Борисов настоя: Скъпа зона за колите в центъра на София!

"В модернизацията на столицата се инвестират огромни средства"
Обновена: 21 фев 2018 14:46 | 21 фев 2018 13:15, Веселина Йорданова
285
Борисов настоя: Скъпа зона за колите в центъра на София!
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов предложи "скъпа зона" за коли в центъра на София. Повод за това стана подписването днес в МС на договори за обновяване на района между МРРБ и Столичната община.

"Като постигнете да се уплътни и с метрото зоната, трябва да направите скъпа зона в София в центъра така както в цяла Европа. Който иска сам човек да се разхожда с колата из града, трябва да си плаща повече, защото се замърсява и въздухът повече. Тези пари трябва да отидат в места, където да свалим хората от автомобилите – по-евтино, по-бързо, 100% екологично чисто", коментира той след подписването в началото на днешното правителствено заседание.

Районът на "Златна София" около парламента, "Граф Игнатиев" и книжният пазар "Славейков", градинката на "Св. Седмочисленици", площад "Гарибалди", ще бъдат обновени и облагородени. Предвижда се подмяна на настилки, допълнително осветление, озеленяване, ремонт на трамвайния релсов път по проекти на обща стойност 173.5 млн. лв. От тези средства 151 млн. лв. е безвъзмездната финансова помощ по ОП "Региони в растеж", а останалите – съфинансиране от Столичната община.

Борисов каза, че в модернизацията на София се инвестират огромни средства. "Едно време аз като станах кмет, най-младият тролей "Икарус" беше по-стар от мен, да не говорим за трамваите, нямаше нито един нов. Автобусите от Орлов мост по "Цариградско" до Плиска – черен дим, също бяха стари "Икарус"-и", даде пример той.

"151 млн. са много пари и то за едни от любимите места на софиянци, след Витошка, която стана прекрасна", каза още Борисов. Той допълни, че новите трамваи гарантират чистота на въздуха и по-малко шум. "Всичките тези 20 км трамвайни линии, които тропат и лопат сега, всичко това ще бъде обезшумено, за да могат в тези квартали хората да не чуват тези звуци", разясни той.

Близо 200 дка територия в централната градска част ще бъде обновена, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова. Цялостно ще бъде обновена линията на трамвай номер 5 от кв. "Княжево" до Съдебната палата, с нови спирки с видеонаблюдение и 13 нови трамвайни мотриси. На всички светофари, по които трамваят преминава, ще му се дава предимство, което ще увеличи скоростта на движение.

Другите два проекта, по които бяха подписани договори, са за социална интеграция и изграждане на дневни центрове за подкрепа на деца с увреждания.

Регионалният министър Николай Нанков заяви, че това са най-видимите проекти за софиянци. Той съобщи, че по оперативната програма договореността на средствата вече е 72%.

От своя страна Йорданка Фандъкова каза още, че се очаква Пътната агенция да обяви процедурата за избор на изпълнител за участъка от жк "Младост" до АМ "Тракия" до средата на март. По думите й това означава, че има шанс до края на годината да започне разширението на Софийския околовръстен път.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
2
 
17
 
! Отговори
ein Mann преди 6 години
до 185. Като се разхождам из Германия, не помня някъде да са ми искали пари за влизане. На никой не му пука колко ми е стара колата, стига да отговаря на нейните си еконорми. На никой не му пука от къде идвам и къде отивам, щом спазвам правилата, и не преча на никого. И с всеки можеш да се поздравиш, да поговориш, и да се разделиш с усмивка. Колкото до паркирането, не е нормално в най-бедната европейска държава да е по-скъпо например от в Берлин. И не е нормално да нямаш безплатна алтернатива.
149
0
 
9
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Тогава всеки да се мята на един кон и въздуха ще е чист.
148
9
 
2
 
! Отговори
../\.. преди 6 години
За тези които се оплакват ,че хората от провинцията идват в София - това е процесс наблюдаван навсякъде в света. Правилото за урбанистичното разпределие е вторият по-големина град е около 1/3 от най-големият,следващият 1/5 и т.н. който важи и за България(въпреки почти изравнените Варна и Пловдив) . И във всяка държава с висок стандарт и подредени градове таксите за паркиране/влизане на автомобил са убийствени а градският транспорт е добре развит (а и в София не е никак зле между другото)
147
0
 
28
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Министри,депутати и всички подобни тарикати със велосипеди на работа за по чист въздух за по красива София
146
0
 
25
 
! Отговори
Избягал от бг преди 6 години
Мислим най добрия вариант е да се дигне стандарта в провинцията и хората да си се прибират по родните места но тва е мисия невазможна понеже всичко е лазграбено от господата в парламента сасипахте държавата марши сасипахте само разтрел за вас
145
1
 
17
 
! Отговори
То6 преди 6 години
Защо се сърдите бе софиянци ? нали вие си го избрахте. Халал да ви е, а ни ще търпим, защото сме независими (провинциалистите де). Нас отдавна никой не ни чува......
144
0
 
20
 
! Отговори
Смешник преди 6 години
Скъпа скъпа ама за господата в НС няма такса
143
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко скъпа бе? И 20 кинта на час да стане па,че си паркирам Меркела пред Художествената!Както едно време с бензина: И 5 лева да стане,ще си карам колата и 20 ст. да е,пак че си краднем!
142
0
 
36
 
! Отговори
Неизвестен преди 6 години
Хората не са виновни,че идват в Софив.Виновна е власта.Като няма работа,като нямадетска градина и училище.Селата са забравени.Водопроводите стари,спукани,затлачени.Пътищата и улиците в окаяно съсътояние.Не отпускат пари на кметовете.В София иматшанс да намерят работа,децата да учат.Затова не ги осъждайте тези хора.Осъждайтевласта,че пускат мигранти и взимат решения за внос на работна ръка.Разрешиха на кметовете по селата да наемат охранителни фирми.Е къде е полицията и обещанието на Бойко .
141
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ШОК! Фандъкова не послуша Борисов! Бързо към другата статия!Урааа за самоунищожението
140
8
 
7
 
! Отговори
../\.. преди 6 години
едно от малкото смислени нещя излезли от устата не премиера.Ама Фънди нещо не е съгласна.
139
1
 
12
 
! Отговори
В цивилизованите преди 6 години
държави, когато искат да въведат заплащане или рестириктивни мерки, първо хората създават възможност за гражданите, да се придвижват по друг начин. Така е защото едно от правата в ЕС е правото на движение. При нас това не се спазва - въвеждат се винетки и тол система при шосета осеяни с дупки и без алтернатива. Също и с паркирането - трябва първо да има градски транспорт и паркинги по спирките пък после такси. Хайде отидете от манастирски ливади до някъде без кола - там просто няма транспрот.
138
2
 
29
 
! Отговори
бик преди 6 години
да прави сте че една от големите причини столицата да прилича на кош за *** е пренаселването но затова са виновни пак нашите политици те унищожиха индустриите на малките населени места и накараха народа да се наблъска в няколко големи града който са заприличали на *** но обикновения гражданин няма избор и той не му е хубаво далеч от родното място за всичко са виновни тези който ни управляват и унищожават и за което ние им плащаме ама неможем да се усъзнаем и да ги мтнем както си трябва
137
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С новите високоетажни сгради в София ще стане невъзможно движението по и без това тесните пътища, а градския транспорт няма да може да поеме всички пътници.
136
1
 
32
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Все едно града му е бащиния, а жителите негови служители. Мутра.
135
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето това като избирате мутри на тези постове. НЕКА ВИ Е.
134
1
 
11
 
! Отговори
Край преди 6 години
За да се оправи инфраструктурата на кварталите трябва:1. самоуправление на квартала;2. нов договор между управляващите квартала и управляваните за това че данъка ще се дигне, но няма де краде и стотинка.3. хванат да краде от общото трябва да се обеси на жълтите павета.Това е единствения начин Манастирски ливади, Симеоновско шосе, малинова Долина, Бъкстон и пр. да видят асфалт и тротоари в ТОЗИ ЖИВОТ.
133
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да наложиш за министър-председател пожарникар е все едно *** да стане шеф на лудницата....Как бързо решава работите ! Пълно с коли и няма паркоместа-дигай цените ! Браво какво гениално решение !Фандъкова - кукло на конци вземи се в ръце , че и без това си се оплескала до уши !
132
0
 
18
 
! Отговори
=== преди 6 години
А нещо относно Истанбулската конфенция да е казал Боби Би - нали щеше да я изтегля - голям "приятел на истината" излезе ...........
131
15
 
1
 
! Отговори
Край преди 6 години
Елементарно - За да има места за паркиране в центъра на София трябва да е СКЪПО да се паркира там. В момента в синята зона трябва да обикаляш за да търсиш място. Таксата по 2 и ще се оправи.