Арест като цирк! Кафенце, приказки, парички и... светнали елхички

Шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 19 апр 2018 14:08 | 19 апр 2018 10:40,
311

Не сме правили цирк, спазвахме закона и НПК, заяви Иван Гешев, шеф на спецпрокуратурата, по повод ареста на кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева.

Гешев разказа, че белязаните пари - част от подкупа, не са били в кашонче, а завити в лист хартия и така са предадени на посредника. Предаването станало в заведение, но те не са задържани в самото заведение.

"Изчакахме два часа да си пият кафето. Част от парите бяха прехвърлени в чантата на зам.-кметицата. Вече сме иззели и записите от камерите на заведението", допълни Гешев.

Още по темата

Пред Bulgaria ON AIR ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев каза, че през месец декември са започнали да постъпват сигнали за престъпление, наречено търговия с влияние, по които е била започната проверка, а по-късно е било образувано и досъдебно производство.

"Начинът, по който се проведе акцията, се практикува в цяла Европа. Автомобилът беше спрян пред Спортната палата, защото в противен случай рискувахме да бъде загубен в трафика на София, а парите - внесени в банка или унищожени", подчерта още ръководителят на специализираната прокуратура.

Екипът изчакал да се разделят посредникът и двете управнички на "Младост" и тогава пристъпил към задържането.

Голямата сума пари е осигурена от изнудвания бизнесмен, който ги взел назаем и затова не е трябвало да ги изпуснат. Нашите служби не разполагат с фонд за такива случаи - да се дават пари на изнудвано лице.

Самите банкноти са били маркирани и при подялбата им и пипането "всички светнали като коледна елха".

Делото е от миналата година, а изнудваното лице е присъединено след 2 месеца - когато се е обърнал към властите.

"Трябвало е да се извърши процедура по изменение на работен устройствен план, което е работа на местната администрация, и отнема две седмици максимум. Това не е направено повече от година и инвеститорът е подал жалба към общинските съветници, не са предприети мерки от община Младост. Подкупът е поискан чрез посредник, който също е обвиняем, бивш кмет на община", каза още Гешев.

По време на разследването е имало много срещи в различни формати - между посредника, зам.-кметицата, кметицата, които са документирани със СРС-та.

"В тези записи има всичко, за което един прокурор може да мечтае и да иска", допълни прокурор Гешев.

"Няма нормален човек, който би бил щастлив след подобна показност в центъра на една европейска държава. Крайно време е да осъзнаем, че политиците, които избираме да ни управляват, не се разхождат по улиците, не стоят начело на протести, а имат биография, към която трябва да се придържаме. Фризьорка-кмет ми идва в повече", посочи в студиото на "България сутрин" журналистът Ива Николова.

Адвокат Николай Хаджигенов от своя страна пък беше категоричен, че нито едно от действията на органите на реда по задържането на Иванчева и заместника ѝ не са съвместими със законите в България и в която и да било друга държава в Европа.

"Факт е, че намерената сума се е взела отнякъде. Но това се наблюдава по всички такива шумни дела. А щом не си хванал човека в момента на предаването на подкупа означава,  че такъв няма" отсече той.

По думите му тази акция е показала, че в България права и закони няма.

"Налице е една брутална милиционерщина за сравнително елементарно за доказване престъпление, като каквото се разглежда подкупът от правна гледна точка", каза Николай Хаджигенов.

Днес ще се решава дали да бъде поискан постоянен арест за Десислава Иванчева, нейната заместничка и посредника при предаването на подкупа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
8
 
7
 
! Отговори
. преди 6 години
"А щом не си хванал човека в момента на предаването на подкупа означава, че такъв няма"A издадена касова бележка от страна на кметицата с писано вътре "взет подкуп" не иска ли ?
47
2
 
31
 
! Отговори
Асфалт Паша преди 6 години
фризьорка-кмет не може, но гЛопак-мутра-***-***-тиква-премиер, МОЖЕ :)
46
19
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 6 години
Колеги, самият факт, че маршрутът "Община Младост - СО" НЕ минава през "Кристал" и/или Спортната палата, е доказателство, че Деси Иванчева и нейната любовница, зам.-кметицата, са корумпирани.
45
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДРУГ ФАКТ, КОЙТО Е ИНТЕРЕСЕН: РАБОТЕН УП Е НАИСТИНА НЕЩО ЕЛЕМЕНТАРНО: ИЗДАВА СЕ ВИЗА ЗА ПРОЕКТИРАНЕ, КОЕТО ПО ЗАКОН 2 14 РАБОТНИ ДНИ! ТОВА Е НАЧАЛОТО НА ЕДНА ДЪЛГА ПРОЦЕДУРА, КОЯТО Е С НЕИЗВЕСТЕН КРАЙ! ИСТИНАТА Е, ЧЕ АКО ВЗЕМАШ ПОДКУП, ТРЯБВА ДА Е ПРЕДИ ТОВА! ЗАЩОТО - ЗАДВИЖИ ЛИ СЕ МАШИНАТА, АРГУМЕНТИТЕ ЗА ОТКАЗ НАМАЛЯВАТ! ТЕЗИ ДВЕ ХИТРУШИ ГО ЗНАЯТ! И НЕ ИМ Е ЗА ПЪРВИ ПЪТ! НЕЗНАНИЕТО, НЕВЕЖЕСТВОТО И НРЕГРАМОТНОСТТА В 21 ВЕК СА ОГРОМРН МИНУС!
44
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както намразихме БКП с политиката им преди 10.11.89, защото беха окупирали цялата власт, подчинили и законодателната, така става и с Шайкаджиите днес. Начело неграмотен и алчен бивш бандюга, обградил се с подобия за които спасението е само във властта.Изпаднат ли от властта, ще зейнат толкова безобразия, престъпления, ограбване, далавери, унищожени бизнеси и съдби, че тежс всички възможни средства ще се избират и преизбират докато народа не ги помете.Тъй като са чеда на БКП, нямат друго мислене.
43
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не сме правили цирк, рече главния клоун на спецпрокуратурата. А ние сме длъжни да му поверваме! Беееее-ееее-еее!
42
5
 
7
 
! Отговори
красив преди 6 години
Да се уволни за тва че пие кафенце 2 часа през работно време.
41
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЧЕТЕЙКИ ПОВЕЧЕТО КОМЕНТАРИ ТУК ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ СИ ДАВАМ СМЕТКА КАКВО Е iq to на българина!Ч освен ако коментарите не са платени! В МАТЕМАТИКАТА ИМА ПРИНЦИП: ДОКАЗВАНЕ ЧРРЕЗ ДОПУСКАНЕ НА ПРОТИВНОТО! ИМА МАРКЕР НА ПАРИТЕ! ПИПАНИ СА ОТ ТРИМА ЧОВЕКА! УСТАНОВЕНО КОИ! ЧЕТЕМ ЗА СЛУЧАИ, КОГАТО ХОРА, КОИТО ЕДВА СВЪРЗВАТ ДВАТА КРАЯ ПРЕДАВАТ НАМЕРЕНИ ПАРИ В ПОЛИЦИЯТА! ТЕЗИ ДАМИ, АКО СА ГИ НАМЕРИЛИ СЛУЧАЙНО, ЩО НЕ СА ГИ ПРЕДАЛИ В ПОЛИЦИЯТА? СИГУРНО СА ТРЪГНАЛИ НАТАМ, ОБАЧЕ - ЛОШ КЪСМЕТ! СПИРАТ ГИ ПРЕДИ
40
5
 
28
 
! Отговори
бори преди 6 години
абсолютно нагласено! 100%
39
4
 
21
 
! Отговори
Бравос преди 6 години
Що не са я хванали като носи парите-тогава никой няма да се съмнява.А сега-светела,блестяла...И аз да тинамажа дръжката на вратата на колата или волана и ти ще светиш.Работа през пръсти.Дано си вземат поука за следващите мероприятия.
38
2
 
34
 
! Отговори
гуню преди 6 години
Кой взема кеш за подкуп от строителен предприемач. 2,3 апартамента на префиренциални цени като апартаментите на цветанов с пари от закуски.
37
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много лоша таз кметица бе - не дава на герберастките крадци и схемаджии да унищожат и Младост.Как да не я махнеш с кефа такава.
36
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не става въпрос за разрешително, а за т.нар. Съобщение до заинтересованите лица. по чл. 149 от ЗУТ. Документ, който при отказ да бъде издаден се обжалва по административен ред и накрая съдът задължава кмета да го издаде. Кажи речи за 2 месеца забавяне и нищожни разноски за "инвеститора", ако въобще има такъв, де. Стига милиционерски глупости. СЪБУДЕТЕ СЕ, ПРАВЯТ ВИ НА БАЛЪЦИ
35
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боци и Цоци филмово студио представя:Цел: административен служител, жена 1.60см, 50кгСцена: Централно кръстовище в СофияЗадържащ екип:25 полицаи от МВР София звено Кобра15 полицаи от Трафик звено Газела45 тежко въоръжени, маскирани агенти на ДАНС/БОБ/КНОПИ, БОКУ, ЦЕЦУ, ГЕРБУ и други агенции5 бронирани автомобила тип Хипо1 хеликоптер кръжащ над кръстовището1 самолет Спартан1 фрегата "Дръзкийй" поставена в бойна готовностОтразяващ екип:МВР пиктчърс, екипи на приятелски телевизии
34
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ок приемаме, че са ''подхвърлени'' парите. След като видиш в колата си чужда кутия мисля, че дори няма да правиш опит дори да я докосваш и ще се отдалечиш от колата защото може би вътре има бомба, а те са я отворили и са пипали съдържанието въпроса е защо?
33
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Викат и че кметицата е изнудвала житейски предприемачите да правят градинки с люлки и други разни такива невиждани луксове. Таа гуема гад градинки, а?! Вместо да поиска яхта, нещо малко в Бали или на Малдивите, тя градинки, житейска й работа
32
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой направил подкуп за да отстранят непослушната подкупна кметица, която няма партиен гръб и е трън в очите на целокупната партийна мутренска олигархия. Предстои голямо ръфане за апетитния кокал Младост !Младост, стягай се за протести, иначе Мафията ще ви бетонира старините !
31
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахах, Гешев ЛЪЖИТЕ ТИ са плоски като мозъка ти!Били пипали парите и за това светнали с луминисцентното вещество?!?Значи да разбираме че са толкова глупави, че в заведението, пред десетки посетители и пред охранителните камери, са извадили пачките на масата и са им се радвали така ли???ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА
30
2
 
26
 
! Отговори
гуню преди 6 години
Ако се е борила да не презастрояват е логично да бави решението, друг инструмент тя няма. А не че не давала разрешително, за да изнудва. Кой взема подкум в кафене бе. Оставя се чанта на уречено място от човек който не си виждал никога, вземаш чантата и да те хванат, намерих я. Леле
29
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този прокурор Гешев, да не е внук на онзи фашага Никола Гешев, който е ръководил навремето Дирекция сигурност преди 9.9.44? Как се кефи на униженията които прави на задържаните. Нормален не би постъпвал така.