Мръсният въздух ни взима над 2 години... здраве

Замърсяването е най-сериозно през декември и януари
7 ное 2018 10:00,
28

Статистиката показва, че в България дишаме най-мръсния въздух в Европа, което ни коства 2 години и половина здраве.

"В момента в София фините прахови частици са 28-29 микрорама на кубичен метър. Допустимият формат за 24 часа е 50 грама, така че не се очаква да се превиши. През последните няколко дни условията са благоприятни, единствено в кв. "Надежда" е имало превишаване - около 1,1 над 50 микрограма", обясни пред Bulgaria ON AIR инж. Валери Серафимов.

Най-високо замърсяване има през месеците декември и януари, тъй като тогава са най-неблагоприятни метеорологичните условия. Тогава масово се изгарят твърди горива, транспортът също помага за повишаване на мръсния въздух.

Още по темата

"Замърсяването е точково явление, тоест ние можем да говорим за замърсяване, но трябва да знаем и какво е средното ниво на един индивид. Трябва да помислим и за индивидуалните мерки на хората, които горят твърди горива вкъщи", обясни пулмологът Александър Симидчиев в "България сутрин".

Директорът на дирекция "Климат, енергия и въздух" към СО Теодора Полимерова обясни, че проблемът с качеството на атмосферния въздух занимава обществеността на глобално ниво и с него се борят както властите в Париж, Лондон, така и ние в София.

"В случай на прогнозно превишаване, което нямаме днес и утре, се предприемат конкретни мерки. Една част са насочени предимно към гражданите - към промяна на манталитета и на собственото поведение, а именно екологосъобразен транспорт и отпление. Също засилени проверки с КАТ и РИОСВ по пунктовете за вторични суровини", обясни Полимерова.

Ивайло Хлебаров от сдружение "За земята" коментира, че от влизането ни в ЕС България не покрива нормите за фините прахови частици и сме в нарушение от 2007 г., за което вече сме и осъдени.

По неговите думи мерките, които предприема всяка следващата програма, трябва да доведат в най-кратък срок до премахване на това нарушение, но това не се случва. Той обясни, че България за разлика от другите държави е подложена на много по-високи концентрации на замърсяване, така че трябва да полага по-големи усилия, за да се справи с проблема.

"Направихме национално проучване. 55% от интервюираните хора смятат, че замърсеният въздух носи сериозни здравни последици. 22% от тях нямат мнение, тоест не знаят. Ако искаме те ясно да се ангажират с подмяната на собствения начин на отопление и с мерки, които зависят и от тях, защото не са само административни, хората трябва да имат много повече информация относно здравния ефект на замърсения въздух", категоричен беше Хлебаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зашо по времето на недоносения соц намаше мръсен въздух. Защото тока беше 1.5 ст. за киловат. Нямаше пренос првоз които допълнително да ви надуят сметката. Денонощно съм ползвал радиатори докато си отгледах децата и съм плащал по 25 лв на месец. Народа масово се грееше с ел.радиатори Смядодво. А сега ревът че въздуха бил замърсен но не искат да видят че царят е гол. Масово хората преминаха на твърдо гориво. Аз който цял живот ползвах ток за отопление преминах на твърдо гориво.
6
7
 
3
 
! Отговори
да бее преди 5 години
абе не са само печките и въглищата - колите също замърспват много особено когато са толкова много като в София .... хората не научиха на 2 метра да ходяс коли ,паркиркат където им падне , наглеят , агресират ... правят се на велики ! с такъв калпав народ нема как да се получат нещата честно казано ...
5
6
 
5
 
! Отговори
BG СМЕШКИ преди 5 години
българина нищо не пази ! на всичкото отгоре мисленето е дай да си взема една скъпа кола на лизинг и да се правя на велик по улиците на градовете - особено на СФ ! СФ е претъпкана от коли - но никой не му пука! *** народ - слаба държава ....те това е българското
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При замърсяване 5 пъти над нормите, 90% от това замърсяване е от горенето на въглища, дърва, гуми и какво ли не, 9,6% е заради неизмитите улции и 0,4% е от ауспусите на колите. Опорните точки обаче са други - виновни са колите.
3
1
 
9
 
! Отговори
Свободен българин преди 5 години
Основен замърсител на въздуха с фини прахови частици е отоплението с нискокалорийни въглища и отпадъци при определени условия в атмосферното налягане. Не ми говорете за автомобилите.
2
1
 
9
 
! Отговори
3M преди 5 години
Замърсяването е най-сериозно през декември и януари зазщото тогава работят печките с твърдо и всякакво друго гориво - ***, парцали, стари дрехи, стари дограми и т.н.
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
на тиквата турист какво му пука какво дишаме тук докато обикаля близкия изток ??