Гуми, кабели и дрехи в печките тровят въздуха на столичани

Недоволството може да прерасне и в бунт срещу гетата в София
69


Недоволството от мръсния въздух в столицата изкарва тази вечер в 19:00 ч. кварталите "Красна поляна", "Оборище", "Овча купел", "Западен парк", "Младост" и "Дружба" на протест.
Още по темата

Гражданите ще изискват от Столичната община поставянето на повече измервателни станции за съдържанието на фини прахови частици и вредни емисии във въздуха. За всеки от кварталите е определено различно място на протест, но ще се случват паралелно.

Основната цел е да покажат, че мръсният въздух не е проблем само на центъра на столицата, а на всички квартали.

Пред Bulgaria ON AIR протестиращите предложиха няколко начина за подобряване на качеството на въздуха в столицата: Да се използва повече градският транспорт, като се намали драстично цената на билета. Да се обявяват дни на безплатен градски транспорт, ако нивата на замърсяване са високи. Да се отпускат помощи за ток и газ, но не за твърди горива. Мобилните станции за измерване на чистотата на въздуха да се поставят на адекватни места. Повече залесяване и по-малко застрояване.

Не е изключено недоволството от отровния въздух да прерасне и в протест срещу гетата в София и по-специално "Виетнамските общежития", където масово се изгарят гуми, кабели и дрехи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
5
 
! Отговори
инфо преди 6 години
В София от 30 години не се инвестира в развитие на Електроснабдителна, топлофикационна или газопреносна мрежа. Само със санкции, глоби и забрани няма да стане - трябва да предложиш и алтернатива и то реална. Тези хора роми или не, няма как да изчезнат, те са тук и стават все повече, трябва да си отворим очите и да видим, че децата на България са ромите - това е. Защото ние не научихме своите, че най-важното не е имането и знанието, а семейството и децата, съжалявам българино.
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Някой знае лиСъщата драма е и със старите автомобилни гуми. Преди време на сайта на Столична община за адрес на тези пунктове в София се мъдреше едно лошо сканирано намачкано листче с името на лицензираната за територията фирма и ГеСеЕм, дето беше все зает. Сега, покрай обявената акция за събиране на гуми не знам как е. Четох, че имало и временни стационарни пунктове и мобилни екипи по кварталите.Пробвай с изписването на акцията или виж за Норд Холдинг. И те нещо извозваха освен скрап.
59
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 58Като заговорихме как в Швейцария това и онова, можеш ли да ни обясниш как контролират какво се продава за бензин, дизел, газ и как се контролира неговото качество, щото освен 10-15-20 и повече годишните коли и то е съществен участник в играта. Наливат го всички по територията, а изгореното от двигателите излиза от ауспусите и на старите и на новите коли. И като за начало можеш да използваш ония клип за двойно дестилираното и през три цедки претакано гориво със самолетна чистота.
58
0
 
3
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Истината е, че като обем замърсяването от колите и от неизмитите улици е приблизително еднакво през цялата година, докато замърсяването от отоплението с твърдо гориво е огромно през студените дни и почти го няма през лятото. Като обем замърсяването от ДВГ на колите замърсяването е около 25-30% от максимално допустимите норми, замърсяването от мръсните улици и тротоари е около 50-60% от нормите, а замърсяването заради използването на твърдо гориво може да стигне до 30-40 пъти над нормите.
57
0
 
5
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Много лесно с малко стъкмистика и манипулация се "доказва", че колите замърсяват най-много. Това става с комбинация на средногодишни стойности прибавяне към замърсяването от колите и на замърсяването заради неизмитите улици. Отоплението с твърдо гориво е сезонно и зависи също от часовете в денонощието, но като се даде средногодишно всичко се размива. Ако замърсяването от твърдото гориво е 2 пъти над нормите средно за 4 месеца от годината, а през лятото го няма, средногодишно то е 2/3 от нормите.
56
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Швейцария колите по-стари от 5 години минават задължителен тест "анти-замърсяване" на всеки 2 години. По-този начин никой не се спори дали колите замърсяват или не. Има стриктни норми и ако колата ги надвишава се спира от движение.
55
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колите, особено старите брички, са голям замърсител на фини частици. Не се опитвайте да отричате този доказан факт.
54
1
 
5
 
! Отговори
ssss преди 6 години
Добре де, трафика и колите са еднакво количество и лятото и зимата. Тогава защо има проблем само през зимата?
53
3
 
3
 
! Отговори
коко преди 6 години
Това София не беше ли някакъв катун???
52
1
 
5
 
! Отговори
Някой знае ли преди 6 години
къде в София има място, предназначено за изхвърляне на батерии?До нас имаше магазин на "Карфур", там имаше такова контейнерче.Вече "Карфур" не работи и не мога да намеря около нас такова място. Ако трябва, ще отида по-надалеч, но не знам къде.
51
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още от миналата зима, една група тариката, започна "борба" със замърсяванто, като изключително се наблегна на проблема ДВГ. Нищо за шведите и мръсотията която създават навсякъде. И сега от Картофелия нищо конкретно, как смотанячката крадлива, ще накара шведският и електорат, да не гори ***! Мълчание. Защи ***, даскалице мълчиш и обработваш общ.мнение, че колите са основните замърсители. В Неделя обиколих града по работа, една кола не видях да пуши. Някой упорито лъже, за да вдига таксите!
50
0
 
6
 
! Отговори
До 36 преди 6 години
В този материал става дума за недоволството на софиянци.Ако и на други места са готови на бунт, това също трябва да бъде отразено от журналистите.Някой по-долу се оплаква от съседа си и не е от София. Който има пред очите си конкретни примери, нека да ги опише тук, за да се даде гласност. Нека да направи оплакване и до местните власти. Ако те не успеят да реагират така, че да има ефект, тогава вече ще се мисли за други средства за защита.
49
1
 
2
 
! Отговори
пропаганда преди 6 години
що просто не си признаем, че сме бедни /икономически и душевно/ да се отопляваме с нещо по-различно от твърдо гориво?Решението: разширяване на сините и зелените зони за паркиране и цената да е 10 лева на минута.Ефекти: никакви или....обществено взривоопастни
48
1
 
9
 
! Отговори
59 преди 6 години
В България за каквато и грижа за населението да се заговори става дума за пари. Бъдете сигурни, че ромите с всичкогорящите им печки няма да ги пипнат а пак ще се отупа брашняния чувал.
47
0
 
3
 
! Отговори
До 44 преди 6 години
Превърнахме се в изцяло консуматорското общество и аз поне не виждам изход. Защото не са само пластмасите и растящите планини от ***.Преди около 75 хил. години, след изригването на Тоба в Индонезия, човечеството се разминало на косъм с присъединяването си към безвъзвратно изчезналите видове. Счита се, че 5000 индивида е възможният минимум за поддържане на здрава популация. През 1950 населението е било 2.5 млрд, а през 2020 се очаква да сме 8.0 млрд. И всеки трябва да се храни и пие вода...
46
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Злобата също е вредна емисия, ама нали не са го казали по телевизора, та не сте на ясно.И понеже тук "не може да се диша" аз като нормален човек се изнасям в други сайтове, където съм убеден, че няма как да се засечем с повечето от вас.Сполай ви.
45
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 47Пречат като отделят вредни емисии горейки всякакви *** и тровят нормалните хора. В крайна сметка като не могат да живеят цивилизовано да хващат пътя за Индия.
44
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко от вас се замислят всеки път, когато си пият кафето в пластмасова чаша, за 5-10 време, колко човекочаса труд, колко ток, колко гориво е израсходвано за нея?М?Аз лично го правя , а вие мислите че защитава ромите. Ние цапаме не по-малко от тях, ама не се усещаме щото сме МНОГО УМНИ И БОГАТИ...това че си си изхвърлил отподъците на съответното място НЕ Е ДОСТАТЪЧНО.По-мъдрото поведение е ПО-МАЛКО ИЛИ НИКАКВИ ОТПАДЪЦИ, но това не кореспондира с $икономиката$ DDТолкоз.
43
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички които са на социални помощи вън от столицата и големите градове.Те образуват гетата.
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До от 23, текущ 36Писали сме заедно, коментра 41 е мой,на 23, текущ 36На късо-има пластмаси-има проблем. А какво да кажат животните и рибите, които обитават замърсените води и почва?Ние хората сме достатъчно арогатни и сами ще се затрием. Вие можете да делите себе и другите, все пробремът не е във вас. Купувайки стоки в такива опаковки рано или късно ще страдаме всички, без значине дали някой ги гори или се трупат навсякъде.След нас идват децете ни, какво им оставяме?