Тук кола, там – кола! Столичани на бунт: Освободете тротоарите!

Родители предприемат граждански действия до 12 октомври
Обновена: 18 сеп 2018 12:58 | 18 сеп 2018 09:00, Петя Славова
131

Кампания "Освободете тротоарите" започва в столичния квартал "Стрелбище". Родители предприемат граждански действия, за да освободят тротоара пред детската градина на децата си, който се ползва като паркинг от шофьорите. Инициаторите на кампанията Мая Цанева и Нона Кузманова разказаха повече пред Bulgaria ON AIR.

"За 6 месеца аз и други хора сме подавали многократно сигнали до Столичната община, така че чрез медиация проблемът да се разреши, но за съжаление без особен успех", сподели Мая Цанева.

Организаторите са излезли с предложение към Столичната община да се направи нещо на законодателна основа, което да спре неправилното паркиране. Все още обаче няма предприети действия от страна на общината.

"Опитвам се да уча големия си син да ходи само по тротоара, а това е невъзможно в нашия квартал. Аз се движа на пътя с количката, а той се движи на тротоара между спрелите коли", допълни Нона Кузманова в "България сутрин".

Призовават се всички граждани да изпращат сигнали на имейла на организацията safeplaygrounds.sofia@gmail.com, които в рамките на кампанията ще бъдат обединени и от тях ще се формира карта на проблемните тротоари в София, за които да се търси решение. Инициативата ще продължи до 12 октомври.

"Всичко е в ръцете на общината. Тя трябва да предприеме мерки", бяха категорични организаторите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
3
 
10
 
! Отговори
Край преди 5 години
Иван Иванов - Иванушка просто ви лъже.За ЗАКОННО паркиране на тротоар е необходимо изрично разрешаване със знак от собственика на пътя или администрацията /общината/Текста на закона гласи следното Допуска се престой и паркиране на моторни превозни средства с допустима максимална маса до 2,5 тона върху тротоарите, само на определените от собствениците на пътя или администрацията места, успоредно на оста на пътя, ако откъм страната на сградите остава разстояние най-малко 2 метра за преминаване..
100
1
 
22
 
! Отговори
Алексиева преди 5 години
А защо общината не премахне всички гаражни клетки и да спре застрояването на квартала. Живея в него от 30 години и с всяка следваща година става все по-лошо положението с паркирането в квартала именно заради безразличието на общината.
99
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
китайските авто-паркове това е решението. или под земята или тези 5-12 етажните автоматични паркинги... пак бизнес, но колите няма къде да отидат
98
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Иван ИвановПриятел остави място и за другите да напишат коментар, че както си тръгнал да копираш закона :) Всеки го знае това а и може да го прочете.
97
9
 
3
 
! Отговори
Мдаа преди 5 години
Зони и това е, няма оправия.Цяла София синя зона.
96
2
 
6
 
! Отговори
Едо преди 5 години
...ДУХОВНОТО ИЗРАСТВАНЕ, ВЕРОЯТНО БИ ВИ ДОВЕЛО ДО ИДЕЯТА ЗА ЧИСТ И СКРОМЕН ЖИВОТ, ЗА РАЗУМНО ПОЛЗВАНЕ НА БЛАГА, ЗА ПОЛЗВАНЕ НА ВЕЛОСИПЕДА, КАТО АЛТЕРНАТИВНО И ЗДРАВОСЛОВНО ТРАНСПОРТНО СРЕДСТВО, КАКТО ТОВА ПРАВИ НАШЕТО 6 ЧЛЕННО СЕМЕЙСТВО, ДО ОТКАЗ ОТ ТЮТЮНОПУШЕНЕ, ЗЛОУПОТРЕБА С НАРКОТИЦИ И АЛКОХОЛ, ДО ПАЗЕНЕ НА БОЖИЯТА ПРИРОДА, ЗАЩОТО Е ПИСАНО:,,Нищо нечисто няма да влезе в Божието Царство".ВРЕМЕ Е ЗА ШВЕЙЦАРСКА ДЕМОКРАЦИЯ, НЕ МИСЛИТЕ ЛИ...?!
95
1
 
2
 
! Отговори
Иван Иванов преди 5 години
(3) За престой и паркиране в населените места пътните превозни средства се спират възможно най-вдясно на платгото за движение по посока на движението и успоредно на оста на пътя. Допуска се спиране за престой и паркиране на моторни превозни средства с допустима максимална маса до 2,5 тона върху тротоарите, успоредно на оста на пътя, ако откъм страната на сградите остава разстояние най-малко 1,5 метра за преминаване на пешеходци. (4) На пътно платно с еднопосочно движение се
94
1
 
1
 
! Отговори
Иван Иванов преди 5 години
до 29 - Айде земи !Чл. 94 (1) За предстой извън населените места пътните превозни средства се спират извън платното за движение. Когато това е невъзможно, спирането за престой се извършва успоредно на оста на пътя, най-вдясно на пътното платно. (2) За паркиране извън населените места пътните превозни средства се спират извън платното за движение. Паркирането на платното за движение е забранено. (3) За престой и паркиране в населените места пътните превозни средства се спират възможно най-вдя
93
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А дали ще има кампания "Направете повече паркинги"? Стрелбище е един от старите квартали правен по соц времето когато не се мислеше дали ще има достатъчно места за колите защото тогава се брояха на пръсти и имаше предостатъчно място.Затова първо трябва да се реши проблема с паркоместата в тези квартали и тогава няма да има проблеми с паркирането по тротоарите.
92
4
 
3
 
! Отговори
Едо преди 5 години
...А ЕКОЛОГИЧНОТО СЪСТОЯНИЕ НА РОДНАТА ПЛАНЕТА, ЗА НЕПРЕДУБЕДЕНИТЕ, Е КАТАСТРОФАЛНО! ЕТО, САМО 1 ФАКТ:КЪМ 13,8,2016Г. ЗЕМЛЯНИТЕ ИЗКОНСУМИРАХМЕ ТОВА, КОЕТО БОГ Е ДАЛ КАТО ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ НА БЛАГА НА НЕГОВАТА ПЛАНЕТА(НЕГОВА, защото ние сме преходни и нищо не вземаме със себе си в ОТВЪДНОТО). ПРЕЗ 2017, ТАЗИ ДАТА МИНА НА 01,8,2017, А ПРЕЗ 2018 МОМЕНТА НА ЗЕМНАТА СМЪРТ-НАКЪДЕ ПРЕЗ МЕСЕЦ ЮЛИ! ТЕЗИ ПРОСТИ ФАКТИ, БИ БИЛО МНОГО ДОБРЕ,АКО ВИ НАКАРАТ, ДА СЕ ЗАМИСЛИТЕ,КАТО ШОФИРАТЕ,НАКЪДЕ СТЕ СЕ ЗАПЪТИЛИ!
91
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хахахАхАх те колите около детските градини и училищата са 99% на родителите, които си водят децата, че пеша не се ходи в днешно време. Ама тръгнали да искат да се махнели колите.... шизофреници, скоро ще искат и да си вдигнат сами колите, за да се бият в гърдите колко са патриоти и са загрижени за останалите.Баааааси театъра е в тая държава, даже ви се чудя, защо седите в тая измислена *** пълна с *** и двойно по-голями *** ( бивши - скрити комунисти ).
90
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Протестите са платени от герб ,това е за да си правят пиар .
89
0
 
12
 
! Отговори
Едо преди 5 години
...И ЗАБРАВИ, ЧЕ ОЩЕ ПРЕДИ 250 ГОДИНИ Ж.ЖАК РУСО ПРИЗОВАВАШЕ СЪС СИЛЕН ГЛАС ЖЕНЕВСКИТЕ ГРАЖДАНИ ,,НАЗАД КЪМ ПРИРОДАТА"! А АКО СТЕ ХОДИЛИ СКОРО В ТОЗИ ГРАД-3 ПЪТИ ПО-МАЛЪК ОТ ПЛОВДИВ, НАВЯРНО СТЕ СЕ УБЕДИЛИ В ПОЛОЖИТЕЛНИЯ РЕЗУЛТАТ ОТ ТОЗИ ДОСТА СТАР ПРИЗИВ! ЖЕНЕВА НАПРАВИ ТРАМВАЙНИ ЛИНИИ ОЩЕ ПРЕДИ 120 ГОДИНИ-ПЪРВИ В ЕВРОПА. А В НИТО ЕДИН ГОЛЯМ БЪЛГАРСКИ ГРАД, ОСВЕН СОФИЯ, ОЩЕ НЯМА! РАЗБИРА СЕ, САМО ТРАМВАИТЕ НЕ РЕШАВАТ УБИЙСТВЕНИЯ ПРОБЛЕМ. ТРЯБВАТ МЕТРА, ВЕЛОАЛЕИ И НАЙ-ВАЖНОТО-ДУХОВНО СЪЗРЯВАНЕ..
88
1
 
3
 
! Отговори
пак мероприятия... преди 5 години
Система ГЕРБ ---всеки трябва да е срещу всеки ,колкото са повече всеки срещу всеки ,толкова ще са по- малко против нас.... и така с 1 200 000--ще управляваме 4 000 000 който обаче ще са разделени на малки групички .....
87
2
 
8
 
! Отговори
пак мероприятия... преди 5 години
Това са протести инициирани от ГЕРБ ,за да започне ново дране уж ,че се грижат за реда --а кажете ми кой презастроява в последните десет години всяка свободна педя--всички герберски шефове живеят извън градовете и искат като дойдат в града да им е спокойно. А ,че превърнажа градовете в коч....ин..и и свин...еф..ееер.ми --това може щото падат кинти .Уж все строят какво строят --- да не би да строят огромни паркинги и около тях паркове ,един такъв направи и Пловдивчани крив ог ле ди......
86
3
 
8
 
! Отговори
Едо преди 5 години
НЕВЕРОЯТНО Е, ДА ЧЕТЕШ ТАКИВА ПОВЪРХНОСТНИ, НЕКРЕАТИВНИ И ОТКРОВЕНО НАИВНИ МНЕНИЯ ПО ТЕМА, СТАНАЛА БАНАЛНА, ДО СТЕПЕН ЗЛОВЕЩА. ИМА ЛИ ЕДИН РАЗУМЕН МЕЖДУ ВАС, КАРАЧИТЕ, КОЙТО ДА ОТСЪДИ ПРАВЕДНО И ПРАВИЛНО? ОТГОВОРЪТ Е НЕ! ПОЛОЖЕНИЕТО НАИСТИНА Е ТРАГИЧНО! И НЕ САМО В СОФИЯ. ЕЛАТЕ В ПЛОВДИВ, ВЪВ ВАРНА, В БУРГАС, НАВСЯКЪДЕ ПО КУРОРТИТЕ-ТЕЗИ СЪСИПВАЩИ ЖИВОТА НИ КАТАФАЛКИ! ЧОВЕКЪТ СТАНА ЗАЛОЖНИК НА СОБСТВЕНИЯ СИ ТАРИКАТЛЪК, ДА Е НЕЗАВИСИМ, ВОЛЕН, УЛЕСНЕН, БЪРЗ, СИЛЕН И БОГАТ! ДА,ДА, МНОГО БОГАТ...!
85
8
 
7
 
! Отговори
Радек от Боктор преди 5 години
Въоръжете се с ключове, панти, пирони, шила и други остри, режещи и пр. предмети. После......на всеки качен на тротоара оставяте дълбок и по-големичък автограф. Ще видите как ще се научат гадовете!!!
84
0
 
6
 
! Отговори
до 85 преди 5 години
данъка в Младост е към 300 лева за колата е 400 годишно и имам гараж!
83
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще свикнат, както свикнаха и в МладостВ Младост 2 пътят към парк 100 години София, 4 детски градини и две училища е почти напълно блокиран от паркирали автомобили, не само, че няма свободни тротоари, но и по улицата е трудно да се минава, но малките деца се промушват между паркиралите коли и движението с тежките раници за да достигнат у-щето
82
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Истината еИ на дитету да омеси баница.