Секта или дизайнерска дрога стои зад поведението на Калоян?

Вероятно става въпрос за флака, но тестовете не я хващат
Обновена: 31 окт 2017 08:56 | 31 окт 2017 08:55,
113
Секта или дизайнерска дрога стои зад поведението на Калоян?
Снимка: Facebook

След като 18-годишният Калоян преби медицинска сестра в "Пирогов", а часове след това се самоуби, неговите близки заподозряха, че зад агресивното му поведение стои секта.

Каквито и секти да съществуват, ако няма деца, които да се присъединят към тях, няма да имат и членове. Човек, склонен да се включи към подобна организация несъмнено има психологичен проблем, категоричен бе в студиото на "България сутрин" психиатърът д-р Анета Аничкова.

Родителите са категорични, че за пръв път хващат сина си да употребява наркотици. По-късно стана ясно, че в последно време момчето е започнало да качва множество религиозни и библейски цитати в своя Facebook профил.

"Проблемът не е, че в България има секти. Основният проблем е, че управляващите не се интересуват от психичното здраве на обществото", коментира още д-р Аничкова.

Пред Bulgaria ON AIR докторът по биология и неправителствен експерт по наркотици Юлиян Караджов обясни, че все още има много неясни обстоятелства и биха могли да се правят единствено предположения какво е довело до състоянието на младежа.

"Калоян е бил спортист, възможно е да е употребявал анаболни стероиди. Ако пък е взел някакви психотропни вещества те може да се реагирали с поставения му от лекарите диазепам", посочи той.

По думите му обаче акцентът пада върху факта, че на по-ранен етап близките не са обърнали внимание на нещата, довели до тази ситуация.

Психиатърът д-р Станислава Кьосева пък подчерта, че вина имат и пропуските в образованието, тъй като децата не са достатъчно информирани как да отсяват подобни организации, как да реагират на техните нападки и да разпознават модела, по който работят.

Всички симптоми навеждат на версията за злоупотреба със стимуланти – щом не са открити следи в кръвта, става дума за нова дрога, т. нар. дизайнерска. Това коментира пък Димитър Карагегов от неправителствената организация Българското либертарианско общество (БЛО) пред bTV.

Още по темата

Според лекарите след кръвен тест е станало ясно, че той е употребявал марихуана. Според баща му Иван Милев младежът е бил под въздействието на секта и в последно време много се е променил, особено в последните няколко дни – обяснявал, че той е избраният и че го чакат златни колесници в небето.

"Със сигурност не става дума за злоупотреба с марихуана. Това е нов феномен. Става дума за ново поколение наркотици, синтезирани само седмици или дни по-рано. Изпращат се в целия свят, защото не са забранени все още", коментира Карагегов.

По думите му в случая става дума за новия стимулант е флака, който БЛО вече е засичала у нас.

Според обяснението му флака се взема вместо амфетамини, които се хващат с тест на урина. Новият стимулант обаче не може да бъде хванат, тъй като няма разработени тестове за него, а науката и институциите изоставят зад китайските лаборанти, разработващи дизайнерската дрога.

По отношение на следите от канабис, които са засечени в кръвта на младежа, Карагегов коментира, че това е нормално, защото следите остават с месеци.

Но това не пречи на употребата и на синтетичния канабис, който представлява бял прах. Той е евтин, но води до пагубни поражения на нервната система, така че вкарва в смъртоносен риск всеки, който го приема. 

Нашата държава има мракобесни закони по отношение на наркотиците, бюрокрацията е голяма - няма институция в държавата, която може да помогне на този младеж, смята още Карагегов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
3
 
2
 
! Отговори
Стоян преди 6 години
За смърта му са виновни наркотиците.И психическото му здраве.Сигурно е бил шизофреник.
100
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обикновена глупост. Няма нужда да се търси под вола, теле.
99
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Продавам убави анфети довечера в 9 пред фантастико дружба 1
98
3
 
0
 
! Отговори
луцифер преди 6 години
с какво съм ви виновен че сте лукови глави
97
10
 
11
 
! Отговори
мухлю преди 6 години
Друсалката е избрала пътя на друсалката и вината е изцяло негова. Престанете да наричате деца пубери с претенциите и действията да са възрастни. Много добре разбират действията си и крайно време е държавата да вземе мерки да са подсъдими. Всичко останало се размива в колективната безотговорност и приучаване на обществото на търпимост към наркотици, наркотрафиканти и зависими.
96
12
 
7
 
! Отговори
какво почти дете??? преди 6 години
Това "почти дете' е пребило медицинско лице и се е наложила операция. Такива почти деца увличат други в сектите защото много им се ще на идио титие да стават повече. Това почти дете сигурно има и шофьорска книжка на 18. Това почти дете като нищо щеше да утрепе някой, който не е дете. По-добре без това почти дете, което е изтрещял религиозен бокл ук
95
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Та той е почти дете!Потриса ме коравосърдечието,злобата и бездушието на хората!И как веднага след смъртта на това момче го оплюха,че е луд,че е взимал дрога и всякакви съчинения,без дори да е открит наркотик в кръвта му. И той като мъртвец, не може да се защити и да разкаже защо му се е случило всичко това и какви са причините довели до това.
94
5
 
4
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
В последно време има много инстанции, които се борят за ролята на куче водач. Казват, ние ще те научим, ние ще ти покажем кое е добро и зло. Бог ти е дал очи, не само за физическото, но и за духовното. Ако не са отворени, пак само Той може да ги отвори. Искайте зрение, както е казал апостола, човек, когато има очи, пътят му е ясен и не се спъва. Ако някой иска да вижда вместо теб, той не иска ти да виждаш сам.
93
3
 
7
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Една зависимост от авторитети не се лекува с друга зависимост от авторитети. Не се лекува с начин на живот, при който човек не изпитва истината и не търси доказателства, които да убедят самия него. Няма човек в този свят, гуру, свещеник, министър, папата, който да следваш сляпо. Слепотата е смърт. Следвам само тези хора, които виждам, че съвпадат с онова, което Живота ми е засвидетелствал по безспорен начин. Начинът да не те лъжат е да не ходиш като слепец, който си търси куче водач.
92
6
 
5
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Държавата не може да те учи да разпознаваш секти. Защото за да разпознаваш секти, не трябва да имаш безусловни авторитети, та било и държавни такива. "Всяко нещо, което не е по убеждение, е грях." Това е казал Учителя на човечеството. Това означава абсолютна лична отговорност да изследваш всяко нещо, което ти се предлага. И ако не си откровено убеден, че е правилно, да не го правиш. А откровено убеден означава не убеден сляпо доверие, а убеден, защото всичко в теб говори и ти свидетелства лично.
91
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зад поведението на Калоян стои самият той и неговите близки и роднини. Никой не се крие никъде, просто видяхме баща му и майка му как застават ПРЕД камерите, за да обясняват как секта, Иисус, цитати от библията или каквото и да било нещо ИЗВЪН тях е виновно за случилото се...Което е очакваното поведение в случаи, когато се стига до тук. Огромната част от нашето общество беше, е и вероятно ще бъде със същия манталитет. А и самото момче не виждам защо го третирате като изначално невменяемо ?
90
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Мими Мими аз за моето дете се грижа. За чуждите деца, как да стане? Обществото как да знае какво става във всяко семейство и има ли право да се меси? Родителите са виновни, никой друг.
89
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо наркоманите ги взимат в "Пирогов" при другите пациети, а не в клиниката за наркомани и алкохолици в Суходол? Това само не ми е ясно.....
88
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ами Мими не ги биемако ги бием ще им помогнем
87
7
 
15
 
! Отговори
Мими преди 6 години
Господи, какво красиво и младо момче си прибра! Защо? Защо по този жесток и безумен начин? А ние като общество освен да се крием зад мониторите какво правим, за да помогнем на децата си да пораснат без кризи, без непоправими грешки и драми? Какво?
86
4
 
20
 
! Отговори
до 82 преди 6 години
И аз съм онемял от поведението на бащата. Все едно със сина му , това не се е случило. Тоя човек говореше, като че ли сина му само си е счупил крак. Нещо такова.
85
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бегло го познавам... За 3 месеца от 70 кила стана 100 мускулна маса. Не знам дали сектите или китайската дрога, ама според мен е нещо друго.
84
6
 
11
 
! Отговори
ivailo преди 6 години
Хм, баща му или е много глупав или лъже, че не е знаел че синът му взима дрога. С тоя размътен поглед и мъртвешки бледо лице си личи че се друса.
83
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът не бил съществуването на секти... тази госпожа май не знае какви ги дрънка...
82
2
 
29
 
! Отговори
:( преди 6 години
Лошо възпитание, кофти среда и анархия в държавата. Това е причината.