Абсурд в XXI в.: Без достъп до дома, оградени като в концлагер

Живущите в столичния комплекс "Витоша парк" в безизходица
28 ное 2017 11:30, Александър Попов
132

В нелепа и абсурдна ситуация - да не могат да влязат в домовете си, изпаднаха жителите в затворен комплекс "Витоша Парк", намиращ се до лифт "Симеоново" в София.

В комплекса са 9 блока и тук живеят хиляди семейства с малки деца. За да бъде издаден акт 16 на един обект той трябва да има осигурен път от общината, през който да минават свободно живущите.

"Ние обаче сме заложници в собствените си апартаменти, защото достъпа ни бе прекратен заради паркинг стопанисван от "Въжени линии" АД или лифт "Симеоново". Това е пълен абсурд в двадесет и първи век ние да нямаме достъп до домовете си", сигнализира една от живущите в комплекса Ваня Кирова.

"Комплексът е пуснат през 2006 г. и не е построен път от общината заради безсрочен договор между фирмата собственик и фирмата за поддръжка. Ние внасяме всеки месец доста високи такси, а в момента се оказахме заградени с мрежи като в концлагер. Има хора на хемодиализа, семейства с малки деца, не можем да излезем. Тук живеят 400 семейства. Едната фирма казва, че не е плащано от месеци, другата твърди обратното. Ще се борим докрай да излезем от тази кошмарна ситуация", коментира пред Dnes.bg друг от живущите. 

От район "Витоша" пък заявиха, че става въпрос за спор между частни субекти, в който общината не може да вземе страна. От общинската администрация припомнят, че теренът, върху който е изграден комплексът, не е в регулация и разрешение за строеж е дадено от тогавашния главен архитект на столицата.

До този момент достъпът до комплекса е ставал по силата на договор за право на преминаване между строителния инвеститор и "Витоша ски".

"С анекс към този договор за осигуряване на временно право на преминаване е коригиран договорът, по-точно е допълнен, и там пише, че договорът е валиден до учредяването на постоянно право на преминаване от Столична община", посочи Павлина Милошева, адвокат, представляващ живущите в комплекса пред bTV.

Вчера хората направиха жива верига, на място пристигнали и полицаи. Имало обещание да не се затваря подхода към комплекса, но час по-късно там бил паркиран голям камион, който препречва движението. 

"Снощи имаше сигнал към пожарната за запалена кофа в комплекса, но пожарникарите влязоха пеша, тъй като колата им нямаше достъп", коментират абсурдната ситуация жителите на "Витоша парк".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен_forever преди 6 години
И престанете да злобеете кой си е купил там жилище..никой не ви е виновен, че живеете в панелки..ама умирате от злоба сега, че хората там имат неприятности..Трябва изразът "Не е важно аз да съм добре, важно е Вуте да е зле" да го направим национален лозунг..само булгаристанеца може така да злобее, когато събрата му е зле..Нула толерантност..
96
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен_forever преди 6 години
Живеем в Абсурдистан..хората са си закупили добросъвестно жилища с акт 16, който въвежда в експлоатация обекта..Те не са виновни за случващото се. Общината трябва да намери решение - достъп до комплекса. Няма друго решение..с отчуждаване ли ще е, с договор за преминаване ли ще е, няма значение. Решение трябва да се намери.
95
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За справка - другарят Диков и съответния кмет. Но както се казва - най-доброто предстои!
94
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
всъщност вкарването на парцел в регулация не е нито непосилно скъпо, нито толкова бавно, че да не може да си го позволи някой. Особено пък инвеститор на 9 жилищни блока. И не е задължително съседните парцели да са в регулация... Обаче общината си е измила ръцете с договор за безвъзмездно ползване на частен имот, вместо да отчужди за официална улица, и сега Цеко събира пари за втори лифт на Банско.
93
5
 
14
 
! Отговори
Тангра преди 6 години
Този "квартал" е продукт на бесната селянизация на София случваща се от 1991 насам.Тато всички може да го плюят , но поне едно си е знаел - колко нещастен и мързелив е БГ селтака .Девиз на *** "аз да сум си у офисчито" И за това сега ядем гречки и туречки *** и имаме разрушена , *** и съсипана столица , и НИКАКВО земеделие на практика - защото Чалгар Плиткоумен му се струва *** работата за която е РЕАЛНО ГОДЕН
92
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ХАХАХААААААА..... ХИЛЯДИ СЕМЕЙСТВА?????? Каква строителна драма, драги зрители! Значи викате на 400 апартамента, повечето по 60-70 квадрата, имало хиляди семейства???
91
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 123Ехо....колко парички ти дават хората на Цеко и на Пеевси, да седиш и да тролиш? Защо не питаш, как планина става частна и общивски земи тайно стават частни? И как тези земи дават право на един човек да държи Столична община за гърлото? Ходи да си вземеш хонорарчето.
90
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 123Много си *** бе човек! Какво са виновни хората, които са си купили апартаменти там, примерно 5 години след построяването? Това, че общината е направила нещо незаконно, неозначава че хората трябва да плащат за това. Има Акт 16, плащат данъци, плащат такса смет, ИМАТ АДРЕС!!! Как вземат пари от нещо незаконно?!?! Само факта, че са вземали пари от данъци го прави ЗАКОННО! Нека им?!? Долно племе гладно.
89
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
е нали е ЗАТВОРЕН КОМПЛЕКС? Кво искат тия? Затворен значи ЗАТВОРЕН!
88
0
 
7
 
! Отговори
до 94 преди 6 години
Сменен ли е статута на земята. Защото в статията пише,че имотът е извън регулация. тоест вероятно е земеделска или горска земя, или нещо подобно. Имаш ли представа колко е тежка процедурата за смяна на статута? Това направено ли е с тези прекрасни горски поляни? Щото в статията пише друго, но кой знае, може да не са разбрали? какъв е статута на земята, към момента на започване на строителството?
87
0
 
16
 
! Отговори
акт 1000 преди 6 години
За незапознатите-не може законно да се строи върху земя извън регулация. После и акт не 16, а акт 1000 да извадят-той ще е нищожен. Първо се вкарва земята в регулация-това е дълго, сложно и скъпо. И едва след това действаш с разрешенията за строеж. А на тези прекрасни поляни, където като деца ни водиха от училище да се появят блокове е мерзост!!!
86
0
 
14
 
! Отговори
123 преди 6 години
И как без да е в регулация е построен блока?! Нека им е. писна ми от селски тарикати с градски претенции. Ще ми строят където си поискат ей така, а?! А сега де, да ви видим.
85
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А бе като си платят,ще минават през паркинга! Никой не им забранява! Проблема е че не искат да плащат,а паркинга е частен,както са частни и техните терени! А общината защо я намесват не е ясно! Не е тя инвеститора за да строи път! Ако си купиме хеликоптер, ще ни построят ли летище пред блока?
84
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Странно животно е БУлгарина! Как се нахвърля в/у съграждани. Хората, които са си купили там апартаменти, какво са виновни за неуредиците в държавата? Даден е Акт 16. В правова държава това е достатъчно доказателство за законност. Сигурен съч, че и община Витоша не им връща данъците, които плащат....или такса за смет....Значи, като се взимат пари - имаме ангажимент. Като има проблем - ние няма да взимаме отношение. Ама хапете Българи - Хапете.
83
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
как имат акт16, като строежа е върху нерегулиран терен?!? като са си пазарували апартаментите, да са се поинтересували дали са законно построени или не.Сега им остава само да си откупят пътя от съседите.
82
0
 
17
 
! Отговори
нещастник преди 6 години
До Аман от нещастнициЗемята не е в регулация или с други думи там не е имало право да се строи. "Някак си" Диков им е дал разрешение, но не е било законно. Диков е убийство по мъчителен начин, но я го намери сега? С всичките пари от рушвети в момента е в Бали. Да изгори дано!
81
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абсурда е че на това място построиха жилища! На една педя от лифта,които е кажи речи единственото средство за да посетиш Витоша! Абсурда е,че строиш жилища без път до тях,в полето,защото допреди няколко години там пасяха крави и коне беше хубава зелена ливада! А сега пак тарикатски истории!
80
20
 
6
 
! Отговори
Аман от нещастници преди 6 години
Ти къде видя че са незаконни бе *** и къде видя че няма акт 16? Тея селяни най-вероятно са много по успели от теб и плащат данъци за да могат *** като теб да пишат тролски коментарчета в нета.
79
3
 
12
 
! Отговори
Емануил преди 6 години
тоя дето го е строил си е оставил ръцете...хората срещу него да реват
78
6
 
13
 
! Отговори
R преди 6 години
Борисово-Фандъкова столица, гордост за българския народ и поколенията... в