Тук кола, там – кола! Столичани на бунт: Освободете тротоарите!

Родители предприемат граждански действия до 12 октомври
Обновена: 18 сеп 2018 12:58 | 18 сеп 2018 09:00, Петя Славова
131

Кампания "Освободете тротоарите" започва в столичния квартал "Стрелбище". Родители предприемат граждански действия, за да освободят тротоара пред детската градина на децата си, който се ползва като паркинг от шофьорите. Инициаторите на кампанията Мая Цанева и Нона Кузманова разказаха повече пред Bulgaria ON AIR.

"За 6 месеца аз и други хора сме подавали многократно сигнали до Столичната община, така че чрез медиация проблемът да се разреши, но за съжаление без особен успех", сподели Мая Цанева.

Организаторите са излезли с предложение към Столичната община да се направи нещо на законодателна основа, което да спре неправилното паркиране. Все още обаче няма предприети действия от страна на общината.

"Опитвам се да уча големия си син да ходи само по тротоара, а това е невъзможно в нашия квартал. Аз се движа на пътя с количката, а той се движи на тротоара между спрелите коли", допълни Нона Кузманова в "България сутрин".

Призовават се всички граждани да изпращат сигнали на имейла на организацията safeplaygrounds.sofia@gmail.com, които в рамките на кампанията ще бъдат обединени и от тях ще се формира карта на проблемните тротоари в София, за които да се търси решение. Инициативата ще продължи до 12 октомври.

"Всичко е в ръцете на общината. Тя трябва да предприеме мерки", бяха категорични организаторите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кола трябва да има само който докаже че има къде да я паркира! Собствено парко място или гараж! Всеки селянджер купил 40кв гарсониера мисли че има безплатни 30кв за трошката си.......... И винетка за всички с различна от софийска регистрация! А за ВР, М, ПК, Е, КН директна забрана да влизат в градО
120
0
 
5
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Кварталният и общините не си вършат работата и въпроса е защо получават заплати? Пред нашият блок в София има 10 коли без технически преглед и гражданска отговорност, но само ги гледат и не ги вдигат с паяци, а хората движещи се с коли и платени всички застраховки и данъци няма къде да паркират. Нека администрацията да си върши работата, но като прибира трошките за скрап.
119
2
 
8
 
! Отговори
Бирено мече преди 5 години
сбъркани решения в сбъркан град. Вземете градинките на хората и ги заселете с още хора. После се чудете защо паркират хората по тротоарите, като паркингът пред блока е предвиден за три пъти по-малко коли. Околовръстното от няколко дена е пълен колапс сутрин. Но Фандъкова е чиста, Иванчева е лошата. Пълен деби лизъм и герберащина.
118
1
 
3
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
решението на петков е типично герберастко. Рестрикции без никакви опции. Сигурно е гласувал за Фандъкова. А иначе за такива е ок да се застроява всичко и цяла България да се домъкне в София. Герберасти, сър
117
2
 
3
 
! Отговори
opetkov преди 5 години
Как се решава проблема много бързо и просто(изпитан метод). Пише се писмо до съответната местна община за разрешение, че ще се поставят колчета за наша сметка, събират се пари и колчетата се слагат. Край на играта. Това го направи приятел във Варна и вече не паркират на тротоара под блока, където живее. Всичко друго е лъжа и измама. Знам как сега ще гракнат мнозина: ама общината е длъжна, бла, бла. Блейте си.
116
1
 
9
 
! Отговори
Хи Хи преди 5 години
"...Столичната община да направи нещо на законодателна основа..." Решението е просто: върнете отново софийскотото жителство при товасъс задна дата !@!
115
1
 
11
 
! Отговори
Haffen die Wahrheit преди 5 години
а защо тези хора не протестират срещу презастрояването като първопричина за проблема? Даже наопаки, радват се, че отстраниха единствената кметица, която се бореше с него. Сбъркано, долно, криво племе, което съвсем заслужено ще изчезне.
114
0
 
7
 
! Отговори
месара преди 5 години
за да се освободят тротоарите, трябва първо да се освободи Фъндъка
113
2
 
15
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Отдавна съм казал, че инфраструктурата на столицата, ще изяде града! Всички учреждения , министерства, главни централи на дейности и т.н. са в София. Това води до много работни места, които водят до наплив на хора, и съответно до много коли. Вреден навик още от скапаният комунизъм всичко да е там.Е, тогава, колкото и жалко да е- ще има пренаселеност и от там и многото проблеми!
112
2
 
9
 
! Отговори
Munchen_DE преди 5 години
А какво значи safeplaygrounds?Тротоарите че трябва да са свободни от коли не подлежи на коментар. Но хайде да не спекулираме с това, че са "площадки за игра" каквото означава преводът на горното.За игра си има определени за целта места, тези места не са под прозорците на хората, много моля!!!До 115. Парното на нашите в София е 220 лева и то преди увеличенията тази година. Доволен ли си? Затова родените в София не издържаме на тоталната лудница тука. Ако ще и 2000 лева заплати да има!
111
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На които им пречат автомобилите са свободни да се връщат на село. От 350 000 през 1988 година след 30 години анархия София надмина 1 300 000 селя..ндура. Четвърто поколение съм в София по голяма луд.ница не си спомням през 50 годишният си живот. То бива пренаселеност но това мина всякакви граници, На едни колите им пречат други велоалеи искат трети реват по цяла нощ с селян.дурските си мотори. Накрая ще трябва да се вземат нещата от ръцете на селянду..рите щото не се издържа.
110
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДОБРЕ Е!нашият принцип е:КОЛКОТО Е ПО-ЗЛЕ ЗА СОФИЯНЦИ, ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ ЗА БЪЛГАРИЯ.ПОЖЕЛАВАМЕ ИМ И ПАРНОТО ИМ ДА СТАНЕ 200 ЛВ.
109
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЛОБИТЕ ЗА НЕПРАВИЛНО ПАРКИРАНЕ ДА ЗАПОЧВИТ ОТ 1000 ЛЕВА ЗА ПЪРВИ ПЪТ. А И ДАНЪЦИТЕ СА МНОГО НИСКИ.
108
6
 
7
 
! Отговори
Възмутен преди 5 години
Тия двете са за лудницата.
107
3
 
16
 
! Отговори
Sofia преди 5 години
Какви столичани,то тук се напълни с пушещи провинциални коли,всичко каквото е могло е купило таралясник е се е докарало в София
106
5
 
19
 
! Отговори
Angel13 преди 5 години
Общината никога няма да построи паркинги защото печели от това нещо да няма къде да се паркира за да събира глоби и такси за паркиране. Това са милиони измъкнати от обикновените хора които искат да се почувстват поне малко европейци.
105
2
 
31
 
! Отговори
1 преди 5 години
Да бъдат съборени новите строежи, на тяхно място да бъдат възстановени градинките и паркингите. Най-важното да бъде възстановена икономиката и в другите населени места.
104
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно пък майките с деца са тези, които паркират в нарушение, че да си оставят или вземат детето от училище, ясла или градина. Те да ми правят протест е нагло и безочливо! Що не ми връчат кочана с глобите, да ги нашаря едно хубаво с тяхното "Аз само за 5 минути". Пет минути, ама 50 лева... ако искаш!
103
14
 
13
 
! Отговори
Край преди 5 години
Местата за паркиране много повече няма как да станат в София - колете трябва да намалеят. И това не е толко трудно - популизма пречи:1. спираш всички неизправни коли от движение /сега и всички минават/2. разчертаваш законните места за паркиране в града -всеки паркирал на друго място го глобяваш;3. отделна винетка за София и по-висок данък4. с парите от колете засилваш градския транспорт.
102
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вэв всяко едно населено място се спира по тротоарите. Когато се спре това може вече да се надяваме, че ще започнем в недалечно бъдеще да се оправяме. Никой нищо не го интересува само ламарините е важно да паркира на тротоара и да пречи на хората.