При мръсен въздух в София – зелен билет! А той – левче!

На Витоша да има възможности и за летен, и за зимен туризъм, зове Фандъкова
16 яну 2018 11:00, Красимир Ангелов
156
При мръсен въздух в София – зелен билет! А той – левче!
Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Столичната община ще въведе зелен билет за градския транспорт, който ще се използва при замърсяване на въздуха. Той ще струва 1 лв. за целия ден и ще важи за всички линии и ще даде възможност да направим въздуха в столицата по-чист, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Едната мярка е въвеждането на зеления билет. Той е възможност на хората да пътуват в тези дни по-евтино. 1 лв. ще е цената в този ден за всички линии. Това е стимул и кампания хората да се чувстват съпричастни", коментира кметът. Тя отчете, че на гърба на билета ще има благодарност към хората, затова че са се включили в инициативата да се направи въздуха по-чест.

Още по темата

"Ще мога да го въвеждам не само при прогнози, а при наличие на реално замърсяване на въздуха, каквото имахме в началото на годината. Ако в един ден имаме сериозно превишение на четирите станции, ще мога веднага за следващия ден да въведа тази мярка", допълни кметът на София пред БНТ.

Фандъкова посочи, че Общината прави много за качеството на въздуха с новия автобусен и тролейбусен парк, подмяна на отоплението на много обществени сгради и повече почистване на улиците.

Йорданка Фандъкова коментира и дебатът за Витоша и възможността софиянци да използват пълноценно планината както през зимата, така и през лятото. По думите й темата е голяма и се дебатира непрекъснато, но и има много политическа окраска.

"Директният ангажимент на общината е осигуряването на автобусния достъп до планината. Възложила съм и още следващата събота и неделя ще бъде увеличен броят на автобусите по линия 66, които са за "Алеко" – най-натоварената линия. Също така ще има автобус, който ще изчаква на долната станция на лифта, така че ако има чакащи хора, да може да се включи в движението", подчерта Фандъкова.

Тя призна, че основният дебат по темата е по отношение на състоянието и възможността за инвестиции в лифтове и влекове на планината.

"Важно е да кажа, че възложих към редовните проверки, които прави Изпълнителната агенция по метрологичен и технически надзор за техническото състояние на съоръженията, да се направи и междуведомствена група, така че към тези проверки да се включат и колегите от строителен контрол", коментира Фандъкова.

Тя изрази своето мнение, че в последните няколко дни този дебат се политизира.

"Фактите са, че през 2007 г. Столичният общински съвет взима решение за приватизацията на общинското дружество "Въжени линии" и да се приватизира от частен собственик. Групата на ДСБ единодушно е гласувала за приватизацията", отбеляза Фандъкова по повод на критиките.

"Моето категорично мнение е, че Витоша трябва да има възможности както за летен, така и за зимен туризъм, без да има никакво друго строителство освен спортни съоръжения", допълни кметът на София и изрази мнение, че е важно да се вземе това решение и то се съдържа в промяната за управление на природен парк "Витоша".

Градоначалникът обяви още, че тази сутрин 146 почистващи машини са били на терен във връзка със снеговалежа.

"Рано сутринта бяха обработени всички трасета на градския транспорт и основни квартални улици. Възложила съм да се продължи работата през целия ден", съобщи Фандъкова.

Тя помоли гражданите също да почистват пред блоковете си, както и собствениците на магазини пред обектите си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
7
 
29
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
И базплатен да е градският транспорт, няма да пътувам по-често в сравнение с сега, а сега пътувам рядко. Мръсен, бавен, неудобен, с много лошо променени маршрути през последните години - това ми стига. А замърсяването всеки знае, че е от горенето на гуми, въглища и дърва. Какви ми ги каканиже фандъкова. Да подава оставка - некадърна е.
98
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбира се, че трябва да се вземат разумни мерки за по-чист въздух. Но да се прехвърля вината върху колите е пълна глупост и е нарочно. Защото замърсяването идва от миганските махали където се гори всичко, кой каквото намери. Защи даскалицата не изпрати свои хора да убедят ***, че замърсяват? Първо защото ги е страх и второ, защото няма да и гласуват утре отново. И колко лесно е да прехвърлиш вината върху колите. Може да се вдигат такси или данъци, да се глобява и тормози българина.Оставка!
97
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Данчето се гаври
96
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахаха Въздух, ти от кое село си. София в момента е най-отвратителната столица. Метрото няма нищо общо с нея, а за спирките на метрото да не говорим как са измислени. Този зелен билет не върши никаква работа, защото редовно пътуващите имат карти, а тези които не са навити на гр.транспорт няма да дадат и лев.
95
4
 
29
 
! Отговори
поданик преди 6 години
И при цена от лев няма да са кача в ГТ. Реално цената трябва да е 0,80ст. за билет и тогава хората ще слязат от колите! Тези на Луната ли живеят, не виждат ли ,че 1,60 е непосилна цена за хората, които изнемогват и мизерстват все повече от малоумната ценова политика на управляващата класа, която ще докара хората до просешка тояга
94
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ОлегАло дежурния 50 лв. е карта за един човек съответно 100 за двама, а за 100 лв се зареждат около 100 литра газ и се минават около 800-1000 километра. Сам си направи сметка каква е разликата.
93
27
 
3
 
! Отговори
Въздух преди 6 години
До Анонимен Предишните бяха много готини. Това е единственият кмет , който прави метрото, който ремонтира улици, който глобява фирми за не свършена работа. За такъв кмет като нея до сега в София не е имало. Всички гледаха собственото си благо , а сега се вижда какво направи тя за столицата.
92
11
 
10
 
! Отговори
Олег преди 6 години
До ПеткоВъздуха не е мръсен от колите?!! А защо тогава в по-чист в Драгалевци, Бояна, Панчарево, Симеоново?
91
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Просто е,ако вие журналистите наистина искате нещо да се промени направете например:1. Подгответе си справка за броя на автомобилите на бензин/газ и дизел.2. Поканете специалисти по двигатели за да обяснят кои двигатели с какво замърсяват и кои горива колко са вредни.3.Поканете и еколози които обаче да не прекъсват когато нещо не им отърва и може би ще се стигне до истината която не е много удобна за общинарите защото ще лъсне, че основния проблем е твърдото гориво и всичко що може да гори.
90
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо глобата в градския е от 40 до 200 на кое отгоре?
89
2
 
6
 
! Отговори
АЗ ....... преди 6 години
ДО 86 ПЛАМЕН АКО ГО ПЛАЩАШ, С УДОВОЛСТВИЕ ЩЕ СЕ ВОЗЯ НА ТАКСИ. ПАРВЕНЮ !!
88
2
 
10
 
! Отговори
Олег преди 6 години
До Анонимен 88 - Истиниата е, че масово няма да могат да поемат трафика при наличие на замърсяване независимо безплатен или не. Линия 1 на метрото сутрин ше се пръсне, както и ТМ5 т.н.
87
13
 
3
 
! Отговори
Олег преди 6 години
До pipoЗащо се правиш на глупав? Дневната карта е 4 лв,а месечната 50 лв за всички линии+ метро. Кой си купува билети ако сменя превозните средства????!!!!
86
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо не го направят безплатен? В Талин,Естония градският транспорт за жителите на столицата е безплатен. За туристите и тези които са само приходящи за съответния ден например не е.
85
2
 
20
 
! Отговори
lako преди 6 години
До pipoТака е Фандъкова да ходи в родния си град Самоков с тези мерки да прилага!
84
7
 
1
 
! Отговори
Пламен преди 6 години
До АЗ СОФИЯНЕЦА: Следващия месец с такси ! :-)
83
7
 
35
 
! Отговори
pipo преди 6 години
При 1,60лв. билет няма да се кача на градски транспорт никога. Три автобуса трябва сменя и вътре мръсно и гнусно, пълно с ***. Когато видя Фандъкова в такъв атобус тогава бих се замислил да слезна от колата. Преди 60 години като всички бяха на печки с въглища никой не ревеше от мръсния въздух, нали! Сега е модерно да се изживяваме като женчовци всички, 5 см сняг = бедствено положение.
82
16
 
20
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Нали мрънкахте, че сте бедни бе селяни прости!!!Всеки мрънка, всяко семейство има най малко една кола, всички си возите мързеливите селски *** по софийските булеварди с колите!Вече и до тоалетните ходите с колите!!!Селяни , оправяйте се и ставайте хора, защото ще взема една дряновица, и ще карам наред!!!На вас угодия няма, няма такъв народ в ЕС!Хем не слизат от колите, уикендите задръстват магистралите към Гърция, хем и мрънкат че са бедни!Не, не е истина че сте такива мрънкалници!ЦРУ!
81
7
 
31
 
! Отговори
Петко преди 6 години
Въздуха не е мръсен от колите ! Какви са тия простотии ??
80
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябвало 4-те станции да покажат, че въздуха е мръсен, а едната станция я сложили на Копитото. :D