Скъпият дом на софиянци! Ръст на имотите и до 400% за 16 г.

Квадратът в "Иван Вазов" върви по ?1850, в "Оборище" - ?1700
Обновена: 13 апр 2018 11:59 | 13 апр 2018 07:00, Снежана Стойчева
95
Скъпият дом на софиянци! Ръст на имотите и до 400% за 16 г.
Снимка: Булфото, архив

Бавното покачване на цените на имотите в София и някои от големите градове продължава и в началото на тази година. Но в тази тенденция няма нищо притеснително, тъй като тя отговаря на обективни пазарни условия – по-високи доходи, по-добър жизнен стандарт, по-високи изисквания, по-добре изградена инфраструктура, по-ниски лихви по ипотечното кредитиране, по-добро ново строителство.

Още по темата

Вярно е, че "София не е България", но е вярно, че "първо в София, после и в други български градове" ... т.е. очакванията са и в Пловдив, и във Варна да сме свидетели на подобен тренд.

Статистиките на средните цени на имоти в първата платформа за обяви imoti.net показва интересни и полезни данни, които не са за пренебрегване, когато продаваме или купуваме имот. Важно е и да се следят тенденциите за развитие на населеното място, за да правим информиран избор за локацията на новия ни дом. 

Трайно и не от днес най-евтините квартали в София са "Малашевци", "Люлин 9", "Захарна фабрика", "Обеля" – с цени под 700 евро/кв.м., както и "Толстой" и "Свобода" – с малко над 800 евро/кв.м.

Тези цени са далеч под максимално достигнатите през 2008 година с 25-30% и няма изгледи да ги приближат, защото продължават да не предлагат нищо атрактивно за купувачите.

Най-скъпите квартали на столицата по данни на imoti.net са "Иван Вазов" със средна цена от 1850 евро на кв.м. , Оборище – 1700 евро/кв.м., "Изток", "Изгрев", "Лозенец", "Младост 1а", "Център" и "Яворов" – по 1500 евро/кв.м.

При сравнение с офертите през 2008 г. се открива доста сериозна близост в средните цени на гореизброените райони с изключение на "Изгрев", където цената е била 1100 евро/кв.м. и "Младост 1а" – с цена 1050 евро/кв.м. 

Тези два предпочитани днес района са поскъпнали с 25% спрямо пика на имотните цени през 2008 г.

Една по-широка статистика в imoti.net – например сравняване на средните цени в скъпите квартали на столицата от 2002 и 2018 година, сочи огромен ръст от 350-450%.

"Иван Вазов" – 383 евро/кв.м  през 2002 и 1850 евро/кв.м. днес, "Лозенец" – 378 евро/кв.м., "Изток" – 316 евро/кв.м. и  "Младост 1а" – 268 евро/кв.м. през 2002 г. срещу днешните 1500 евро/кв.м.

Изнесените данни не трябва да ни притесняват, тъй като средните цени съответстват на средните доходи, както през 2002 г., така и днес, за разлика от 2008 г., когато бумът в цените е изкуствено надут балон.

В подкрепа можем да използваме следната статистика: през 2002 г. един кв.м. имот в София е можело да се закупи с две средни заплати, днес с една и половина, но през 2008 г. са били нужни малко повече от 4 средни заплати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пясъчна двустайна тоалетна на склона на Витоша без канал, ток и улица на цена на къща във Валенсия, не е *** който яде баницата... Ама нали продадохме кравите и нивите и станахме софиянци... В момента да си купиш жилище в София е най-тъпата инвестиция в света!
26
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
22 - Същата логика продължава да стои. Къща в Малага или панел в София ? Да не казвам, че българската икономика е толкова слабо нещо, че не се знае, дали след 2 фюгодини няма да се разпадне и да се бием за дрипи от контейнера. Само комарджия бибкнвестирал тук
25
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако търсим някаква логика то единствено София я оправдава. Все пак има приток на хора към столицата. Пловдив е с перспектива. Варна е достатъчно голям град за да има самоподдържащ се пазар. Бургас е под въпрос. Имотите в летните курорти са със 100% негативна тенденция. Зимните курорти - майко мила! За градовете с население под 100 000 жители, тенденцията ще остане негативна.
24
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама Дани, ако братовчед то беше купил 3 панелки тук, след 5 години, щеше да може да го продаде и да си купи 4 къщи в Калифорния.... Според статията.
23
2
 
17
 
! Отговори
Дани преди 6 години
Братовчед ми тази година си купи къща в Лос Анджелис , 160 кв.м, 360 000 долара, с половин декар двор
22
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При спукване на балона, досущ като онази игра в която столовете са по-малко от играчите и накрая някой остава прав, така и на имотния пазар, накрая някой ще изгори. При срив на цените, онези които до сега не са могли да си позволят имот, ще могат да си купят от онези които продават на загуба притиснати от кредиторите си. Брокерът е посредник, той не губи, просто намаля своята печалба на база процент върху по-ниската продажна цена. За да не загуби, банката вдига лихвите. Губи последващия купувач.
21
19
 
14
 
! Отговори
Празни приказки преди 6 години
До АнонименКой ти говори за живеене.Всеки би купил за инвестиция.Няма европейска столица в която цените да са паднали.Тези които говорят за балон могат само да си мечтаят че ще се случи.Да може да паднат за няколко години,но после пак ще се вдигнат.
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цените ще са добре, ако бяхме с по 12-16 лева минимална заплата. Ама ние сме нещо от рода на 3 лева. "Ама те толкова са в Германия" - Ок, без оправдания. Защо не го вдигаме в България ?
19
3
 
16
 
! Отговори
шоп преди 6 години
Ще им се на брокетчетата пак бум в цените ама балъци вече нема.
18
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цените са спекулативно високи и не кореспондират на приходите и намаляващото население. Едни "бизнесмени" строят, защото така е най-лесно. Себестойността на построеното варира от 250 до 400 ?/м2, всичко над тази сума е чиста печалба. В резултат на това виждаме тъмни прозорци. Мнозина безидейни българи "инвестират" в имоти и това надува балона. Просто "инвеститори" и "бизнесмени" въртят едни пари помежду си и нищо повече.
17
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Перник са достА по евтини а в селата да не говорим а и пътуването е колкото с градския транспорт . Така че може да ги вдигате спокойно
16
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1 Прав си ... Лошото нещо е, че програмистите вземат и те да се ослушват за навън. Къде са 3000 лева, къде са 13000.
15
3
 
31
 
! Отговори
Имотен балон част 2 преди 6 години
Всичко зависи от купувачите.Продължават ли да купуват на тези цени,ще ги вдигат до момента в който всичко се срине.Балона с цените в София е голям.Надуха го брокери,банки ,строителни фирми.
14
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
12 - Аман как пък, да не дойде чужденеца?!Чужденеца, след като си купи жилище в скъпата европейска столица, където изкарва прехраната си, ще си купи жилище или на испанския бряг, или някъде в някое романтично село във Франция, ама не и в град като София.Виж, за морето и планините може би, щеше да стане, но кой би ти искал да живее на място, където идването на линейката отнема по 45 минути ?
13
1
 
37
 
! Отговори
Имотен балон в София преди 6 години
В статията услужливо не се споменава каква е покупателната способност на сегашните заплати,защото десет години след предишния балон цените на стоките и услугите също са двойни и така със заплата от 1500 лева която за София пак не е масова купуваш същите неща както със 700/800 2008год.
12
9
 
27
 
! Отговори
Без име преди 6 години
София отдавна е пренаселена.Само ненормалници селяци се борят да живеят там.
11
17
 
15
 
! Отговори
Празни приказки преди 6 години
Пишете за този балон,който се спуква и после надува.Каквото и да стане цените на имотите с течение на времето няма да паднат в София.Дали е балон или нещо друго все тая.Цените не са падали и през годините.Каквото и да се прави ставаме като в Европа,ако българина няма да може да си купи ще дойде чужденеца.
10
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Балонът весело лети, изпълнен с въздух и брокерски мечти!Но не е далеч момента, в който ще чуем - ПУК!
9
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Онзи ден ми се наложи да пресекат Овча купел пеша. Две сгради завърши стоят празни.( Може да нямат акт 15, 16) останалите си личи, къде има продадени апартаменти, около 60% по моя преценка.
8
3
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Половината апартаменти ново строителство стоят празни, на това му се вика спекулативен балон като по учебник. България е най-бедната държава в ЕС и цените на жилищата НЯМАТ нищо общо с доходите. Само в България може да изплащаш кибритена кутийка цял живот.