При мръсен въздух в София – зелен билет! А той – левче!

На Витоша да има възможности и за летен, и за зимен туризъм, зове Фандъкова
16 яну 2018 11:00, Красимир Ангелов
156
При мръсен въздух в София – зелен билет! А той – левче!
Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Столичната община ще въведе зелен билет за градския транспорт, който ще се използва при замърсяване на въздуха. Той ще струва 1 лв. за целия ден и ще важи за всички линии и ще даде възможност да направим въздуха в столицата по-чист, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Едната мярка е въвеждането на зеления билет. Той е възможност на хората да пътуват в тези дни по-евтино. 1 лв. ще е цената в този ден за всички линии. Това е стимул и кампания хората да се чувстват съпричастни", коментира кметът. Тя отчете, че на гърба на билета ще има благодарност към хората, затова че са се включили в инициативата да се направи въздуха по-чест.

Още по темата

"Ще мога да го въвеждам не само при прогнози, а при наличие на реално замърсяване на въздуха, каквото имахме в началото на годината. Ако в един ден имаме сериозно превишение на четирите станции, ще мога веднага за следващия ден да въведа тази мярка", допълни кметът на София пред БНТ.

Фандъкова посочи, че Общината прави много за качеството на въздуха с новия автобусен и тролейбусен парк, подмяна на отоплението на много обществени сгради и повече почистване на улиците.

Йорданка Фандъкова коментира и дебатът за Витоша и възможността софиянци да използват пълноценно планината както през зимата, така и през лятото. По думите й темата е голяма и се дебатира непрекъснато, но и има много политическа окраска.

"Директният ангажимент на общината е осигуряването на автобусния достъп до планината. Възложила съм и още следващата събота и неделя ще бъде увеличен броят на автобусите по линия 66, които са за "Алеко" – най-натоварената линия. Също така ще има автобус, който ще изчаква на долната станция на лифта, така че ако има чакащи хора, да може да се включи в движението", подчерта Фандъкова.

Тя призна, че основният дебат по темата е по отношение на състоянието и възможността за инвестиции в лифтове и влекове на планината.

"Важно е да кажа, че възложих към редовните проверки, които прави Изпълнителната агенция по метрологичен и технически надзор за техническото състояние на съоръженията, да се направи и междуведомствена група, така че към тези проверки да се включат и колегите от строителен контрол", коментира Фандъкова.

Тя изрази своето мнение, че в последните няколко дни този дебат се политизира.

"Фактите са, че през 2007 г. Столичният общински съвет взима решение за приватизацията на общинското дружество "Въжени линии" и да се приватизира от частен собственик. Групата на ДСБ единодушно е гласувала за приватизацията", отбеляза Фандъкова по повод на критиките.

"Моето категорично мнение е, че Витоша трябва да има възможности както за летен, така и за зимен туризъм, без да има никакво друго строителство освен спортни съоръжения", допълни кметът на София и изрази мнение, че е важно да се вземе това решение и то се съдържа в промяната за управление на природен парк "Витоша".

Градоначалникът обяви още, че тази сутрин 146 почистващи машини са били на терен във връзка със снеговалежа.

"Рано сутринта бяха обработени всички трасета на градския транспорт и основни квартални улици. Възложила съм да се продължи работата през целия ден", съобщи Фандъкова.

Тя помоли гражданите също да почистват пред блоковете си, както и собствениците на магазини пред обектите си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
4
 
10
 
! Отговори
Край преди 6 години
Е може ли - градски транспорт разчетен за Y пътници - в "мръсен" ден да поеме Y по 3. Общината върти суче - само и само да не хване бика за рогата - 1. колите в София трябва да намалеят наполовина 2. отоплението с твърдо гориво трябва да се забрани.*** фандъкова ще падне от власт - пък то сладко - раздаваш обществени поръчки.
118
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Лондон е забранено дори да се палят камини,за да не замърсяват въздуха.А тук във всички крайни квартали е такъв смог от печките,че не може да се диша.Обаче там няма уреди за измерване,защото ще покажат ужасяващи резултати.Има решение и то е:вместо да се дават милиарди за често некачествено саниране и то само за някои хора,с тези пари да се газифицира столицата,а на по-късен етап и в другите по-замърсени градове и села.Само че от това по-трудно ще се краде,затова няма да стане.
117
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В София въздуха е перманентно мръсен,особено през зимата.Това означава,че трябва да върнат билета на едно левче,така пак ще си дишаме мръсния въздух,но ще ни е кеф,че за това плащаме по-малко.Еввала Фъндъкова,машшала!
116
3
 
20
 
! Отговори
85042 преди 6 години
Фандъщова, спри леките автомобили от Витоша и пусни по-често автобуси нагоре. Намали билета за лифта - 15 лева е извън взъможностите на хората. Поощрявай изкачването на витоша по примера на Щастливеца - пеша. Как ще ме обезщетиш за предварително закупената карта за 365 лева, чиято цена е изчислена въз основа на 1.60 за билета?
115
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да а и в Холандия тези проценти значат много по-малко отколкото при нас защото хората там се придвижват предимно с велосипеди противно на България
114
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 117В тези страни не знам но в тази страна, в която аз живея,кола която е над 10 годишна за нея се плаща доста по-висок данък отколкото за нова. И тук не е разпространено във всяко семейство да има по няколко коли. Да не говорим че градския им транспорт е от трамваи,метро или електрически автобуси. Всичко това се прави с цел по-чист въздух а не защото са *** и -нищо не разбират както е според теб.
113
5
 
2
 
! Отговори
До 115 преди 6 години
Поердният, който не знае за какво говори.В София "старите трошки", както ги наричаш са много малко и почти не се използват. Колите над 20 годишна възраст в София през април 2015-та са били 6,7%, а новите коли до 5 години са били 12,12%. Средната възраст на колите в София е около 10-12 години. Каква е средната възраст на колите в подобните на София градове в ЕС? Преди 2-3 години четох за два града в Белгия и в Холандия, в които колите на над 20 години били 10% от всички коли.
112
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Максимално допустимата норма за замърсяване с фини прахови частици е 50 мкг/м3. Двигателите на колите замърсяват около 2-3 мкг/м3, а самото движение на МПС-та всякакви, вкл. тролеи, трамваи, велосипеди, ... по мръсните улици замърсява за още 30-40 мкг/м3. Би могло през зимата, когато замърсяването е 100-1600 мкг/м3, въздуха да стане по-чист с 1 мкг/м3 като се премахнат велосипедните алеи по улиците и се отпуши малко движението. Така и така велосипеди през зимата не се използват.
111
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фандъкова пак половинчати работи прави. Трябва да се стимулира отоплението с ток, централно парно или палети с ниски цени.За да не може хората да се отопляват по верния начин,трябва да се глобяват тези които горят гуми и т.н. Да се наложат драстично по-високи данъци на стари трошки. Така тия дето в едно семейство от 4 човека имат 4 коли ще се замислят. Какво да говорим за старите 100 годишни автобуси,които освен че са нередовни и винаги са претъпкани,самите те бълват лош въздух.
110
3
 
4
 
! Отговори
Пецо преди 6 години
До extremistНема такива държави
109
3
 
20
 
! Отговори
extremist преди 6 години
ФАНДАКОВА, ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ В ДОСТА ДЪРЖАВИ ПО СВЕТА Е БЕЗПЛАТЕН ! СПРИ КРАДЕНЕТО ОТ ОБЩИНАРИ ЩОТО ПОСЛЕДСТВИЯ ЩЕ ИМА....
108
6
 
9
 
! Отговори
бай конфиции-старият преди 6 години
ДАНЧЕ!!!ФАНДЪЧЕ!!!КМЕТЕ....ЩО СИ ТОЛКОЗ ПРОСТА!!!!!ПРАВИШ ДАНЪК МПС 1000ЛВ(ПРОВИНЦИЯТА 800-900)ЛЕВА.бЪЛГАРИЯ СТАВА ЧИСТА...бЕЗПЛАТЕН ТРАСПОРТ....
107
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази и тези и онези не осъзнават че в скоро време ще бъдат изметени.Толкова наглост никога не съм виждал !
106
3
 
14
 
! Отговори
М преди 6 години
Лошо да му стане на човек, само като чете брътвежите на тази. Но едно става ясно- по-добър въздух няма да се диша, защото просто тези мерки са смешни.
105
4
 
15
 
! Отговори
Димитров преди 6 години
За 1000лв си направих ел велосипед които изминава 40км с едно зареждане и вдига макс скорост 45км без да докосвам ***, никакви данаци, качвам си го в апартамента и на балкона го държа. Батерийте ще издържат около 600 цикъла поне, което е 24 000км. За да изминеш това разстояние с кола градско струва поне 4 250лв. Верно за Зимата НЕ става. Но за късна пролет чак до късна есен е уникално готино, задръствания не ме ловът освен това.
104
2
 
17
 
! Отговори
брех преди 6 години
А който е с карта да си купува ли ЗЕЛЕНО билетче?
103
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Със 100 литра газ 1.4 екотек минава малко повече от 1000 километра градско при условие че не я ръчкаш.
102
6
 
5
 
! Отговори
Олег преди 6 години
До Анонимен 96Със 100 литра газ не можеш да минеш 800 км градско, освен това колата има данъци, ремонти, гражданска и други такси, които трябва да калкулираш, както и загубата на време по сервизи.
101
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все ми е едно колко струва билетчето. Няма как да върнете хората да ползват ГТ. Казах ви още като го направите 1.60. Свалите работещият човек от масовият транспорт. Сега много зор ще видите до като го върнете, да не кажа, че сте обречени на провал.
100
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз не мога да разбера какво ще се промени с тези билетчета след като не ползвам градски транспорт???