Болницата за наркозависими без сграда! Болните – къде?

В момента по метадоновата програма тя се посещава от 282-ма души
11 яну 2018 08:17, Петя Славова
22
Болницата за наркозависими без сграда! Болните – къде?
Снимка: "Монитор"

Държавната психиатрична болница за лечение на алкохолици и наркомани се налага да бъде преместена след редица жалби от жители в центъра на София и заради изтичащ договор към общината. От години лечебното заведение се намира на улица "Пиротска" 117 в столицата. Хората се притесняват, че в района има наркозависими, които посещават лечебното заведение. Това обаче ще лиши от лечение голяма част от пациентите на болницата.

В момента по метадоновата програма тя се посещава от 282-ма души, съобщиха от болницата. Те са основно от западната част на столицата и много от тях може да се откажат при преместване на клиниката надалеч. От ръководството на болницата признаха, че 30 на сто от пациентите им са криминално проявени и при сътресения в програмата им за лечение може да започнат да вършат престъпления отново, пише "Монитор".

Кметът на район "Възраждане" Савина Савова търси варианти за нова сграда от 2014 г. Жалбите от живеещи в района датират от 2012 г., защото хората се притесняват от пациентите на болницата.

Хората от района се оплакват, че живеят в страх от наличието на наркозависими, които посещават центъра за лечение.

Сградата, в която се помещава Психиатричната болница за лечение на наркомании, е собственост на Столична община.

МЗ и Столична община имат сключен договор за ползване на сградата, който изтича през м. септември 2018 г.

От Столичната община обясниха, че в момента заедно с Министерството на здравеопазването търсят решение за преместването на болницата в друга сграда.

Загрижени за хората, които се лекуват, са и от пациентските организации, които също си задават въпроса: Къде обаче ще бъде преместена болницата. Дотогава от ръководството ще изпратят писмо до Столична община с молба срокът за ползването на сградата, който изтича през септември месец, да бъде удължен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малко ми е странно, наркозависимите които са за лечение за мен са единствено тези които ползват хероин, само дето хероина като мода и масово ползван наркотик изчезна преди 10+ години.
16
0
 
4
 
! Отговори
Dannyboy преди 6 години
Хората не осъзнават, че търсещите лечение са болни хора които имат нужда от помощ. За съжаление метадоновата програма не е решение, при нея просто заместват хероина с метадон, една зависимост с друга. Говорил съм с лекари и има разработена друга много по-ефективна програма но никой от МЗ и правителството не ще и да чуе, за да може тя да бъде приложена.
15
0
 
4
 
! Отговори
Аз Графинята - Сиси преди 6 години
Навремето имаше клиника в Суходол, какво стана закриха ли я?
14
1
 
3
 
! Отговори
Men преди 6 години
Затвори има, тухларни и каменоломни също, все подходящи места...
13
1
 
16
 
! Отговори
скънка преди 6 години
Иване, ти и без да се лекуваш, си за лечение. Жалко един ден как ще възпиташ детето си, като не можеш да разграничиш хора, осъзнали, че имат нужда от лечение и хора,които се дрогират. Що се отнася за мнението за марихуаната,личи, че си слушал бабите.Виждал ли си баби и дядовци да играят компютърни игри?Е,след 20-30 години ще видиш, както и баби и дядовци, които пушат марихуана. Калифорния вече я легализира НЕ САМО за медицински цели. Единствената причина да е забранена е сивата икономика.
12
5
 
4
 
! Отговори
София преди 6 години
По-добре да са някъде в покрайнините и без това не работят и идват от периферията. Имат време да обикалят, а и да си седят в Люлин
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 8Проблема не е в това, че хората търсят помощ. Проблема е в това, че тази програма е абсолютно безсмислена. За да откажеш наркотиците трябва активно лечение няколко седмици под лекарски контрол, а не да ходиш сутрин да си вземеш метадона, а вечерта да се напиеш като пън и да се надрусаш с какъвто *** намериш.Освен това метадоновото лечение е меко казано с недоказан ефект.
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 6Страховете ти са в главата ти. Дрогираните не са страшни-абстинентните са опасни. А дакато Марто Лудото продава неолезпокояван в района нищо няма да се промени.
9
7
 
10
 
! Отговори
Иван преди 6 години
На мен ми прави впечатление, че е пълно с наркомани. Всеки употребява нещо дали трева дали нещо по-силно, дали висчко заедно няма значение. Всички станаха зависими направо е ужас ! Друса се яко от всичко и се смесва с алкохол и марихуана и нещата излизат извън всякакъв контрол и норми. Повечето не осъзнават какво правят и колко зависими са станали. И не ми обяснявайте колко била безвердна тревата. Като се напият и напушат съвсем стават неадекватни...
8
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Става въпрос за хора имащи нужда от помощ.*** пак ръсят простотии. Кой каквото си може ...
7
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Болните - в стотиците изоставени вили край Луково и Нови Искър
6
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В района е страшно! Близкият парк редовно е пълен с дрогирани , а вечер те е страх да се прибереш!
5
3
 
10
 
! Отговори
помнещ преди 6 години
Какво мъркате бе?! Нали сте вече европейци?! Така е по Европата и в Америка, какво повече ви трябва?!
4
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е типично човешко поведение- колкото и далеч да преместят болницата проблемът няма да изчезне, на хората това им е мечтата , да живеят в облаците , далеч от всичко .
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дааа, а някога тази сграда беше младежки дом...
2
7
 
22
 
! Отговори
Елемаг преди 6 години
Как къде?В мините,в кариерите,да тесат магистралите от тревата,да обират реколтата и за по-буйните-да строят Русе-Варна канала!!!Някой нещо против?КАЗАХ!!!
1
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Метадона не е лечение.