Скъпият дом на софиянци! Ръст на имотите и до 400% за 16 г.

Квадратът в "Иван Вазов" върви по ?1850, в "Оборище" - ?1700
Обновена: 13 апр 2018 11:59 | 13 апр 2018 07:00, Снежана Стойчева
95
Скъпият дом на софиянци! Ръст на имотите и до 400% за 16 г.
Снимка: Булфото, архив

Бавното покачване на цените на имотите в София и някои от големите градове продължава и в началото на тази година. Но в тази тенденция няма нищо притеснително, тъй като тя отговаря на обективни пазарни условия – по-високи доходи, по-добър жизнен стандарт, по-високи изисквания, по-добре изградена инфраструктура, по-ниски лихви по ипотечното кредитиране, по-добро ново строителство.

Още по темата

Вярно е, че "София не е България", но е вярно, че "първо в София, после и в други български градове" ... т.е. очакванията са и в Пловдив, и във Варна да сме свидетели на подобен тренд.

Статистиките на средните цени на имоти в първата платформа за обяви imoti.net показва интересни и полезни данни, които не са за пренебрегване, когато продаваме или купуваме имот. Важно е и да се следят тенденциите за развитие на населеното място, за да правим информиран избор за локацията на новия ни дом. 

Трайно и не от днес най-евтините квартали в София са "Малашевци", "Люлин 9", "Захарна фабрика", "Обеля" – с цени под 700 евро/кв.м., както и "Толстой" и "Свобода" – с малко над 800 евро/кв.м.

Тези цени са далеч под максимално достигнатите през 2008 година с 25-30% и няма изгледи да ги приближат, защото продължават да не предлагат нищо атрактивно за купувачите.

Най-скъпите квартали на столицата по данни на imoti.net са "Иван Вазов" със средна цена от 1850 евро на кв.м. , Оборище – 1700 евро/кв.м., "Изток", "Изгрев", "Лозенец", "Младост 1а", "Център" и "Яворов" – по 1500 евро/кв.м.

При сравнение с офертите през 2008 г. се открива доста сериозна близост в средните цени на гореизброените райони с изключение на "Изгрев", където цената е била 1100 евро/кв.м. и "Младост 1а" – с цена 1050 евро/кв.м. 

Тези два предпочитани днес района са поскъпнали с 25% спрямо пика на имотните цени през 2008 г.

Една по-широка статистика в imoti.net – например сравняване на средните цени в скъпите квартали на столицата от 2002 и 2018 година, сочи огромен ръст от 350-450%.

"Иван Вазов" – 383 евро/кв.м  през 2002 и 1850 евро/кв.м. днес, "Лозенец" – 378 евро/кв.м., "Изток" – 316 евро/кв.м. и  "Младост 1а" – 268 евро/кв.м. през 2002 г. срещу днешните 1500 евро/кв.м.

Изнесените данни не трябва да ни притесняват, тъй като средните цени съответстват на средните доходи, както през 2002 г., така и днес, за разлика от 2008 г., когато бумът в цените е изкуствено надут балон.

В подкрепа можем да използваме следната статистика: през 2002 г. един кв.м. имот в София е можело да се закупи с две средни заплати, днес с една и половина, но през 2008 г. са били нужни малко повече от 4 средни заплати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
учителката и премиерът мислят за младите, в Нова Зеландия премиерката им забрани чужденци да купуват имоти и всичко си дойде на мястото!
46
0
 
36
 
! Отговори
Незнаен преди 6 години
Стига с тази средна заплата. Както - един изял 10 кебапчета, другият 2 кебапчета, средно по 5 кебапчета изяли. Така и със средната заплата в България.
45
1
 
16
 
! Отговори
До 1 преди 6 години
Еми така е - българина все гледа да не се мине и да не настине. И да си се похвали - колко малко му харчи колата, как нищо не е пипал по нея, колко евтин му излязъл апартамента, как е прецакал продавача :). Иначе относно статията - как хем богат, хем тегли кредит. Нещо не разбирам - ще тегли кредит за да не наруши срока и лихвата по депозитите си ли? :) Странно ми е ...
44
1
 
17
 
! Отговори
До Дани 33 преди 6 години
Все едно описваш моята къща.Само дето не е в Калифорния, а в българско село.И нямам камина, а парно.Една къща на село заедно с ремонта излиза много по-евтино от панелка в София. Дори и нова да си построиш пак излиза по-евтино.
43
0
 
15
 
! Отговори
1 преди 6 години
До До 1Еееее, то така и баба може. Аз съм тарикат ;) Хем искам да обяснявам на съседите колко много съм платил, хем искам да съм платил по- малко от тях. :)
42
2
 
10
 
! Отговори
До 1 преди 6 години
Ми може, да се пазариш в посока "нагоре" до 5 бона с някой строителен предприемач. Мисля че няма как да ти откаже офертата и ти ще се чувстваш цар и много луксозен :)
41
1
 
33
 
! Отговори
1 преди 6 години
Хубаво, аз пък ще чакам цени от по 5000 евро квадрата, че да си купя. Много мизерно ми се струва това 1500 евро квадрата. Единствено ме утешава факта, че цената е за кв.м. с общи части, демек чистото получаваш към 70% от обявената квадратура.
40
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Статията е 100% лъжи. Не знам кой ще се хване на толкова безпочвени твърдения, вместо да вярва на собствените си очи.
39
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Синът си купи къща в Бърно. 165 квадрата с паркомясто, таван 30 квадрата, двор 200 квадрата с газово парно, трислойни стъкла и външна изолация от студопор 30см. за 250 000 евро на ипотека за 30г. с лихва от 1 /един/ процент. Около него е пълно с подобни къщи всичките строени от украинци. Колко би струвал подобен имот в София да кажат софиянци. Къщата е на 5 мин. от центъра на града с кола.
38
0
 
15
 
! Отговори
До Дани преди 6 години
Ти сериозно ли се връзваш. Просто много яко иронизирам мизерията и безумията на БГ пазара. Много ясно, че в Лос-а е хиляда пъти по - добре на подобни цени. Като имаш възможност дърпай и ти. Пък на панелните *** (аз вече не съм такъв измъкнах се) ще си им е добре в невежеството, като си ги подобряват постоянно с къртачите. Здрав бъди и успех!
37
1
 
26
 
! Отговори
Дани преди 6 години
Догодина късмет и здраве събирам багажа и при братовчеда:) Е, на първо време ще е трудно, но перспективата е добра, има осигурена работа. Пък може и аз след 5 години да си седя пред електрическата камина и да си пийвам студена биричка :) А за София не ми се мисли даже. Според мен на първо място е перспективата за нормален живот, в София така ЛИПСВА !
36
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
35 - Брат, ако мислиш, че ми пука, длаи ще падат цените там, ъжеш се. Само климата е 10 пъти по-добър. Падне ли под 22- градуса, всеки вади якето :D.
35
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При тези цени на апартаментите, притока на населението към София трябва рязко да спадне.Защо да ходиш да работиш в София за 1500 лв. и да плащаш по 1000 лв. ипотека ежемесечно, като можеш да си живееш безплатно в собственото жилище в провинцията и да работиш за 900.Да не говорим за блъсканицата,задръстванията и чистотата на въздуха в столицата. Това ежедневно,ежемесечно да ти виси над главата сатъра на ипотеката в най-хубавите години от живота е мазохизъм.Като я изплатиш на 65 тогава ще живееш?
34
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дани - Сарказъм бате. Не му се хващай на другия ***. Той смао знае да мели и да те кара да се чувстваш зле, защото ако някой друг е зле, означава, че не е сам в мизерията си.
33
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мафията се облажи. Затова извън столицата няма инфраструктура, няма здравеопазване, няма образование, няма работа. За да може всички да се закрепостят в столицата и да снасят на мафията.
32
0
 
19
 
! Отговори
До 33 преди 6 години
Ти не виждаш ли че тепърва се купуват панелки на по 60год., хвърлят се безумни суми за разширяване, подобряване и облепване, все едно конструкция върху конструкцията е този стиропор :). Нищо не може да ги събори. И след 25 години, като изтече кредита и платиш последната сума, и ти кажат - "Айде, кой откъде е че е опасно за обитаване", и ще си кажеш ми то същото като наема-пак нямам нищо. ама не всеки мисли. Нека да пращат пари и да купуват и ние трбява да живеем. Па после няма и да се сетят.
31
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Класически фейк нюз, без цитиране на източници на информация. Единствено се споменава сайт за продажби, които в никакъв случай не е достоверен. Мантрата за богатата столица и бедната провинция е много удобна за разделение на обществото.
30
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако прогнозата за спад на населението до под 6 мил. до 2040-та се потвърди, единственото което може да спаси имотния пазар е завръщане на по-голяма част от имигриралите българи и икономически бум който може да превърне България в привлекателна страна за чужденци, които да заработят и се установят трайно у нас. "Смъртта" на панелките може да насочи част от хората към новото строителство, но ще имали с какво да го купят, след като няма на кого да продадат панелката?!? Аз не бих инвестирал в имот!
29
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 31 от АнонименПоп, базикам се ...И Калифорния далеч не е само филмовата и музикална индустрия. Виж на севреш от LA, какво става. Имат толкова пари, че инвестират по 200 млн в разработка на сокоизтисквачка...
28
4
 
14
 
! Отговори
До Дани преди 6 години
Съжалявам, но ще подкрепя "Анонимен" за братчет'а ти. Много сглупил човека. Не чете ли тук статии за имотите. Че всяка седмица излиза и се вижда, само София расте. В Лос Анджелис рано или късно филмовата индустрия ще се свие, срине, и ще се чуди как да продава наполовина на някоя застаряваща звезда. Тук е истината - и пак ще кажа, по добре панелка при безкрайно растящия пазар в Люлин, отколкото къща на три ката в Ангелите. Ама ще им дойде и на тях акъла, само да следят тук статиите ...