Ето я: Уникалната гробница под прозореца на Фандъкова

Поне 30 см бетон ще трябва да се разбият, за да се освободи входът й
Обновена: 8 авг 2018 14:55 | 8 авг 2018 13:15, Вера К. Александрова
34

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Древни стенописи, запазили се почти непокътнати през вековете, стари камъни и мазилка могат да се видят в уникалната гробница, открита при ремонта на столичната ул. "Московска".

За находката съобщи преди дни кметът на София Йорданка Фандъкова. Откритието се намира срещу сградата на Столичната община, точно под кабинета й.

Гробницата тепърва ще бъде проучвана от археолози. Засега към нея има направена малка дупка около входа й, откъдето може да се заснеме. Освен стенописи и тухли, в нея и сега могат да се видят човешки кости.

За да се открие напълно пространството, трябва да се разбият около 30 сантиметра бетон от тротоара, разказаха работници пред Dnes.bg.

Още по темата

Но и малкият отвор е бил достатъчен на специалистите, за да разберат, че находката е уникална. Такава я правят откритите стенописи, което е изненада за експертите.

Изключително рядко се намират гробници със стенописи и на мен са ми известни може би около пет други случая, обясни преди време зам.-кметът по културата на София Тодор Чобанов.

Гробницата вероятно е част от огромен некропол с диаметър около 1 км, в който има вероятно 1000 или 150 подобни гробници. Тя датира вероятно от 4-5 век.

Откритата на ул. "Московска" изненадва не само със стенописите си, но и с добре запазения си вид.

Амбицията на Столичната община е гробницата да стане видима за софиянци.


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари