Прашна и страшна България – мръсният въздух убива 15 хил. на година

Вредите водят до рак на белите дробове, астма, сърдечни болести
73
Прашна и страшна България – мръсният въздух убива 15 хил. на година
Снимка: Булфото, архив

Мръсният въздух е причината за преждевременната смърт на близо 15 хиляди българи само за една година. Това сочат данните на Европейската агенция по околната среда.

Още по темата
Според изследването замърсяването на въздуха с фини прахови частици е довело до преждевременната смърт на 14,2 хил. души в България през 2015 година.

Други 640 случая на преждевременна смърт са свързани с превишаващата допустима норма концентрация на азотен диоксид, който се свързва със замърсяването от колите, съобщи Bulgaria ON AIR.

Според доклада над 420 хил. случая на преждевременна смърт в 41-на европейски държави са свързани със замърсяването на въздуха с фини прахови частици, които са твърде малки, за да бъдат видeни или помирисани, но имат изключително вреден ефект и могат да причинят рак на белите дробове, астма и сърдечни болести.

Само в страните от Европейския съюз броят на тези случаи е 391 хиляди.

Регионите с най-лоши нива на фини прахови частици са в източноевропейски държави като България, Полша и Словакия.

Други страни над допустимите норми са Хърватия, Сърбия, Албания и Босна.

Македония се представя най-зле от всички държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
4
 
! Отговори
Бай Хей преди 5 години
Политически внушения срещу енергетиката ни нищо вярно няма в това.
61
0
 
8
 
! Отговори
+++ преди 5 години
Както обикновено, от България за ЕС и в европейските институции отиват грешни статистики, като тази, която се коментира в новината. Тази европейска агенция, коментира данни подадени от България, а от България се подава това, което е политически удобно за момента, а не факти. Например, в България никъде няма друго наднормено замърсяване, освен с ФПЧ през зимата заради отоплението. Тук обаче говорят и за замърсяване с азотен диоксид, което го има в Германия и заради което там ограничават дизелите.
60
0
 
12
 
! Отговори
Забранете... преди 5 години
...на ромите да горят ***, наместо дърва и спрете убийствено остарелият градски транспорт в София, започнете ежедневно да миете улиците, и нещата ще се оправят!
59
0
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Колите замърсяват много малко - 24 пъти по-малко от неизмитите улици. Когато нивата на заърсяване с ФПЧ са над нормите, отоплението с твърдо гориво замърсява в пъти повече от всички останали замърсители взети заедно. За пръв път срещам, че имало в България и друго замърсяване. Досега винаги се казваше, че друго наднормено замърсяване в България няма. Азотния диоксид е характерен за големите градове на Германия, където използването на колите е 200-300 пъти по-голямо от това в София.
58
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е вярно, Бойко каза, че държавата досега не е била в такова добро състояние и благополучие.
57
10
 
8
 
! Отговори
Ozzy преди 5 години
Абсолютно наложително е да бъде забранено отоплението на твърдо гориво в големите градове! Това е основен фактор за замърсяване. Второто е дъртите коли - да се качат данъците. Таралясник на 20 години замърсява и е опасен. Без значение дали е на газ, или не! Трето - ТЕЦ-овете. На този етап за енергийната ни система е трудно да се справи без тях, но могат поетапно да се ограничат, като се инвестира в малки ВЕИ от домашен тип. Няма нищо по-важно от здравето!
56
5
 
11
 
! Отговори
До 62 преди 5 години
Абсурдно *** идея! Ако въведат данък за дървата и въглищата тогава дори съвестните хора, които са горили само дърва в печката си ще започнат да горят парцали, масло и гума. Тогава ще видиш ко стаа!
55
12
 
10
 
! Отговори
Кво се церемоните преди 5 години
Вкарайте 3 бона допълнителен данък за дървата и *** и ги оскъпете с 3000 лв за 10 кубика.За отрязано дърво затвор и конфискация ще принуди всички да стоят на топло и да излезат и работят за икономиката ще минат на ток с чисти енергии.Вдигнете 5 пъти Каското и застраховките още за втори автомобил.Всички над 10г коли данък 1500лв.За над 20г тупани Екотаксата твърда 3000лв на година.Бакшишите с над 3- 5г коли да плащат Еко-Такси в размер 3000 лв твърдо и четворни данъци ако искат да карат.
54
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-простото нещо е миенето. Но те не мият, а крият измервателните уреди. Махнаха ги от Орлов мост и от другите прашни места, за да излъжат комисията в Европа. Доклада ги застигна. Предстоят глоби. Кой ще плаща, е повече от ясно. Това са им мерките - вдигане на данъците, за да има пари за крадене. После пак същото.Но - какъвто народа, такива и управниците му!
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще носим маски. С чист въздух. Май така излиза. Слагайте филтрите и готово.
52
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еми не може да караш кошници по на 20 и нагоре години и вьздуха да ти е чист единственият вариант аз сьм го казвал винаги да стане чист вьздуха е на *** да му направят бензина 10 лева
51
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Просто е - направете градския транспорт поносим - с минимално заплащане, ако трябва и без пари, на малки интервали; мийте редовно и качествено улиците, ползвайте прахосмукачки за уличното почистване, а не да се размахват метли, газифицирайте, разширете парното - направете го достъпно, а не да крадете като за последно...Тук само стискате и наказвате народеца, там - стимулират с бонуси съвестните...Беден народ - *** държава. И страшна! Факт!
50
1
 
5
 
! Отговори
иван преди 5 години
Тази статистика от какъв момент е стартирала и какъв период от време обхваща? Вероятно данните в нея не се отнасят за сегашния период, тъй като за да се съберат и обработят е необходимо много време, поне няколко години, както и отделни периоди от време за сравнение, медицинска статистика и т.н. В случай, че информацията е достоверна, а не фейк новина, и вероятно обхваща много години назад, защо досега никъде не се е споменавало за подобни проблеми?
49
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е това е, - масовата автомобилизация. Всяко кифле с камион зад волан. Ами то в София няма рационално и бързо транспортиране, а само километични задръствания. Може ли да се изчисли колко тона изгорели газове и частици отиват в атмосферата по време на чудовищните задръствания. Погледнете ауспусите на не малка част от автомобилите (много са) които са като на парен локомотив. Не знам как минават тези автомобили на ГТП. Явно у нас всичко може.
48
0
 
3
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Не "които", а който.
47
1
 
13
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Прахът, които преди събирах един седмично, в момента го събирам на два дни, представете си какво дишаме? Нали проблемът беше Кремиковци, така ББ в качеството си на кмет на София разправяше по ТВ-тата преди 20 г.Затворихме го, въздухът не стана по-чист. Защо няма програми за хиперинверторни климатици. Как хората по селата ще вдигат чували с палети по 15 кг. на 80 г.?Да забранят въглища и дърва, дървената мафия ще гладува.На първо място улиците не се мият всеки ден.Мръсотията е на пластове.
46
1
 
19
 
! Отговори
пурко преди 5 години
Уважаеми мислещи и работещи българи,Всички тези драсканици и вой по медиите са за да ви "подготвят" да ви одерат по няколко кожи от гърба!Сигурно няма вятър и този "въздух" стои в България от стотици години.Някои искат отново да откраднат вашите пари!
45
5
 
3
 
! Отговори
51вия преди 5 години
В подкрепа на 46тияАз имам най-простата печка на дърва без камера за вторично изгаряне и от около месец печката ми не може да работи освен ако не остана поне 3 часа без ток през зимата. То не че ми трябва, но си я пусках за кеф, щого топлото от печка не е като от радиатор.Ех....Ще трябва да я сменям.
44
14
 
10
 
! Отговори
Емигрант преди 5 години
Аз съм в Канада.Иначе съм родом от София 1000.Та като се прибера на втория ден ми избиват дребни пъпки по челото и ми е трудно да дишам.Иначе съм 2.10 висок и 3.10 в раменете и кат стисна камък вода пуска.*** много отрова по България, химическа и емоционална.
43
4
 
14
 
! Отговори
Галин преди 5 години
особено в София, там въздуха е по-чист от всякъде, вероятно за това и жилищата са с толкова главоломни цени...за да се диша чист въздух директно от полите на Витоша...п.с - да ти е ба и смешната държава...