Абсурд в XXI в.: Без достъп до дома, оградени като в концлагер

Живущите в столичния комплекс "Витоша парк" в безизходица
28 ное 2017 11:30, Александър Попов
132

В нелепа и абсурдна ситуация - да не могат да влязат в домовете си, изпаднаха жителите в затворен комплекс "Витоша Парк", намиращ се до лифт "Симеоново" в София.

В комплекса са 9 блока и тук живеят хиляди семейства с малки деца. За да бъде издаден акт 16 на един обект той трябва да има осигурен път от общината, през който да минават свободно живущите.

"Ние обаче сме заложници в собствените си апартаменти, защото достъпа ни бе прекратен заради паркинг стопанисван от "Въжени линии" АД или лифт "Симеоново". Това е пълен абсурд в двадесет и първи век ние да нямаме достъп до домовете си", сигнализира една от живущите в комплекса Ваня Кирова.

"Комплексът е пуснат през 2006 г. и не е построен път от общината заради безсрочен договор между фирмата собственик и фирмата за поддръжка. Ние внасяме всеки месец доста високи такси, а в момента се оказахме заградени с мрежи като в концлагер. Има хора на хемодиализа, семейства с малки деца, не можем да излезем. Тук живеят 400 семейства. Едната фирма казва, че не е плащано от месеци, другата твърди обратното. Ще се борим докрай да излезем от тази кошмарна ситуация", коментира пред Dnes.bg друг от живущите. 

От район "Витоша" пък заявиха, че става въпрос за спор между частни субекти, в който общината не може да вземе страна. От общинската администрация припомнят, че теренът, върху който е изграден комплексът, не е в регулация и разрешение за строеж е дадено от тогавашния главен архитект на столицата.

До този момент достъпът до комплекса е ставал по силата на договор за право на преминаване между строителния инвеститор и "Витоша ски".

"С анекс към този договор за осигуряване на временно право на преминаване е коригиран договорът, по-точно е допълнен, и там пише, че договорът е валиден до учредяването на постоянно право на преминаване от Столична община", посочи Павлина Милошева, адвокат, представляващ живущите в комплекса пред bTV.

Вчера хората направиха жива верига, на място пристигнали и полицаи. Имало обещание да не се затваря подхода към комплекса, но час по-късно там бил паркиран голям камион, който препречва движението. 

"Снощи имаше сигнал към пожарната за запалена кофа в комплекса, но пожарникарите влязоха пеша, тъй като колата им нямаше достъп", коментират абсурдната ситуация жителите на "Витоша парк".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези "такси", които "внасяте " хотиват към някаква частна фирма а не към общината. защо имате претенции към общината, на оснавание тези такси? нито плащате тези такси на общината, нито пък общината ви е продала незаконнсите блокове. съдете се с фирмата. А сега, след този шум общината да провери законността на блоковете, и да приложи закона. Никакво съчувствие. трябва да си многжо нагъл да се настаниш, там където бяха прекрасни общодостъпни поляни в незаконен блок!
56
0
 
14
 
! Отговори
Bit преди 6 години
Много шарани са клъвнали на гола кука за жилище без акт16 и без път.Това се вика не 80% а 100% от материала в тея 9 блока е квалитетен.
55
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом не са законни жиищата и нямат акт 16 съборете ги така им се пада.
54
3
 
12
 
! Отговори
преди 6 години
Бутай беззаконието!
53
2
 
14
 
! Отговори
беше поляна преди 6 години
Не трябваше на това място да се строи, жалко, развалихте го
52
7
 
15
 
! Отговори
премахнете беззакони преди 6 години
Общината премахна десетки незаконни ромски къщи в кв Орландовци, и то само преди месец. настояваме да се приложи същия законни и към тези незаконни блокове, населени с българи. Закон. Щом бутнахте незаконните ромски къщи, ще бутнете и НЕЗАКОННИТЕ български блокове. според ЗУТ незаконен строже се премахва незабавно! Блоковете са в имот не в регулация, и подлежат на незабавно събаряне!!!! Не на двойния аршин-бутнахте ромските щкъщи, сега да бутнете и незаконните български блокове!
51
4
 
15
 
! Отговори
СКИОР преди 6 години
Ние знаеме какво беше там - красиви поляни, коне - сега е ***, при това незаконна - как тогава да ти прокарат законен път. То сега от кабинката на лифта може да се скочи директно на балконите им. Прецакаха всички скиори софиянци и туристи, за да сковат - пардон -реализират, това чудовище там срещу съответните суми и корупционни схеми. Хак да им е - въобще не ги съжалявам! Искайте си парите от бившия кмет...
50
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в 21 век сте ама преди христа
49
2
 
15
 
! Отговори
11 преди 6 години
За 1200 евро на квадрат толкова.... Събарайте сега.. Незаконен строеж
48
2
 
16
 
! Отговори
Някакви.. преди 6 години
..особено умни хора се оплакват, че са си купили жилища в строително недоразумение. Нужни са им били само 11 години за да разберат това. След откритието се опитват да прехвърлят разходите по оправянето на недоразумението върху останалите данъкоплатци.Симпатично!
47
4
 
13
 
! Отговори
кмета преди 6 години
Ама той Боцко е бил кмет на София тогава!
46
4
 
8
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Да се оправят както знаят. Не е мой проблем, не ги жаля!
45
2
 
13
 
! Отговори
Даола преди 6 години
Този комплекс е изграден неправомерно !Завзети са територии от Парк" Витоша". И това не е единствения комплекс, който унищожава природата в околностите на София ! Необходима е пълна ревизия на издадените разрешения за строеж от Столична община.
44
0
 
17
 
! Отговори
Валентин преди 6 години
"...са 9 блока и тук живеят хиляди семейства"къде сте ги нагъчкали бре?
43
1
 
19
 
! Отговори
go[o преди 6 години
Нормално и логично е като си платил на някого нещо, от него да искаш и да очакваш. Живущите в блоковете са плащали на някакъв "инвеститор", значи да искат и търсят от него. На общината по 1000 евро на метър плащали ли са?Общината нещо обещавала ли им е?Не може така, на поляната тръсваш блока, напълваш гушата на някаква мутра, а после клекваш пред общината и искаш.Ще искате от този дето сте му плащали!
42
5
 
15
 
! Отговори
100% преди 6 години
фандъкова ДА НАПУСКА!!! Съсипа града! А Диков - В ЗАТВОРА!
41
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Витоша Парк е луксозен комплекс със денонощна охрана,собствени магазиниресторант и басейни.Кой точно е направил живата верига-тези с джиповете и ланците ли.
40
1
 
24
 
! Отговори
... преди 6 години
Значи първо на първо кой е разрешил да се строй там нещо си дето предполагам че цената му е над 3-4к евро квадрата без да има инфраструктура до него!? После как може някой да живее къде и да било без да му е зидаден АКТ16 това не беше ли незаконно по едно време!? После тия кат си купуваха жилищата гледаха ли де ше купуват или просто така да си вземем понеже е еди къде си!? След това как може "бедния" главен ахитект на софия тогава не са го намерили и да покажат и на него и на родата му ко и що!?
39
2
 
25
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Причината е само една КОРУПЦИЯ. Но според вожда на ГЕРБ в България всичко е нормално.
38
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименВ белите държави първо се изгражда инфраструктурата-път,ток,водоснабдяване и канализация,и ЧАК ТОГАВА се строи!