София диша или София убива? Обгазяването си продължава!

Докога властта ще неглижира проблема и ще минава само с "призиви"?
Обновена: 3 дек 2018 15:50 | 3 дек 2018 10:45,
159
София диша или София убива? Обгазяването си продължава!
Снимка: Булфото

Здравейте, столичани. И не само вие. Здравейте, българи. Днес е София, утре е цяла България.

Спахте ли добре? Отидохте ли на работа? Видяхте ли "мъглата" навън? Честито. И днес може да подишате една смъртоносна доза въздух.

Днес е поредният ден, в който ще виждаме множество споделени снимки от сайтовете, които показват стойностите на фините прахови частици в столицата.

Вече дори няма значение кои квартали регистрират по-високи стойности и кои по-малко. София просто е обгазена, а зимата едва започва и с нея отоплителния сезон.

За не толкова запознатите - има две мерни единици - PM10 (диаметър 10 µm, която измерва фините прахови частици, и PM2.5 (диаметър 2.5 µm), която измерва финия прах (и който влиза директно в белите дробове при вдишване). Първата е с максимална допустима норма от 50, а втората - 30. На фона на това стойностите, които се регистрират и днес, и в предните дни, а най-вероятно и в следващите дни са брутални - 300-400-500-1000-1500... няма смисъл да се продължава дори. Нормата се надвишава 10-20-30 пъти.

Едно интересно сравнение от медицината. CRP (С-реактивен протеин) е маркер на възпалението, чрез който се разбира какво се случва в организма. Стойности над 5 mg/L показват, че в човешкото тяло протича възпалителен процес. 10-20-30 пъти над нормата – веднага трябва да се открие източникът и да се започне лечение, често антибиотично. Не се чака.

Какво правим в случая с нашия градски организъм, който очевидно е болен? Кметът призовава да не се качваме в коли и да ползваме градски транспорт. Ама безплатен градски транспорт няма. А това, че има квартали, които не са обезпечени достатъчно с такъв транспорт дори няма да го коментирам. И кметът уж дава пример, като ползва градски транспорт. Сигурно има под ръка камери, които да заснемат пътуването ѝ до работното място.

Защо се говори само за колите? Стойностите са адски високи вечер и сутрин преди хората да тръгнат на работа и трафикът да започне да допринася. Отоплението и изгарянето са в пъти по-големите виновници и това вече сигурно го знае всяко дете. А новият завод за горене на боклуци зад гарата дори не е започнал да работи.

В много от развитите страни е забранено, а някъде дори и криминализирано, изгарянето на боклуци, пластмаса, гуми, дрехи и каквото друго се сетите. Има алтернативи на отоплението с твърдо гориво. При нас кога? Или предпочитаме хората да си имат по някое друго сърдечно заболяване, а защо не и рак?

Докога властите ще се правят, че този проблем не е сериозен и ще го неглижират с "призиви"?

Дами и господа политици - този въздух го дишате и вие, и родителите ви, и децата ви, и внуците ви. Осъзнайте го. Не сте защитени.

Време е всички хора да разберат, че това е много по-голям проблем от цената на горивата, за които едва ли не цялата страна искаше да вдига второ Априлско въстание. Не чакайте някой да ви оправи проблемите напълно - бъдете отговорни. Ясни са проблемите и са ясни как могат да бъдат поне малко смекчени. Всеки може да допринесе. София не е единственият проблем - високи стойности се виждат и във Варна, и в Бургас, и във Велико Търново, и в Стара Загора – никой не е защитен.

Ако ли не, държавата да отпусне субсидия за закупуването на противогази и да си живеем щастливо...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо не може да се направи. Как ще накараш бедния да си купи печка на пелети от 3000 лева и тон пелети за 500 лева, като трябват 3 тона . Как ще задължиш бедния да ползва парно за по 200 лева на месец. Бедния гори дърва за 80 лева на кубик. Когато има гори сурови дърва отсечени от някъде, гуми и подръчни материали. Хайде спрете го ,глобете го, убийте го , пак ще си остане беден. Защо скапаните политици допуснаха София да се пренасели. Ха сега дишайте и бедни и богати. Въздуха е еднакъв за всички
118
16
 
6
 
! Отговори
Минувач преди 5 години
Стига глупости, слезте от колите си и ползвайте метрото, бе ши-бани , самозабравили се "столичани", иначе сте и си т..пи селянд-ури! Отопленито на дърва ви пречи! Аз се топля на дърва и пет пари не давам за простотиите ви! И използваната тоалетна хартия горя! Биогориво импрегнирано с ***! Дремем и на хея за вас, *** унищожаващи България! А викайте сега СДС, ама стана х...й с м..де! Сосай *** сосай и голтай!
117
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аааа да сте мислили като скачахте по площадите !
116
2
 
5
 
! Отговори
умен преди 5 години
докато цели випуски от провинцията "изчезват" в София - ще така-ще се тъпчете един друг,ще се блъскате с таратайките,които сте домъкнали от бунищото на Европа и които бълват олово и отрова
115
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Енерган 22" чели ли сте?
114
3
 
4
 
! Отговори
До 116 преди 5 години
Селинджър и автомобили с Евро 7 да имат право само да се движат, в големите градове положението е неспасяемо с тая смрад.
113
2
 
3
 
! Отговори
Въздуха убива преди 5 години
Пич, незнам какво да кажа. Много точно казано. Истината е проста, но нещата са много сложни когато хората са още по-прости.Жалко е, но такива с твоето мислене са (сме) малцинство. Хората просто не виждат проблем докато не ги удари в джоба. А за политиците... моля те, нали не мислиш, че ще се поразмърдат - само ако тръгне да истива мястото на пленарната зала.
112
3
 
3
 
! Отговори
Я па ти... преди 5 години
До Анонимен 117 От къде купуваш чистата храна на село ?
111
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
във Варна.в кв.Младост и Трошево по бул.Владислав е същото.чак щипе на очите.горят по къщите всичко
110
8
 
2
 
! Отговори
аз преди 5 години
това не е смог, а мъгла бе ***
109
7
 
3
 
! Отговори
Протест мръсен възду преди 5 години
Всички на площада и ключовите кръстовища срещу мръсния въздух.Съответно ще бъдат пропускани само коли с Euro 4 и нагоре. Тези с по-нисък клас ще бъдат блокирани и така докато собствениците им се научат да се качват на метрото и автобусите.
108
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мъглата е заради предстоящото затопляне, реакция от преминаването от -9 към +10 градуса в период от 4-5 дни. Но, замърсеният въздух не може да е само следствие от автомобилите. Непочистен сняг примесен със соли и/или пясък, който се топи и изсъхва води до силно замърсяване на въздуха. Пак опираме до ниската хигиена на улици и булеварди в България.
107
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да се завеждат масово дела срещу общината и държавата.Да им се скъса г..а от глоби за мръсния въздух.А управляващите да гният по затворите.Не е нормално 7-милионна България да е по-замърсена от Китай и Индия!
106
1
 
14
 
! Отговори
До 109 ZUZPA преди 5 години
Вземи прочети каква е разликата между мъгла и смог!Да, мъгли винаги си е имало, но смог ....
105
1
 
9
 
! Отговори
До 111 преди 5 години
Така де, твоите "силно замърсяващи коли" днес имат под една десета от процента дял, в замърсяването на въздуха в София. Искаш да им треснем един огромен данък и да дишаме още по-мръсен въздух. Не, благодаря. Аз искам по-чист въздух.
104
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крайно време е да се увеличи ДРАСТИЧНО данъка на силно замърсяващите въздуха коли.Да ама БСП и президента са против.
103
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде ви е "зеления" билет бе лъжливи и алчни общинари ?!
102
10
 
12
 
! Отговори
ZUZPA преди 5 години
Винаги е било замърсено, само че сега започна да се обръща внимание. И хора, които пушат по кутия - 2 цигари на ден са адски възмутени. В София винаги е имало мъгли. Вземете да прочетете малко защо. И един човек да не живее в софийското поле пак ще има мъгла. Проблемът е че мъглата задържа мърсотията.
101
4
 
25
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Нормално е младите хора да търсят работа в София.А възрастните и по-богатите да си позволяват покрайнините!Питам се, кой има интерес да всява разделение.Слаби архитектурни решения, и обогатяване - безобразно на обслужващите административни регионални служби.Няма община в София, в която от първите 30 секунди да не индикирам корумпираните служители!Отблъскваща нормалният човек администрация, фасадна демокрация има в БГ.Всичко е подчинено на криминален елит!Народът страда!
100
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гадно ли ви е "софиаянци", добре че си пробутах панелката и се изнесох от града в, който съм израснал