Зелен билет за днес: В целия градски транспорт в София - за лев

Не използвайте автомобилите, отоплявайте се на ток, зове общината
28 яну 2018 09:30,
173
Зелен билет за днес:  В целия градски транспорт в София - за лев
Снимка: архив "Булфото"

За днес, 28 януари, Столична община въвежда специалния "Зелен билет". Причината – замърсяването в предишните дни и констатираното превишаване на фини прахови частици в първите часове на днешния ден.

Целта е да се насърчат софиянци да използват градския транспорт днес и да слязат от автомобилите. Със "Зелен билет" днес ще се пътува в градския транспорт на цена от 1 лв. за целия ден за всички линии.

Мярката беше одобрена с решение на Столичен общински съвет на 25 януари тази година.

Още по темата

Столична община призовава настойчиво гражданите да използват градския транспорт за своето придвижване. Особено внимание се обръща на собствениците на автомобили с екологичен клас под ЕВРО5, да ограничат придвижването с тях.

"В случай, че използвате личния си автомобил, Ви молим да не оставяте двигателя включен при престой по-дълъг от 3 минути. Призоваваме домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища, при възможност да използват електрически уреди за отопление или друго екологично отопление", съобщиха от Столична община, цитирани от "Фокус".

Столичен инспекторат продължава извършването на проверки за нерегламентирано събиране и горене на отпадъчни материали в града.

Съветите на лекарите са гражданите с респираторни заболявания, както и малките деца, и възрастните хора, да избягват продължителен престой на открито. При ходене пеша изберете маршрут, който не е покрай големите градски булеварди.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Супер че не живея в София,студено,мръсно,а вече и въздуха не им достига,за какво всички искат там!!!
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който реши да живее на село му дайте една МРЗ само за това, че е в провинцията! Оттам нататък каквото си изкара от офцете без данъци и такси!
18
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 10."Българина не приема нищо ново. Още не е започнало и го отричаме. Хайде предложете нещо като сте толкова умни ."Веднага предлагам. Да свалим депутатите от лимузините и да тръгнат с градски транспорт, като добър пример. А не да си сменят возилата с нови всеки две години. Да им махнем партийните субсидии. Така 200 млн. от субсидии и незнайно колко милиони, които отиват за редовна смяна на автомобили ще отидат за справяне със замърсяването - субсидиране на гр. транспорт например.
17
0
 
26
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Днес е неделя, а още от събота трафикът е малък, верочтно се очаква да подухне ветрец, който да издуха отровите от горенето на гуми, въглища, дърва и какво ли не още и Фандъкова гордо ще заяви - ето виновен е транспортът, въведох зелен билет и въздухът се изчисти. Само дето май ветровете ще задухат в понеделник, а днес ще стане още по мръсно - всички са си в къщи и комините димят на поразия.
16
2
 
29
 
! Отговори
Гого преди 6 години
Добре де днес колите са в пъти по малко!? Защо тогава е мръсен въздуха? Нали колите замърсяваха най много! Смешници! Причините са много повече и по сериозни от автомобилите. Само че причинителите никой не смее да ги закача.За това автомобилите са най лесни за рестрикция.
15
1
 
8
 
! Отговори
Д-р Менгеле преди 6 години
Поставяме 20 огромни ветилатора в началото на София ,около ЦЪРНА МАЦА ПОСОКА ПЕРНИК..И ЦЯЛАТА СМРАД ДА СЕ ИЗДУХА КЪМ ПЕРНИК..
14
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Излъгаха ни... за пореден път. Казаха безплатно, а стана за лев. Искат да печелят дори от мръсния въздух. Затова ще се кача на колата си. М.айната им на лъжливите к.опелета в управлението.
13
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо само днес? Направиха го 1,60, а сега промоции! Колкото докато мине Председателството да не се изложат пред Началниците, че София е претрупана, задръстена и ***!
12
4
 
6
 
! Отговори
Край преди 6 години
не се хващайте на номера - бедни били та за това замърсявали. В Бояна, Симеоново и Драгалевци бедни няма пък се не диша. Фандъкова да им даде 2 седмици срок да забогатеят спешно и да забрани твърдото гориво. В 1.5 млн. град с *** ще се издушим.Кола без катализатор в Надин.ДРУГОТО СА ЛАКЪРДИИ.
11
2
 
30
 
! Отговори
дядо ви преди 6 години
Мр.ъсна София, това е резултата от политиката, която се водеше 28 години в България. Ликвидирахме промишлеността, ликвидирахме селското стопанство. Това принуди хората да станат софиянци. Увеличихме до безкрайност цената на парното. Това принуди гражданите да търсят друг вид отопление. Причината за мръсния въздух не сме ли ние тези, които подкрепиха политиците да направят всичко това?...
10
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българина не приема нищо ново. Още не е започнало и го отричаме. Хайде предложете нещо като сте толкова умни . Въздуха го дишаме всички .
9
3
 
23
 
! Отговори
И въздухът чист преди 6 години
Въвеждаме билет и въздуха чист, кристално!А бе гъбар.кате ли се с хората?Какви мерки взехте? Горите ли ТЕЦ-ве - кога ще ги закриете - глобите им ги плащаме и л..ната им дишаме, дърва и въглища - забранихте ли, наложихте ли санкции, проверки, особено в сгради с парно и ток, дървената мафия?Намалихте ли данък на нови коли. Лятото и тогава ли отопляваме с дърва. Не миете улици. Не разширихте трамваи. Не забранихте коли на офиси и от село да паркират в С-я. Не забранихте кучешки фекал.ии.Ай...
8
2
 
37
 
! Отговори
Наивен преди 6 години
Ами нали днес е неделя и който се изнесъл, изнесъл. Не е работен ден, колите не кръстосват София до работно място и обратно? Ами защо въздуха е мръсен? Да не би защото е студено и печките и камините в някой квартали бумтят на max. Дръжте транспорта, той е виновен. Защото може да се сложи някакъв контрол. А контрола на истинските замърсители е главоболна работа. Трябва да се мисли, да се работи...
7
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Питам аз кой бълва повече вредни газове -зализан гъзар с кола евро8 навъртащ 50-100 хил на година или бай Читак с 15-20 годишна кола евро0 на газ , навъртащ 10-15 хил на година.
6
0
 
28
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
А утре ще има ли зелен билет?
5
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Презастрояване, ремонти заради некачествено строене, мръсотия, занижен контрол при влизане на нови автомобили, пушещи като комин... цялата система е прогнила, кого ще лъжете с тоя зелен билет, че нещо се мисли.
4
0
 
25
 
! Отговори
Хе-хе преди 6 години
Че то днес трафика е най-слаб. И още нещо - екологично отопление може да има само ако има някой горещ извор или вулкан. Всичко останало бълва яко най-малкото ЦО2.
3
0
 
43
 
! Отговори
ined преди 6 години
Ами да пуснат и евтин зелен ток, а не да плащаме скъпа "зелена енергия" на цени сякаш е златна
2
15
 
11
 
! Отговори
Край преди 6 години
С призиви молби и просби нищо не става госпожа. Вади сопата и почвай да управляваш града. Забранявай твърдото гориво - да минават на ток/пропан-бутан/пелети/ нафта. Спирай от движение колите без катализатори. В мръсните дни колите с по малко от евро 4 - на трупчета.
1
0
 
65
 
! Отговори
Vlad_ko преди 6 години
А като презастроявахте София и обезлюдявахте половин България защо не мислихте...