Имате карта, но не сте в метрото? Може да ви накажат!

ЦГМ започва да дебне за нарушители по паркингите
68
Имате карта, но не сте в метрото? Може да ви накажат!
Снимка: архив "Булфото"

Центърът за Градска мобилност в София се готви да въведе санкции за онези, които купуват карта за паркинг и метро, но не пътуват с влакчетата.

Абонаментната карта "Паркирай и пътувай" дава право за безплатно паркиране в буферните паркинги в работното време на метрото. В извънработно цената е по 0.50 лв. за всеки следващ час след края на работното време на железницата.

Още по темата

От Центъра за Градска мобилност обаче са установили, че повечето от закупилите преференциалните карти всъщност изобщо не ползват метрото, а само паркинга. Затова общината смята да въведе по-висока тарифа за паркинг за тези, които ползват паркинга, но не и метрото.

От центъра са категорични, че буферните паркинги трябва да се ползват преди всичко от хора, които пътуват с метрото, пише "Сега".

За целта оттам проверяват как е ползвана картата, която дава право на евтин паркинг. Ако се установи, че клиентът не е пътувал с метрото, трябва да плаща почасово на редовна тарифа - по 1 лв. на час.

Нововъведението на ЦГМ по същество означавапромяна в правилата за ползване на буферните паркинги, за които само преди дни се обсъждаше обратна политика - да стават безплатни при мръсен въздух, за да се стимулира пътуването с градски транспорт, допълва вестникът. Сега вместо стимули ЦГМ избира санкции.

"Понеже не е ясно дали картите се използват, за да се пътува с метрото или само за паркиране, ЦГМ иска да затегне контрола на тези паркинги и те винаги да имат свободен капацитет, да могат да се използват от хората, които пътуват с метрото, а ако има свободен капацитет за ползване и за нормално паркиране, без ползване на метрото, тогава ЦГМ следва да организира такъв тип паркиране", подкрепи идеята зам.-кметът по транспорта на София Евгени Крусев.


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
2
 
! Отговори
бай Иван преди 10 месеца
Сега ще се опразнят буферните паркинзи, хората ще спрат да си подновяват картите и след известно време пак ще си е по-старо му. Иначе 120лв за неудобен паркинг никой няма да даде.
61
0
 
7
 
! Отговори
радев преди 11 месеца
щом съм си купил карта мой си е проблема ще пътувам ли или не
60
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Питам се защо Столична община е продала паркингите на метростанция Сердика 2бр. и метростанция Жолио-Кюри 1бр. . Има и още 3бр. , които не са въвеждани в експлоатация на метростанция Стадион Васил Левски, на метростанция Централна ЖП гара и на метростанция Сливница. Това са общо 6 паркинга, които можеше съвсем спокойно да се използват най-вече този на метростанция Сливница.
59
4
 
8
 
! Отговори
неразбрал преди 11 месеца
добре де - като паркирам на буферния паркинг да речем до Метро (магазина) - какво друго да правя освен да с кача на метрото за да стигна до някъде? Или може да си напазарувам в Метро да речем - ама те си имат паркинг? Или да се разхождам в калта? Мисля че всички буферни са направени на подобни места. Нещо май са се объркали общинарите - сънуват големи кинти да изкарат.
58
0
 
15
 
! Отговори
Shark преди 11 месеца
До Истината. Същото е и в Пловдив. Ужасни задръствания на всички кръстовища, затварят се улици, светофарите са ужасни, чака се по 15 мин., а уж трябваше да станат умни. Някой прибра едни пари. Никаква организация на паркирането също. За безразборното строителство да не говорим, разрешиха застрояване на всяко петно, а тези хора къде ще държат колите си никой не се интересува. И тук едни хора взеха едни пари за разрешителни. Изобщо хаосът е пълен, и това явно е във всички градове.
57
2
 
14
 
! Отговори
жител на ж.к. люлин преди 11 месеца
А тези водачи на МПС , които ползват разкаляния паркинг пред моя блок 159 по 10 ч. като"буферен" , за да се качат в метрото на "Западен парк" /а аз нямам къде да паркирам/ на кого да плащат
56
0
 
2
 
! Отговори
До Яна преди 11 месеца
Какво е това „построй”. Ужасна неграмотност.
55
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И какво? Паркираш се, отиваш в метрото, ползваш си картата за да влезеш вътре и веднага излизаш - ползвал си метрото, значи всичко е наред.
54
0
 
1
 
! Отговори
Шофьор преди 11 месеца
До Анонимен 9: Ами те наистина имат нужда от охрана за да се предпазят от любовта шофьорска!
53
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Като чета коментарите и ми прилошава... Всички искат паркинги и гаражи, че ако може някой и нафтата да им плаща, щото си движат големия *** с колата... 50% от коментарите са как да излъжем системата... не как да направим нещо, от което всички ще спечелят по мъничко... Идеята на паркинга (абонамента) е да улесняват и насърчават движение с градския транспорт... който иска да го ползва за 100лв/мес или за 2 лв/час - добре е дошъл... Като лъжем/прецкваме системата макрая прецаканите сме самите ние..
52
4
 
20
 
! Отговори
Яна преди 11 месеца
Общината да беше взела да построй паркинги в София! Няма нито един построен!!!
51
4
 
37
 
! Отговори
Истината преди 11 месеца
В България автомобилите са малко, доста по-малко от средното за ЕС, но въпреки че са малко, няма къде да се паркира, което в по вина на общините и на държавата. София е същият случай. В София има малко автомобили на човек от населението, но изглеждат много заради изключително лошата организация на движението и паркирането, както и заради все по-намаляващият брой паркоместа, заради хаотичното строителство в София.
50
3
 
17
 
! Отговори
До 50 Аз преди 11 месеца
Защо?
Защо ти да имаш право с раздрънканият си 8-9 годишен автомобил, който е на 150 хиляди колометра да се движиш в България, а някой друг с идеално поддържан 11 годишен автомобил на 50 хиляди километра да не може?! Направо си го кажи - всички автомобили различни от твяо да се спрат от движение.
49
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Има огромни пустеещи места около метростанциите, където може да се изградят паркинги, но от ОВЩИНАТА предпочитат да скубят пари от хората. Като има балъци - да им плащат
48
24
 
12
 
! Отговори
Аз преди 11 месеца
В България има прекалено много автомобили неможе 4 членно семейство да е с 3,4 коли и после се чудят къде да паркират който има повече от една кола в семейство трябва да си плаща за паркинг и трябва да се въведе забрана за движение на коли по стари от 10/15 години.
47
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Смешници, само простотии се мислят. Нали си си купил карта окъде на къде ще те задължават да ползваш или да не ползваш метро.
46
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Суджука отвсякъде иска да скубе пари
45
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
заради липсата на паркинги се паркира по градинките и в тинята ... после тая тиня се връща на пътя, ето за това има смрад и прах в града
44
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До От Лозенец за млдаост

Нищо, правиме партия ти плащаш половината, аз другата... след като парираш ми е даваш, след като се върна от работа ти е връщам .... и така ти паркираш на половин цена, аз се возя на половин цена :)
43
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
винаги се намира вратичка в не много обмисленото ршение... даже още по евтино, сега една фб група и паркиращия и ползващия метрото ще си делнат картата :)