Масово маркирани: Ще останат ли дървета в "Борисовата"?

Между 33 и 35 на всеки 100 дървета са предвидени за премахване
10 сеп 2018 09:30, Боряна Павлова
31

3313 гледания   |  Още видео

Планирано е изсичане на голяма част от дърветата в "Борисовата градина" по протежението на алея "Яворов". Граждани твърдят, че масово дърветата са маркирани, което означава, че трябва да бъдат изсечени.

"Тезата на г-жа Фандъкова е, че се изсичат дървета, защото умират хора в "Борисовата градина". Защо в последните над 10 години този лесопарк е оставен изцяло без поддръжка?", коментира и попита Гергана Пирозова от групата "Да спасим "Борисовата градина" пред Bulgaria ON AIR.

"Никога не е оставян без поддръжка този парк. През годините многократно са правени опити да бъде съставена инвентаризация и лесопаркова експертна оценка. През 2017 г. стартирахме процедура по прочистване на сухи и опасни дървета", обясни ситуацията Димитър Данчев от Дирекция "Зелена система" на Столичната община.

Пирозова посочи, че между 33 и 35 на 100 дървета са предвидени за премахване, а около 30 на 100 дървета - за кастрене. Тя настоя, че трябва да има експертно становище за всяко едно дърво. Екоактивистката твърди, че цялата документация е поискана от "Да спасим Борисовата градина", но им е била отказана.

Данчев отвърна, че има абсолютно всички документи. По думите му е описано защо трябва да бъде премахнато всяко едно дърво, както и какво трябва да се направи за тези, които са предвидени за кастрене.

"Искам паспортизация на всяко едно дърво. Може ли да обещаете, че всяко дърво ще има паспорт?", настоя Гергана Пирозова.

"Има информационни табели, които са закачени при маркирането. Всяко дърво ще бъде описано", увери я Димитър Данчев.
 


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
до Fallschirmspringe преди 5 месеца
Трябва да се живели в София преди болшевишкия преврат, иначе са от от прогрсивните, тоест селяни.
26
0
 
0
 
! Отговори
Потомствен шумкар преди 5 месеца
Предпочитам там да се построи един хубав квартал. Нашата болшевишка рода живее в ж.к. "Изгрев", но в Парка на свободата повече ни харесва.
25
0
 
5
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 месеца
Лошото е,че в столична община няма софиянци,като под такива разбирам,да са живели в София поне 50-60 години,а не пришълци.По време на соца.към общината имаше"Градини и паркове",която поддържаше парковете ежедневно.Имаха дребна механизация и си вършеха работата добре,в сравнение със сегашните-образцово.Едно от места къде имаха нещо като стоянка,беше при сегашната "Кукуландия"Целият район беше поддържан перфектно,езерцата пълни и чисти.Зимно време го заледяваха,за да се пързаят с кънки децата
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Mitaka

по ирония на съдбата това лято бях във въпросният парк на Мюнхен.Невероятно гъст , на места с огромни стари дървета, саморасляци , страхотни поляни и НЕасфалтирани алеи.Обаче нямаше изсъхнали клони и стари паднали дървета,нямаше ***, нямаше комари и мухи.Усещането ми беше че все едно съм на планина с тази разлика че не високо.През парка минава река в напълно естествен вид -без бетон и асфалт.
23
3
 
5
 
! Отговори
... преди 5 месеца
Хе, че то отдавна има мераци и желания Борисовата градина да стане я комплекс от затворен тип я небостъргач от затворен тип я паркинг с хотел! А като си помислите, че цените ще почват от 5000-6000 евро квадрата, на зелено, та се чудя как още съществува това място!?
22
0
 
9
 
! Отговори
Mitaka преди 5 месеца
Айде пак зелените разбирачи все нещо не им е както трябва.
Елате в Мюнхен един от най-хубавите и зелени градове с огромни паркове и гигантска гора, която започва от града.
Реже се всяка есен и то яко и то яко- клони, но и цели дървета ако са за смяна.
Отделен въпрос, е че половината Борисова Градина не е парк, а саморасляк.
Паркът на "Врана" е направен от европейски майстори по паркове и градинари и е хубав.
Редуват се дървета, зелени площо, ливади, алеи и се получават хубави гледки и е приятно
21
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Истината е, че искат паркът да бъде премахнат, да няма дървета и да се разпарчетоса. А после - террнът му да се застрои. Май някои повече плямпат, отколкото мислят.
20
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не знам Фандъкова какво мисли, ако въобще мисли - но в парка бяха отсечени много вековни дървета(най-вече дъбове, а и др.).
19
4
 
8
 
! Отговори
IVo_1 преди 5 месеца
Колко от коментиращите тук са се разхождали в Борисовата през последната 1 година? Има нападали дървета по пътеките и алеите,има такива които само след един силен вятър ще са на земята.А и гората трябва да диша.От малките храсти и саморасляци няма как да стане.Едно време са си мислели,че след горския пожар в Хайдпарк няма да се възстанови,но само за 3 години се е възстановил напълно.Айде стига стия паспорти, еко и меко простотии.Има експерти,а половината от вас са само чатъри,нестъпвали в парка
18
8
 
6
 
! Отговори
месара преди 5 месеца
няма ли да се създадат групи - не, на платените обществени тоалетни, не, на падащите листа, не, на каквото и да било,...................? алоооо недоволните, има хора които решават, а вие се върнете от където сте дошли! просто не знаете колко спокойно и чисто беше в столицата, преди да я пренаселите! миекащи граждани и "европейци", заради вас София стана бунище!
17
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
парка се поддържа, но 30% от дърветата трябва да се махнат, те ей така за 1 година са станали негодни?

всяка гора има нужда от обновяване, но да стигнеш до 30% за 1 година при все че едно дърво расте с десетилетие е някак си тъпо от към факти за некадърност.
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Старите болни и изсъхнали дървета трябва да се премахват и да се засадят нови здрави дръвчета. Да се вадят паспорти на дървета е тотална глупост, загуба на време и ресурси. Много писнаха вече тези НПО простотии, които единствено затормозяват и рекетират обществото.
15
5
 
15
 
! Отговори
bonto преди 5 месеца
А аз когато бях малък нямаше цариградско а имаше паваж и отсреща Борисова. Тогава ми беше най-добре ама Вие почнахте да се местите от село, купихте си коптори у София.

След това се появи Фейсбук и почнахте да обяснявате, че Ви требва гора и други след Вас да не идват, че Ви било пренаселено и пълно...

Еми вдигнете си задни*ите и се върнете на село между дърветата.

Това му се вика урбанизация, който не я харесва да си взима една крава "Пенка" и да се разхождат заедно по пасищата
14
4
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 10
Няма нищо по хубаво от гора.С вашето отношение , мнение, подкрепяте мал-те.Насърчавате ги.
13
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Да ни е честито Борисовото поле - най-новата атракция на зелена София.
12
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Защо трябва да режат дърветата нали произвеждат кислород а и като са с повече клони и листа филтрират прахта и смогът малко или много.Ще намалят Борисовата градина с 40% на практика.Въобще не им дреме за хората най-вероятно искат да продадат дървесината и да строят молове и кооперации.
11
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
PARKA NA SVOBODATA TREBVA DA BADE PREMAHNAT I NA NEGOVO MYSTO DA BADAT POSTROENI SAVREMENNI NOVI SGRADI.
10
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До анонимен 8

Да, така е.
Но тук става въпрос за парк в град, а не за гори Тилилейски, в които рядко стъпва някой. Ако паркът се поддържа, няма да има нищо по-хубаво от вековните дървета там. Но ако ще падат върху главите ни и върху количките с бебетата, по-добре е изгнилото да се замени с фиданка.
9
2
 
38
 
! Отговори
Маг Влади Лом преди 5 месеца
Знаете ли на мястото на Борисовата какви хубави бизнес сгради и жилищни комплекси могат да се застроят? За чудо и приказ! И на тънка цена - само по 5000 евро на половин квадратен метър, но като за Вас, иначе по 6500. Купувай, народе, че по - скъпо ще става! И с кредити го направи, за да ти е добре стегнато около врата!
8
0
 
33
 
! Отговори
анонимен преди 5 месеца
До всички. Когато фиданките пораснат, ние отдавна ще сме станали на пепел.Хората се гордеят с вековните си гори .