Столичната община събира стари гуми и дрехи, бори мръсния въздух

За месец са извозени близо 2600 стари автомобилни гуми
Обновена: 14 яну 2018 07:31 | 14 яну 2018 07:30, Красимир Ангелов
56
Столичната община събира стари гуми и дрехи, бори мръсния въздух
Снимка: Булфото

Близо 2600 излезли от употреба автомобилни гуми е събрала Столичната община в рамките на кампания, която започна в началото на декември, съобщава "Труд".

Още по темата
Целта на акцията е неизползваемите гуми да не попадат на нерегламентирани сметища, откъдето да бъдат събирани и изгаряни, като по този начин да замърсяват и без това не особено чистия въздух в последно време.

Инициативата на Столичния инспекторат стартира в районите "Овча купел" и "Младост". “Ще продължим в "Люлин", "Връбница" и после отново в "Младост" и "Овча купел". Целта е да се освободят гражданите от старите гуми, защото те за специфичен вид отпадък и трябва да отидат за рециклиране", обясни пред изданието Татяна Асенова от звено "Контрол на компонентите и факторите на околната среда" в инспектората.

Графикът се и ще се публикува редовно на сайта на инспектората.

По думите на Асенова, софиянци приемат много добре идеята да се отърват от старите си гуми, без да ги оставят на боклука.

"Младост" и "Овча купел" са избрани неслучайно за началото на кампанията, тъй като предишни проверки там са установили най-големи количества изхвърлени гуми. Подобно е положението в "Люлин", "Връбница" и други райони, затова идеята е инициативата не само да продължи, но и да разшири обхвата си.

Адресите, които са посочени за събиране на непотребните гуми, са общински терени, на които няма обекти и инфраструктура. Там гумите се събират, а след това биват транспортирани до депо “Враждебна”, откъдето ги вземат лицензираните фирми за рециклиране.

Освен това в борбата са чист въздух се проверяват и автосервизи, за които има подозрение, че продават използвани моторни масла за горене в отоплителни уреди. Вече има глобени 2 такива сервиза за подобна дейност.

От тази седмица стартира и кампания за събиране на излишни дрехи и текстилни материали, защото и те често се горят в печки за отопление.  На определени адреси в три столични района – "Оборище", "Слатина" и "Люлин", вече са поставени контейнери със специални стикери, в които гражданите могат да хвърлят ненужни дрехи и текстилни продукти. Събраното количество ще бъде предадено на специализрана фирма за оползотворяване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
14
 
! Отговори
тнт преди 6 години
Вместо да се създава сложна организация по обикалянето и събирането, достатъчно е във всеки квартал да има пункт за предаване на стари гуми. Срещу 2-3 лв. парчето, например, и веднъж месечно да ги возят на депо за рециклиране. Тогава и Бангу Василий ще ги събира и носи там. В Германия са ми сменяли гумите и на всяка стара,която остава при тях , вземат по 2 евро за по-нататъшна обработка.
17
0
 
6
 
! Отговори
до БХК преди 6 години
Отнемат горивото за отопление на подопечните ви. Как ще защитите заплатите си?
16
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не се предприемат санкции срещу тези, които крадат ток, горят гуми и т.н.? Няма никаква наказуемост срещу тях защото са основният електорат на ГЕРБ. И водата ние им плащаме като "загуби по трасето", и им дишаме ***, които горят. Това не е справедливо!
15
0
 
10
 
! Отговори
снайпера преди 6 години
До 17Как къде, на каруците
14
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз не съм видял някой да си сменя сам гумите. Обикновено се сменят при вулканизатор. А старите гуми от вулканизатора къде отиват никой не го интересува.
13
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо се правят на луди вашите селски управници? По този ли начин ще преборят мръсният въздух? Мръсният въздух се бори като на хората се предоставят евтини горива за отопление. А тези горива са Газ Ток и Парно. Тези енергии за отопление ще ни спасят от мъръсният въздух. Но пък ако намалят цените на тези енергиини отоплители ще трябва да си развалят печалбите. А от печалбите си Мутрите няма да се съгласят да се разделят. Как ще си подържат високият стандарт на живот ако седната да намяляват цените
12
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не пише нищо за кв. Христо Ботев където има планина от стари гуми, които се използват за отопление?
11
1
 
39
 
! Отговори
Вашия Премиер преди 6 години
Честит БангУ Василий на електората ми,горете всичко и не се страхувайте.
10
0
 
34
 
! Отговори
Асанко от Факултето преди 6 години
А ако общината събере и палещите тези неща,проблема съвсем ще изчезне.
9
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дрехите за евро гостите ли са?
8
4
 
33
 
! Отговори
до 13 преди 6 години
Изобщо не си прав. От кражбите на управляващите всяка година губим едно КТБ. близо 4-5 милиарда по оценка на организации които изследват корупцията в света. Нещо повече такива мисли, като твоите оневиняват корупцията. България изобщо не е бедна.....а ние самите я правим такава, като допускаме геноцида над нас.
7
4
 
23
 
! Отговори
ужас преди 6 години
Вместо такива акции с нулев ефект, по-добре фандъкова да даде част от парите които са и прехвърлени в общата и фирма с убитият "бизнесмен", да направят така че хората да имат интерес от отопление на газ. Субсидии, ниско лихвени кредити и други стимули. Всичко останало е парлама.
6
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А в останалите градове на БЪЛГАРИЯ? Понеже София е просто един от много кочини в тази държава.
5
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Старте гуми отивали за рецеклиране! Ако как се рециклира стара гума ? Пак чрез огън и пламък само , че малко извън Суфето.
4
2
 
27
 
! Отговори
BarteK преди 6 години
Съберете горивата на куп,та по-лесно да си ги натоварят на каруците!!! Поне няма да щъкат м/у блоковете! А ефекта за въздуха-НУЛЕВ!!!
3
1
 
16
 
! Отговори
Галин преди 6 години
Гатанка - хем е ***, хем с претенции, що е то ?
2
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жалко , но задачата няма решение. В някоя по-бяла държава се опитватл но тук няма няма начин, защото е невъзможно със данъци от 2,5млн работещи да поддържаш благоденствието на 5 млн. -деца, пенсионери , безработни, неинтегрирани, бежанци , политиции, армия, полиция и т.н. и за това цената на живота в Бг ще се вдига с всяка година.
1
1
 
45
 
! Отговори
Дядо130 преди 6 години
Вие направете тока 2000 лева а да видите как и какво може да се гори