София диша или София убива? Обгазяването си продължава!

Докога властта ще неглижира проблема и ще минава само с "призиви"?
Обновена: 3 дек 2018 15:50 | 3 дек 2018 10:45,
159
София диша или София убива? Обгазяването си продължава!
Снимка: Булфото

Здравейте, столичани. И не само вие. Здравейте, българи. Днес е София, утре е цяла България.

Спахте ли добре? Отидохте ли на работа? Видяхте ли "мъглата" навън? Честито. И днес може да подишате една смъртоносна доза въздух.

Днес е поредният ден, в който ще виждаме множество споделени снимки от сайтовете, които показват стойностите на фините прахови частици в столицата.

Вече дори няма значение кои квартали регистрират по-високи стойности и кои по-малко. София просто е обгазена, а зимата едва започва и с нея отоплителния сезон.

За не толкова запознатите - има две мерни единици - PM10 (диаметър 10 µm, която измерва фините прахови частици, и PM2.5 (диаметър 2.5 µm), която измерва финия прах (и който влиза директно в белите дробове при вдишване). Първата е с максимална допустима норма от 50, а втората - 30. На фона на това стойностите, които се регистрират и днес, и в предните дни, а най-вероятно и в следващите дни са брутални - 300-400-500-1000-1500... няма смисъл да се продължава дори. Нормата се надвишава 10-20-30 пъти.

Едно интересно сравнение от медицината. CRP (С-реактивен протеин) е маркер на възпалението, чрез който се разбира какво се случва в организма. Стойности над 5 mg/L показват, че в човешкото тяло протича възпалителен процес. 10-20-30 пъти над нормата – веднага трябва да се открие източникът и да се започне лечение, често антибиотично. Не се чака.

Какво правим в случая с нашия градски организъм, който очевидно е болен? Кметът призовава да не се качваме в коли и да ползваме градски транспорт. Ама безплатен градски транспорт няма. А това, че има квартали, които не са обезпечени достатъчно с такъв транспорт дори няма да го коментирам. И кметът уж дава пример, като ползва градски транспорт. Сигурно има под ръка камери, които да заснемат пътуването ѝ до работното място.

Защо се говори само за колите? Стойностите са адски високи вечер и сутрин преди хората да тръгнат на работа и трафикът да започне да допринася. Отоплението и изгарянето са в пъти по-големите виновници и това вече сигурно го знае всяко дете. А новият завод за горене на боклуци зад гарата дори не е започнал да работи.

В много от развитите страни е забранено, а някъде дори и криминализирано, изгарянето на боклуци, пластмаса, гуми, дрехи и каквото друго се сетите. Има алтернативи на отоплението с твърдо гориво. При нас кога? Или предпочитаме хората да си имат по някое друго сърдечно заболяване, а защо не и рак?

Докога властите ще се правят, че този проблем не е сериозен и ще го неглижират с "призиви"?

Дами и господа политици - този въздух го дишате и вие, и родителите ви, и децата ви, и внуците ви. Осъзнайте го. Не сте защитени.

Време е всички хора да разберат, че това е много по-голям проблем от цената на горивата, за които едва ли не цялата страна искаше да вдига второ Априлско въстание. Не чакайте някой да ви оправи проблемите напълно - бъдете отговорни. Ясни са проблемите и са ясни как могат да бъдат поне малко смекчени. Всеки може да допринесе. София не е единственият проблем - високи стойности се виждат и във Варна, и в Бургас, и във Велико Търново, и в Стара Загора – никой не е защитен.

Ако ли не, държавата да отпусне субсидия за закупуването на противогази и да си живеем щастливо...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фандъковааа - ОСТАВКА И ЗАТВОР !!!Неадекватната софийска управа трови децата и всички софиянци !!!
98
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди в София се миеха всяка вечер улиците, ВСЯКА ВЕЧЕР! Дори още по-назад във времето баща ми ми е разказвал как даже са пръскали и с ароматизатори след миенето. Сега толкова рядко се мие, че трябва голям късмет да видиш с очите си камиона, който мие. Никаква хигиена няма в столицата последните няколко години, само прахоляк и *** навсякъде. Който е отговорен за тази ситуация, заслужава да бъде глобен и наказан!
97
2
 
9
 
! Отговори
До 102 Оруел преди 5 години
Не бъркай София с твоето село!
96
2
 
7
 
! Отговори
До 101 преди 5 години
Не сме 2 милиона, както твърдиш, 20 милиона сме вече в София и това е също толкова вярно, колкото и твоите 2 милиона.
95
10
 
13
 
! Отговори
Оруел преди 5 години
Софиянци и гости на града - Дишайте с двата лоба ! Освен с ФПЧ столицата ни е пълна и с ЕЧ / елеметарни частици/ , които ползват 20 годишните си бълващи тосична *** трошки за километър два три. Причината - извънземен мързел, умствена деградация и пълна липса на креативност.
94
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали искате да сте софиянци...........над 2 милиона сте станали вече!Няма как да ви е чист въздуха..............свиквайте!Никой не е по-голям от законите на природата...................нито даскалицата Фандъкова, нито Бойко Борисов!!Дишайте фините прахови частици, да са ви честити............може да се оплачете на арменския поп!!
93
3
 
14
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
а,да!..-И не споминяйте Картофка Фъндъкова!..Тя нито е "фактор",нито има интелектуалните способности да се "бори" с проблема....Просто я "отсвирете" на следващите "избори" и хубаво си помислете кого да турите на нейно място!..."софиянци"..Отсвирете я,НО НЕ И БЕЗ ВЪПРОСИ!!!!!!!!
92
1
 
6
 
! Отговори
Дани преди 5 години
Предлагам да се увеличи тази норма няколко пъти. Така няма да ни лъжат, че замърсяването е само два пъти над невя, а ние хората ще сме доволни от това.
91
1
 
27
 
! Отговори
Данчето мисли за вас преди 5 години
Данчето Фастъкова ще вземе мерки - билета за градския транспорт става 3 лева. На братята роми (важни избиратели на ГЕРБ) се раздават по 1000 гуми втора употреба - ноФ Фнос! И разбира се, затварят се 100 възлови кръстовища за ремонт на ремонт на ремонта.
90
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кво стана бе, нали транспортът щеше да е безплатен по време на обгазяване?ОСТАВКА!
89
1
 
23
 
! Отговори
Анархията убива! преди 5 години
Пак за Даскаличката да гласувате и все "по-убаво" ша става! Гарантирана АНАРХИЯ от ГЕРБ!Из гетата половината индианци са без регистрация и живеят незаконно. Какво прави Даскаличката? Защо през зимата билетите не са на половин цена, но да се увеличи контрола? Защо не поканят някоя западна фирма да направи реорганизация на движението в София и да реши проблема с бруталните задръствания. Не сме Париж или Лондон!
88
3
 
24
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Намерете работа на хората в големите градове около София (Перник, Кюстендил, Враца, Монтана) и спестите едни 50 хил. автомобила всеки ден.
87
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СелялнинА би трябвало да си поне съпричастен, утре шопа може да ти потрябва, говори на твоят език и е свикнал на стрес. За другото си прав
86
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всяко дърво е заменено с парко място, градинките и те парко места, новите кооперации и там освен подземен паркинг още два пъти по толкова парко места. Някой сади ли дървета, някой озеленява ли. Навсякъде отливани павета и никакви дървета. Скъпи депутати, селски тарикати, някой с дървената дръжка, да ви сръчка за подръжка
85
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да има газ за България, първо трябва да се намерят клиенти, да се гарантира потребление.., сега се чудаят как да го гарантират, ама ако може от джоба на обикновенният човечец, дето и въглища не може да купи и измръзва до смърт.
84
3
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
та:-Много индианец,много нещо в това "Подвитошно село"!!!!Държавната "машина "ТРЯБВА да се разхвърли по цялата територия българска!Това е изхода!..Останалото са безумия!!!!
83
5
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
драги мои и "драги мои",Столицата е ОБРЕЧЕНА!!!Проблемите със замърсяването на "въздуха" в нея НЕ са от вчера!..Спомням си /с погнуса/ как още преди 89-та по тогавашния "бул Ленин" ,демек сега "Цариградско шоссе"../защо па Цариградско?..Къде е "Цариград",тоест Истанбул,къде е Софето!?..но както и да е/ след 16 часА просто не можеше да се диша!СМОГА беше ужасен!..Добре че напролет задухва як ветрец от Витоша ,та отнася отровите.Та:-Решението е в РАЗТОВАРВАНЕТО на това селище!!!!Много индиане
82
1
 
3
 
! Отговори
Ал Химика преди 5 години
3-тото агрегатно състояние на веществото вода се нарича - пара, а в метеорологията - мъгла. А мъгел е единица за измерване на ускорение в пернишки голф, да не се бърка с предходното.
81
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе не знам автора защо само се учудва. Тва е бе брато. Това ни е продукта като Общество. Трябвало в сайта да се пише вежливо, да не се ругае, да не се псува. ОК.Ръкопляскам на възмущението на автора.
80
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да бе да, време им виновно. Изсякоха горите, а сега върдух нямало - дизелъ им замърсявал, печките и какви ли не глупости, все неща/причини имащи ги от както се помним. Ама нямаше проблеми едно време, нали .... храдлива депутатска пасмина.