Еко колите - със стикер! За другите центърът на София ще е забранен!

Това предвижда наредба на транспортното министерство по идея на Столична община
23 юли 2018 09:00,
276
Еко колите - със стикер! За другите центърът на София ще е забранен!
Снимка: архив "Булфото"

Само еко автомобилите ще имат достъп до центъра на София, а на замърсяващите въздуха ще им бъде забранено да влизат там. Това предвижда наредба на транспортното министерство. Еко колите ще бъдат отличавани със стикер и вграден чип, които ще се получават при успешно преминат технически прегред.

Това става ясно от отговор на транспортния министър Ивайло Московски на депутатски въпрос за мерките за по-екологичен транспорт в страната, пише "Монитор".

Промяната ще бъде записана в наредбата за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на превозните средства по идея на Столична община.

Още по темата

Софийската администрация е поискала от ведомството на Московски техническо определяне на екологични групи, известни масово като стандарта Евро, към които ще бъде квалифицирано всяко едно моторно средство.

"Екологичната група ще се определя в зависимост от количеството и съдържанието на вредни емисии в отработените газове на автомобилите, установени при извършване на периодичните прегледи и евро-категорията на превозното средство", се казва в отговора на Московски.

Това ще се случва автоматично в информационната система на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИААА)Екологичната група ще се отразява в знака на техническия преглед и в специален чип, предоставящ възможност за отдалечено четене на данните за превозното средство.

Това ще даде възможност и да се въведе допълнителен критерий при определяне на данъчните задължения върху превозните средства в зависимост от замърсяването, което причиняват.

"Нашата идея е свързана с борбата със замърсяването на въздуха на София. Затова пуснахме писмо до министър Московски, с което помолихме да се потърси начин за ясна техническа идентификация на двигателя, по време на техническия преглед, спрямо стандарта Евро 3,4,5 и 6. Възможно е това да се направи с чип", обясни за "Монитор" зам.-председателят на транспортната комисия в Столичната община Зафир Зарков.

Писмото е от името на председателите на двете комисии в Столичния общински съвет – транспортната и екологичната и с даден мандат от кмета Йорданка Фандъкова. Предложението на общинарите е, в дните с повишено замърсяване на въздуха да се ограничава движението на автомобили в центъра на града.

"В тези дни трябва да се допускат само автомобили с най-високите екологични показатели на двигателя - Евро 5 и 6, а тези с Евро 2 и 3 да се глобяват, ако преминават през централната част на града", допълни Зарков.

От бизнеса реагираха негативно, защото смятат, че така ще бъдат ограничени доставчиците на стоки в магазините в центъра на града. Това ще доведе до нови инвестиции на фирмите, за да обновяват автопарка си, опериращи в по-централните части.

Проблеми няма да имат някои от куриерските фирми, които закупиха през последните години електрически превозни средства.

С промяна в наредбата от страна на бившата ДАИ предвиждат и свързване на информационната й система с измервателните уреди с пунктове за технически преглед с цел недопускане на манипулации на направените измервания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


276
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това с чиповете ще е страхотна глупост, защото българинът и на това ще му хване цаката. Същата беше историята и с тахошайбите. Ако наистина искат да направят нещо по въпроса с автомобилите да се забранят евро 1,2, 3, 4 и толкова. Ако искаш да караш си купуваш нова кола, ако не с градския транспорт. Какво ще си играем на чипиране ? Да попитам умниците с бензините кой замърсява повече - аз, който карам 5000 км на година с дизел или вие с бензин по 50 000 км ?
189
0
 
19
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Забрани се налагат само там, където има наднормено замърсяване, а такова замърсяване от колите в България няма. Явно ГЕРБ имат някаква идея как пак да ни ударят теслата. Да се дава пример с Германия е глупаво, защото там наистина имат наднормено замърсяване с азотни оксиди и ЕК ще ги глоби за това. В България колите по улиците са в пъти по-малко и наднормено замърсяване от колите няма никъде и с нищо.
188
1
 
11
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
За по- ЕКО - бедните да духат супата...
187
3
 
6
 
! Отговори
До 191 преди 5 години
То ако трябва да се забраняват някакви коли, то това са тези, които най-много замърсяват с въглероден двуокис, т.е. бензиновите на първо място. Германия е изключително неудачен пример за сравнение и се дава за пример само от хората, които изобщо нямат понятие от това, което коментират. Вземи проучи за какво става въпрос, примерно по 2 часа на ден в продължение поне на един месец, за да добиеш някаква смътна представа за нещата.
186
2
 
16
 
! Отговори
лъже Софиянец преди 5 години
А какво става с колите на дЕдовците дето обитават центъра? Тия в къщите, дето нямат парно и блъскат *** цяла зима? Ще ревнат, че данъците им са големи, а не могат да си стигнат до собствеността!И съдилища, циркове...КьОРФИШЕК е тая рябата!
185
0
 
16
 
! Отговори
До 188 преди 5 години
Що не го предложиш това за 10 годишните коли в някоя нормална държава? Там бързо ще те излекуват от болестта, което си прихванал. Над 10 годишни са повечето коли в ЕС.
184
9
 
5
 
! Отговори
Коментатор преди 5 години
ЕВРО 2 И 3 ОК АМА ТОВА НЕ ТРЯБВА ДА ВАЖИ ЗА БЕНЗИНОВИТЕ АВТОМОБИЛИ А САМО ЗА НАФТОВИТЕ ПЕЧКИ ДИЗЕЛИТЕ КАКТО Е В ГЕРМАНИЯ НАПРИМЕР.
183
0
 
26
 
! Отговори
Некъф Жител преди 5 години
До ПредложениеПешеходци НЕ може! Произвеждат въглероден двуокис...а някои и метан!
182
2
 
3
 
! Отговори
От Прелата преди 5 години
Тъкмо защото ми пука - питам!!! Ама ти с българският реотан, бавно стопляш. Мъдрост: "Мълчейки, мнозина могат да те помислят за ***, но проговориш ли - даваш им силно доказателство"...
181
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Коли по-голям стари от 10 годишни трябва да се забранят по улиците.
180
0
 
8
 
! Отговори
А де преди 5 години
а някой общинар да предложи непопулярната мярка спиране на застрояването на зелените площи? Или имахме вече такъв, и е в затвора в момента? Коментари на ваклите герберасти нещо?
179
1
 
18
 
! Отговори
Прелате преди 5 години
сега си евро 6 и не ти пука, дагадина ще ти искат евро 8 и ще ти запука. Егоизмът е второто най-голямо социално зло след тъпо тията.
178
0
 
8
 
! Отговори
Винету- Маниту преди 5 години
Моят проект се казва ,,Територия без хора и автомобили,,Който е чел ,,Винету ,, знае кой е Маниту....
177
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
... в центъра на града. Ако ще е нова общинска касичка - колко ще откраднете от нея и колко ще ни струва тази пишман-мярка!?3. Кога ще се заемете с истинските причини за замърсяването на въздуха - тъмнопатладжанените люде, горящи гуми, найлони и бъдещето на България като цяло?4. Кога ще започнете да миете улиците, вместо този който прибира парите за миенето, да кара бутикови спортни коли и да купува такива на шаввврантиите си?5. Събудете се, столичани!!!!
176
6
 
7
 
! Отговори
Ватикански прелат преди 5 години
Колата ми е Евро 6 и не ми пука, но много мразя Юрданско-селташките номера в Столична община. Затова моля общинарите да отговорят на следните въпроси:1. Защо искате да подарите следващия кмет на БСП?2. КОЙ ще следи за преминаването на "забранените" коли? КАТ не са в състояние да съберат парите на убийците по пътищата, какво остава да следят за дараците, замърсяващи въздуха! Ако е Столичен инспекторат - всеки да си кара спокойно. Колкото глобяват за питбул без каишка, толкова и за стар дарак в
175
3
 
9
 
! Отговори
11 преди 5 години
Идиотска работа ...
174
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ОбективенПокарай малко колело от семинарията до центъра, после се пусни по Борис и ще видиш че мръсният въздух е над нормата, или по-скоро ще го усетиш, гаг ефекта е налице. Ама то да са само колите, където има зелена площ се лее бетон, голям проблем е.
173
1
 
5
 
! Отговори
Предложение преди 5 години
Аз пък предлагам в центъра както метрото е под земята и за автомобилите да се направят подземни пътища и паркинги. Отгоре само птичета и цветя, е може и пешеходци
172
4
 
6
 
! Отговори
Бананоберач преди 5 години
Ще стане, като сертификата коректна фирма, дето го има почти на всяко заведение, дето не издава фиксални бонове :)Не трябват глупави стикери, а стриктен контрол и затваряне на пунктове за ГТП, които пускат всекакви трошки дето бълват маса мръсотия, те ако се спазваха сега действащите регламенти, просто нямаше да са в движение и сега нямаше да си чешем езиците с глупости. Ефект се постига, когато се следи стриктно да се спазват правилата, а не да измислим още правила върху неработещите
171
1
 
17
 
! Отговори
Обективен преди 5 години
Нищо не налага в София или където и да е другаде в България да се налагат ограничения за колите по екологични причини. Никъде няма наднормено замърсяване заради колите, а нивата на замърсяване заради колите обикновено са между 0,1% и 20% от максимално допустимите норми. Резонният въпрос е защо изобщо се коментира такава тема в България и каква нова тесла ни готвят от ГЕРБ?