Младата жена, починала след раждане, страдала от HELLP синдром

Това поясниха от болница "Д-р Щерев" и УСБАЛАГ "Майчин дом"
25 окт 2017 17:15,
34
Младата жена, починала след раждане, страдала от HELLP синдром
Снимка: архив, Булфото

27-годишната жена, която е починала след раждане в болница "Майчин дом", е страдала от HELLP синдром, съобщиха от лечебното заведение и от болница "Д-р Щерев", където младата жена е проследявала бремеността си преди да постъпи в "Майчин дом".

Още по темата
Според екипа на болница "Д-р Щерев", бременността се е развивала нормално, извършени били пълен набор акушеро-гинекологични прегледи и клинични изследвания по алгоритъм за надлежното проследяване на бременност, включително първи триместър скрининг тест и фетална морфология при специалист по фетална медицина.

На 21 октомври, вечерта, пациентката пристигнала в болницата с оплакване от висока температура след прекаран грип, но отказала хоспитализация. Получила е препоръка да дойде отново, ако оплакванията й продължават.

На следващия ден тя отново отива в болницата за провеждане на запис на детски сърдечни тонове. Сред извършването на няколко записа на детски сърдечни тонове, които показват съмнения за недобро състояние на плода, е насочена към извършване на доплерови изследвания. Те потвърждават, че бебето е в добро състояние, поясняват от лечебното заведение.

Поради съмнения за възпалителен процес на младата жена е препоръчано да бъде хоспитализирана, като този път тя се съгласява.

Назначени са серия от лабораторни изследвания на същия и на следващия ден. На 23 октомври са получени финалните резултати от нейните изследвания, които показват наличие не само на възпалителен процес, но и на нарушена бъбречна и чернодробна дейност. Екипът поставя предполагаема диагноза HELLP синдром и стига до извода, че е необходимо родоразрешение. Взема се решение пациентката да бъде преведена в УСБАЛАГ "Майчин дом". Решението за превеждане на пациентката е поради факта, че нивото по медицински стандарт по неонатология на болница "Д-р Щерев" не дава право да се полагат медицински грижи за тежко недоносени бебета, уточняват от болницта.

Пациентката е била в добра кондиция и с обикновен автомобил е откарана в УСБАЛАГ "Майчин дом". Състоянието й не изисквало използване на линейка.

Тя е приета там в 20:00 ч. на 23 октомври, като е постъпила в критично състояние, пък посочват от УСБАЛАГ "Майчин дом".

Консилиум от водещи специалисти в "Майчин дом" също установява диагноза HELLP синдром - най-тежкото усложнение, което може да настъпи по време на бременност. Пристъпва се към операция веднага след приемането на жената.

В последвалите реанимационни действия са участвали националните консултанти по "Акушерство и гинекология" и "Реанимация и анестезия". Въпреки усилията на лекарите, настъпва полиорганна недостатъчност и срив в жизнените показатели на жената, която е починала на 24 октомври.

Бебето е родено живо и е спасено. В момента състоянието му е стабилизирано и се намира в интензивното отделение на Отделението по неонатология.

Болница "Майчин дом" е подала сигнал за случая в Изпълнителна агенция "Медицински одит", за да започне разследване и е информирала ръководството на Министерството на здравеопазването.

Екипите на болница "Д-р Щерев" и "Майчин дом" изразяват искрените си съболезнования на близките на починалата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
3
 
! Отговори
родител преди 6 години
Моята снаха е диабетик. Избрахме Клиника Щерев с надеждата за по-специални грижи. За следене на бременността заплатихме най-скъпия пакет от услуги. В резултат момичето беше с прееклампсия, спешно цезарово сечение, риск за живота - неиния и на бебето и упреци от екипа . От края на шестия месец започна подуването на краката и пълнененто с вода, на което не беше обърнато никакво внимание. След раждането трябваше да търсим "връзки", за да успеем на третия ден да получим информация за нея и бебето.
27
2
 
1
 
! Отговори
emiliaaaa преди 6 години
аз съм сигурна, че единствената причина поради която не развих този синдром по време на бремеността беше, че бях рискова бременост и през цялото време бях на кортикостероиди и постоянен медицински контрол от страна на лекарите от Майчин дом. Много съм им благодарна!
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Щерев съм била един единствен път за изследване.Абсолютен конвеир- след 2часа (2 ЧАСА) чакане , пререждане, дюдюкане и прочие некадърната лаборантка ми спука вени на двете ръце.Ходих седмици наред насинена.Даже и снимки имам.Поне си признават че са некадърници в медицинската грижа и знаят само да цицат от неосведомени хора.Ама трябваше ли едно младо момиче да си отиде ?
25
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Следих бремеността си в Щерев и имах прееклампсия в деветия месец, както и други проблеми...не ми предложиха хоспитализация ... не съм сигурна, че са обърнали достатъчно внимание на родилката. Отидох през нощта когато установих високото кръвно и обстановката там беше като в хотел, а не в болница. Един дежурен доктор, който не дойде, а изпрати стажантка.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До онбашиятаЗа съжаление, обобщи цялата новинарска индустрия в няколко кратки реда ...
23
3
 
19
 
! Отговори
Неизвестен преди 6 години
Хелп синдром е усложнение на прееклампсия. Случва се внезапно. При мен всичко беше наред през цялата бременност. Докато изведнъж не започнах да изпитвам болка в гърдите при дишане. И честито... кръвно 160/100, ниски тромбоцити, замъглено виждане, бъбречна и чернодробна дисфункция, бях отекла цялата от високия албумин в урината. Лекарите се уплашиха много, направиха всичко възможно, за да ме спасят. Ситуацията беше много сложна. Накрая всичко приключи успешно за мен и бебчето ми.
22
1
 
8
 
! Отговори
GURU преди 6 години
Я сега кажете кой подаде статията, а не кой е работил по нея.
21
1
 
14
 
! Отговори
онбашията преди 6 години
До Анонимен 15ами значи се е паднала точно тя във въпросния 1%, да не мислиш че останалите 99 са ги писали във вестника? "днес спасиха родилка от хелп синдром" - кой ще ти го чете това?
20
1
 
20
 
! Отговори
Продължение преди 6 години
Терминът HELLP е абревиатура, която означава: Н- хемолиза (разрушаване на червените клетки), EL - повишени стойности на чернодробните ензими, и LP- намален брой на тромбоцитите.Симптомите на HELLP синдром са силно главоболие, болки в корема, изтръпване на крайниците, гадене, замъглено виждане.Болестта обикновено се развива в късните етапи на бременността или в редки случаи след раждането. Настъпват увреждания на бъбреци, черен дроб, ендокрината система и поява на кръвоизливи
19
3
 
11
 
! Отговори
67788 преди 6 години
До Анонимен 18Синдромът HELLP е тежка форма на прееклампсия с увреждане на редица органи.Прееклампсията е усложнение на бременността, свързано с отоци, отделяне на повишено количество белтъци в урината, но най-характерният симптом е повишеното кръвно налягане на бременната.
18
3
 
10
 
! Отговори
До Бащата преди 6 години
Децата почти никога не са отговорни за действията на родителите си.
17
3
 
17
 
! Отговори
до 2 преди 6 години
Ами значи ромките са по разумни.Не плащат и нямат проблеми.
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А някой знае ли какво представлява състоянието?
15
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"...бременността се е развивала нормално, извършени били пълен набор акушеро-гинекологични прегледи и клинични изследвания по алгоритъм за надлежното проследяване на бременност..."Мда, типично за БГ : "операцията успешна- пациента мъртъв"
14
24
 
8
 
! Отговори
Бащата... преди 6 години
Един по един ще ги диря всичките отговорни докторя и децата им ще избивам пред очите им!!!
13
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От вътрешноболнична инфекция си е отишла жената. В болницата на докторчето щерев помните ли го е придобила тази вътрешноболнична инфекциика и веднага са се оттървали от жената и са я пратили да се оправят в майчин дом. От вътрешноболнична инфекция си отиде бащами преди 5 години. Отиде здрав прав само заради висока температура а го изписаха болен от сто болести. Как стават тези номера хич не ми е ясно. Извода е само един. Никакви болници та ако ще да умирате. По добре вкъщи отколкото в болниците
12
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На лекар и зъболекар в тая държава се ходи само с банда мутри. Без значение дали е частно или държавно, без значение колко плащаш, няма ли пряка действителна заплаха за последствия в случай че не си свършат работата добре, вероятността да се получи добро обслужване е нищожна. Това важи и във всички други отношения, но когато става въпрос за здраве и живот е най-неизвиняемо.
11
7
 
32
 
! Отговори
ДС преди 6 години
Хайде, продължавайте да ходите по частни болници. Една частна болница никога не може да е на нивото на държавната.
10
12
 
3
 
! Отговори
ЗНАЕТЕ ЛИ преди 6 години
Синдрома HELLP е преведено ПОМОЩ . Това в Медицината се казва че Друг Лекар или Болница трябва да си намери Болния .Същото е по-точно като пример - Жената която почина преди седмица която беше болна от РАК и обикаляше по София да и помогнат , опитала е в 7 Частни и Държавни Болници , и на края пратиха Линейка от Истанбул за 5 часа и я прибраха да почине без болка .
9
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак ли алчния д-р Щерев е замесен? Ей загубена държава сме, така и не се намери някой да разрови какво става в тия скъпоплатени частни болници. "Проследявал" е жената месеци наред, прибирал е пари редовно, сигурно с надеждата да вземе още с ненужните операции "секцио", но нещо щом се е объркало , веднага шут навън и я пращат в държавната болница. Сега е чист, може да лъже, жената не е починала при него, сигурен съм, че вече е "оправил" медицинските и картони, така че по документи да е невинен