30 лева за преглед на дете в Спешното на болница!?

Подобни случаи ще зачестяват, предупреждават специалисти
30 май 2018 07:22, Петя Славова
72
30 лева за преглед на дете в Спешното на болница!?
Снимка: архив, Reuters

За преглед на 5-годишно дете в спешния кабинет на ИСУЛ са поискани 30 лв., сигнализира бащата на момиченцето.

Мъжът твърди, че състоянието на детето му е било спешно, а дежурният лекар – че е неотложно.

Случаят е от 15 май –  Инес се буди със силни болки в дясното ухо. Родителите ѝ я завеждат в единствения дежурен кабинет за София – в ИСУЛ. След прегледа лекарката ги насочва към регистратурата, където трябва да платят 30 лева.

"Определено беше спешен случай. Наглото отношение на въпросната лекарка ме накара да бъда афектиран в ситуацията и отказах да заплатя. Детето е на 5 години и би трябвало да бъде освободно от всякакви плащания", категоричен е бащата Даниел Тодоров.

Лекарката от ИСУЛ, прегледала 5-годишната Инес коментира пред bTV, че детето е било с възпаление на едното ухо, което не е спешно състояние.

Според стандарта за спешна медицина, независимо от годините, когато състоянието на пациента е неотложно, прегледът се заплаща.

"Дете посред нощ да дойде с болка в ухото си е спешен случай отвсякъде. От друга страна, ние сме и търговско дружество, а според Закона за здравето спешно състояние е това, което води до непосредствено застрашаване на живота на болния", коментира изпълнителният директор на "Царица Йоанна – ИСУЛ" проф. Бойко Коруков.

За последната година загубите на ИСУЛ от пациенти, които не са спешни, са близо милион и половина лева.

"За съжаление, ще има все повече такива случаи, защото лечебните заведения излизат извън техните лимити и карат пациентите да заплащат, което е абсолютно нередно", посочи Христина Николова, юрист в Център защита правата в здравеопазването.

След ИСУЛ Инес е прегледана в "Пирогов", където по думите на бащата пари не са им поискани. Здравното министерство започва проверки по случая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
13
 
! Отговори
Осигуровките преди 5 години
За здравно осигуряване за всеки се плаща между 41 и 208 лева месечно или между 490 и 2496 лева годишно. Отделно, че при всяко посещение при лекар се плаща още и още. Нормално е човек да не иска да плати след като вече е платил чрез здравните осигуровки.
29
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много просто народ, само няколко коментара прочетох. Когато родителите или единият родител работи и семейството е осигурено, то си е платило с осигуровките прегледът. Така е по света. Проблемът е, че касата е една и далаверите много. Ако този татко в бедна България е пред заплата и няма пари, да го оставим това дете да се мъчи ли?
28
0
 
12
 
! Отговори
Rucifer преди 5 години
До д-р Ох БолиЗащото, д-р Ох Боли, Всеки месец плащам здравни осигуровки. Ако ги нямяше, добре. Но, аз не искам да плащам безплатните прегледи на, знаете кои. Те трябва да са за мен и за децата ми.
27
4
 
10
 
! Отговори
AaA преди 5 години
Който не иска да плаща за лечение да влезе медицина, да учи 6 години и да чака някой да го издържа, после 5 години специалност почти без доходи и така може да спести 30 лева един ден. Иначе по телевизията на всеки 15 секунди се ракламира лекарство,.... опитайте.
26
12
 
20
 
! Отговори
Демократ преди 5 години
Българина трябва да си набие в дебелата глава, че при демокрацията и капитализма лекарят е бизнесмен който предлага търговска услуга и се стреми към висока печалба. Пазарната икономика е базирана на печалбата, капитализма с деморация е най-съвършената система. Умните и кадърните които имат пари могат да си позволят качествена услуга, некадърниците и загубиеняците които нямат пари да се лекуват с липов чай, те сами са си виновни че са бедни.
25
8
 
11
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 5 години
До А ЗЪБОЛЕКАРИТЕ??Отиваш на автосервиз, да ти прегледат колата, че нещо много харчи. Там чакаш 1/2 час майсторът да се освободи, тъой те закача на компютъра за 5 минути и ти казва, че не може да ти помогне с този проблем. Там обаче вадиш парите и плащаш без да "изтъпяваш", за прегледа, защото така е редно. Защо при зъболекаря това да е нередно?
24
0
 
12
 
! Отговори
Елена преди 5 години
Детето ми на 5 години,направи ларингоспазъм през нощта. Линейката дойде за няма и 5 минути, а живеем на село. С линейката го закараха до детското отделение в града, там го прегледаха и му назначиха лечение.Никой нищо не е поискал.
23
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе то добре, но това дете си има личен лекар, който е сключил договор с някой кабинет за неотложна помощ да се оправя с неотложните нужди на пациентите му в извънработно време. Г-н Татко защо не е завел детето си в неотложния кабинет, където да му окажат помощ, а ако лекарят прецени, че е спешно, да го насочи където трябва?Не е работа на Тате да решава кое е спешно и кое не е. Има си специалисти за тази работа.Естествено, че трябва да си плати - не е спазил установения ред.
22
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не гледайте към лекарите те не са измислили пладнешките грабежи .Потърсете отговорност от белите якички и "слугите на народа" в парламента.
21
7
 
17
 
! Отговори
А ЗЪБОЛЕКАРИТЕ?? преди 5 години
ОТИВАМ ВЪВ ЗЪБОЛЕКАРСКИЯ ИНСТИТУТ ДО ПОЛИКЛИНИКАТА НА ВМА С БОЛКИ И ЛЕК ОТТОК. СЛЕД 1/2 Ч ЧАКАНЕ ДА СЕ ПОЯВИ ЛЕКАР .СРЕДВА ЕДНОМИНУТЕН ПРЕГЛЕД И МИ СЕ КАЗВА , ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ , НО ПРЕГЛЕДА СТРУВА 35 ЛВ .НАПРАВО ИЗТЪПЯХ ."*** ВИЕ НИЩО НЕ СТЕ МИ НАПРАВИЛИ" ЗА КАКВО ДА ПЛАЩАМ . ОТГОВОР - ЗА ПРЕГЛЕДА ...... ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ЛИ ?????? ОТВРАТ
20
4
 
14
 
! Отговори
Пипи преди 5 години
Всички знаят изхода от ситуацията - Терминал 2.
19
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имах бъбречна криза и със застраховката ми ходих в частна клиника, и лекаря вика "Нямате камъни" и изписа едни лекарства за 200 лв. Купих ги, и пих, но болката остана, отидох в голяма софийска клиника и там казват "Имате много големи камъни в бъбреците, операция веднага", но се уплаших и отидох в Пирогов, там лекарите казаха "имате малки камъчета, но засега не са проблем" и ми биха една инжекция и всичко СЛАВА БОГУ приключи.Що за лекари има в тази държава?Само и единствено Пирогов.
18
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Да Ви напомня, че комунизма приключи И по Ваше героично настояване, скачане из площада и демократични аплодисменти!"Хахахаха хахахаха хахахаха хахахаха !При този процес "народа" беше публика, а не участник. Натояването на "народа" не знаеше нищо. Ако бяха казали, че ставаме монархия, пак щеше да е същия панаир. Постановка, за такива като теб, та да плюеш след това, всички хора.
17
4
 
16
 
! Отговори
Време е ! преди 5 години
Много набори анпуснаха България, не само заради ниските заплати, ама и заради това отношение навсякъде, както и масовия непукизъм на населението. Време е, да променим нещо !
16
1
 
16
 
! Отговори
Не ми е ясно преди 5 години
До МитевДа чака детето да почне да приритва ли. Както има една приказка, от докторите ще чуеш Или нищо ти няма или късно е вече.
15
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
търговско дружество плод и зеленчук значи ако нямаш пари хипократовата клетва не важи
14
2
 
2
 
! Отговори
Митев преди 5 години
Извинявам се за правописните грешки! "за" да се чете :30, а тоюй-за той.
13
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До коментара-представи си ....Няма какво да си представям, защото ако бяха ц.ига.ни, въобще нямаше да има подобно заглавие, камо ли новина.Щяха да си ги прегледат, никой нямаше и да повдигне въпроса за пари... а ако някой пък сънит доктор случайно се обърка да попита, гаранция ще се събуди доста бързо след това.
12
2
 
9
 
! Отговори
истински случай преди 5 години
Бях със сина ми за инцидент в Пирогов, след като направиха кръвни изследвания и урина докторката там каза, тичай веднага към Инфекциозна болница детето има жълтеница. Естествено супер наплашена отивам там, няма ред, казаха ми че болницата работи като частна, и само в случай на влизане вътре в нея не се заплаща. Дойде сестра, не лекар, взе кръв на детето и чакахме. Всъщност преди да дойде въпросната сестра минаха около два часа, дойдоха бежанци с преводач, детето повръщало.
11
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Митев Свидило му се ...Ако нямаш пари, няма да пушиш. Ако нямаш 300 лева, няма да си оправиш "биричката". И това не са фатални неща. Ще оцелееш съвсем спокойно и без тях.Ама представи си, че точно в този момент нямаш 30 лева ? Представи си, че банкомата е забил ? Детето ти се гърчи от болка, ама защото нямаш 30 лева, може да се гърчи с часове, докато намериш ? Ами ако са тиноткраднали портмонето и ще отнеме няколко дни, докато се оправиш с банки и полиция ?