Еко колите - със стикер! За другите центърът на София ще е забранен!

Това предвижда наредба на транспортното министерство по идея на Столична община
23 юли 2018 09:00,
276
Еко колите - със стикер! За другите центърът на София ще е забранен!
Снимка: архив "Булфото"

Само еко автомобилите ще имат достъп до центъра на София, а на замърсяващите въздуха ще им бъде забранено да влизат там. Това предвижда наредба на транспортното министерство. Еко колите ще бъдат отличавани със стикер и вграден чип, които ще се получават при успешно преминат технически прегред.

Това става ясно от отговор на транспортния министър Ивайло Московски на депутатски въпрос за мерките за по-екологичен транспорт в страната, пише "Монитор".

Промяната ще бъде записана в наредбата за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на превозните средства по идея на Столична община.

Още по темата

Софийската администрация е поискала от ведомството на Московски техническо определяне на екологични групи, известни масово като стандарта Евро, към които ще бъде квалифицирано всяко едно моторно средство.

"Екологичната група ще се определя в зависимост от количеството и съдържанието на вредни емисии в отработените газове на автомобилите, установени при извършване на периодичните прегледи и евро-категорията на превозното средство", се казва в отговора на Московски.

Това ще се случва автоматично в информационната система на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИААА)Екологичната група ще се отразява в знака на техническия преглед и в специален чип, предоставящ възможност за отдалечено четене на данните за превозното средство.

Това ще даде възможност и да се въведе допълнителен критерий при определяне на данъчните задължения върху превозните средства в зависимост от замърсяването, което причиняват.

"Нашата идея е свързана с борбата със замърсяването на въздуха на София. Затова пуснахме писмо до министър Московски, с което помолихме да се потърси начин за ясна техническа идентификация на двигателя, по време на техническия преглед, спрямо стандарта Евро 3,4,5 и 6. Възможно е това да се направи с чип", обясни за "Монитор" зам.-председателят на транспортната комисия в Столичната община Зафир Зарков.

Писмото е от името на председателите на двете комисии в Столичния общински съвет – транспортната и екологичната и с даден мандат от кмета Йорданка Фандъкова. Предложението на общинарите е, в дните с повишено замърсяване на въздуха да се ограничава движението на автомобили в центъра на града.

"В тези дни трябва да се допускат само автомобили с най-високите екологични показатели на двигателя - Евро 5 и 6, а тези с Евро 2 и 3 да се глобяват, ако преминават през централната част на града", допълни Зарков.

От бизнеса реагираха негативно, защото смятат, че така ще бъдат ограничени доставчиците на стоки в магазините в центъра на града. Това ще доведе до нови инвестиции на фирмите, за да обновяват автопарка си, опериращи в по-централните части.

Проблеми няма да имат някои от куриерските фирми, които закупиха през последните години електрически превозни средства.

С промяна в наредбата от страна на бившата ДАИ предвиждат и свързване на информационната й система с измервателните уреди с пунктове за технически преглед с цел недопускане на манипулации на направените измервания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


276
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
230
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЯд ли те е, че бачкаш като общ работник, ама имаш пари за мобилен интернет?Не, има хора (и стават все повече), които изкарват пари и ви плащат масрафа, да може и вие да се почувствате хора като си взимате помощите за безработни.Аз лично работя на 3 места, за да си позволя новата кола и образованието на децата.И вече имам къща извън София, а в центъра живея просто защото така се получи.Гадно,а? Я сподели, стигат ли помощите за евтина пърцуца и бира в пластмасова бутилка или не?
229
1
 
3
 
! Отговори
Hameleon4o преди 5 години
До ..То ако минималната заплата стане 1500 лева, значи един хляб ще е към 50-60 лева, а билетчето за грАдския ще е 15-20, нал са сещаш!
228
0
 
1
 
! Отговори
Hameleon4o преди 5 години
До АнонименТо нали има идея да можеш да си регистрираш колата навсякъде и да отпаднат тия букви за кой откъде е, за да не можеш позна кой е КН, М, Р, РК, СО и т.н!!!
227
1
 
6
 
! Отговори
Давай Фъндиииии..... преди 5 години
Като сте я подкарали така,забранете колите които замърсяват и във Враждебна и Левски Г.........искам да дишам чист въздух!
226
9
 
1
 
! Отговори
Край преди 5 години
Властта да покаже характер. Че хубаво харчи общите пари го знаем. А сега да се държи мъжки и да покаже че може да НАЛАГА ред и правила. Не стане ли това до 3г. града ще е непроходим и ще се издушим в канцерогенни газове.
225
1
 
8
 
! Отговори
Санктпетербургски преди 5 години
Продавам стикети ЕВРО6
224
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Незнам какво Евро 5 и 6 ги гони, след като последния реално покрит(без измами) стандарт е Евро 4. След това почват едни такива мамения по време на тестове, че просто на хартия да излезе всичко... и ми е малко смешно като кажат "Ама минимум Евро 6". Ама то е същото, като Евро 4 или Евро 5...
223
9
 
9
 
! Отговори
bravoooooo преди 5 години
Подкрепям с две ръце така трябва да е най малко евро 6 и хибридчета и елчета. Какво е това всеки с 5 лева в джоба и кола за 1000 лева.
222
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонименсигурно си некое комисионерче в столична община или в някое министерство щом си с нова кола и с жилище в центъра на София. Вие и за това го правите да имате място къде да спирате с джиповете си. А нас хорицата дето имаме коли на по 10-15 години 95 ПРОЦЕНТА ОТ ХОРАТА ще Ви търпиме ЛОБИЗМА и ДАЛАВЕРИТЕ
221
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А като изпусна газове след като съм ял боб ще ме пуснат ли в центъра? Питам защото метана е парников газ
220
0
 
14
 
! Отговори
Вуте преди 5 години
A Аз питам защо петербурски още е министър и защо е на свобода? Или законите не се отнасят за гепаджийте?
219
5
 
6
 
! Отговори
да бе преди 5 години
До SkkЩо на твоята газова уредба ( пропан-бутан ) не идеш да и направиш еднои тестване за АЗОТНИ ОКИСИ. Ама истинско, за тебе си. Ти да си знаеш, няма да даваме резултатите.После ела и пак ми разправяй за ЕКО.
218
10
 
11
 
! Отговори
Skk преди 5 години
Спиране на всички дизели произведени в последните 3 г. Всички разбраха че замърсяват. Само как смърдят тия евро 5 и евро 6. Газта е еко гориво, в италия мпжеш да влизаш навсякъде ако си на газ. Даже имат еко винетки и не плащат. Защо ли в България не го отчитат?
217
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименВиж сега, вуйно. Аз лично не ти вярвам, че си родена и живяла в центъра на София, защото никой от познатите ми, които наистина са родени и отраснали там, не харесват сегашното положение.Второ, аз живея в центъра на София и карам нова кола. Да, не е бентли, защото и аз нямам пари за такова, но е ЕВРО6 и е произведена миналата година.А ти и ако 14 хил. за нова дачия не можеш да събереш - има метро, градски транспорт, колело и т.н.А ако и така не става - ами ходи си на село...
216
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
200-300 милиона за чиповете ще стигнат ли или не? Един приятел пита, като видя колко излиза системата за билетчетата за градския транспорт в София.....
215
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде, айде всеки *** и пульо тръгнал с таратайка на 20 години да бръмчи. Дали че оправи въздуха не знам, но ще е 100 пъти по-добре да ги забранят всички тия трошляци. По-малко коли, по-добре. Яхвайте трамваи и колела и стига ревали, София не е толко голяма.
214
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цялата работа прилича на това да разделиш един басейн за пикае'щи в басейна и за непикае'щи
213
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Под мъдрото ръководство на Граждани за Експресно Разграбване на България, в София почти всички градинки и паркове бяха застроени под един или друг предлог.Намали се зеленината минимум на половина. Особено в кварталите.Фандъчката като излезе с програма "Зелена София" за изборите, помислих, че ще съборят незаконните постройки и поне един парк ще направят в повече. Ама не, оказва се, че тя имала в предвид цяла София да стане зелена зона - да цакат навсякъде за паркиране.Само гледат да ни дерат.
212
4
 
25
 
! Отговори
1 преди 5 години
Не се търси решение, а как да се съберат повече пари. Ако миехте всеки ден улици и тротоари, дали щеше да е толкова мръсен въздуха в София? Мръсни обирджии.
211
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На фандъка ще му хвръкне столчето.