София диша или София убива? Обгазяването си продължава!

Докога властта ще неглижира проблема и ще минава само с "призиви"?
Обновена: 3 дек 2018 15:50 | 3 дек 2018 10:45,
159
София диша или София убива? Обгазяването си продължава!
Снимка: Булфото

Здравейте, столичани. И не само вие. Здравейте, българи. Днес е София, утре е цяла България.

Спахте ли добре? Отидохте ли на работа? Видяхте ли "мъглата" навън? Честито. И днес може да подишате една смъртоносна доза въздух.

Днес е поредният ден, в който ще виждаме множество споделени снимки от сайтовете, които показват стойностите на фините прахови частици в столицата.

Вече дори няма значение кои квартали регистрират по-високи стойности и кои по-малко. София просто е обгазена, а зимата едва започва и с нея отоплителния сезон.

За не толкова запознатите - има две мерни единици - PM10 (диаметър 10 µm, която измерва фините прахови частици, и PM2.5 (диаметър 2.5 µm), която измерва финия прах (и който влиза директно в белите дробове при вдишване). Първата е с максимална допустима норма от 50, а втората - 30. На фона на това стойностите, които се регистрират и днес, и в предните дни, а най-вероятно и в следващите дни са брутални - 300-400-500-1000-1500... няма смисъл да се продължава дори. Нормата се надвишава 10-20-30 пъти.

Едно интересно сравнение от медицината. CRP (С-реактивен протеин) е маркер на възпалението, чрез който се разбира какво се случва в организма. Стойности над 5 mg/L показват, че в човешкото тяло протича възпалителен процес. 10-20-30 пъти над нормата – веднага трябва да се открие източникът и да се започне лечение, често антибиотично. Не се чака.

Какво правим в случая с нашия градски организъм, който очевидно е болен? Кметът призовава да не се качваме в коли и да ползваме градски транспорт. Ама безплатен градски транспорт няма. А това, че има квартали, които не са обезпечени достатъчно с такъв транспорт дори няма да го коментирам. И кметът уж дава пример, като ползва градски транспорт. Сигурно има под ръка камери, които да заснемат пътуването ѝ до работното място.

Защо се говори само за колите? Стойностите са адски високи вечер и сутрин преди хората да тръгнат на работа и трафикът да започне да допринася. Отоплението и изгарянето са в пъти по-големите виновници и това вече сигурно го знае всяко дете. А новият завод за горене на боклуци зад гарата дори не е започнал да работи.

В много от развитите страни е забранено, а някъде дори и криминализирано, изгарянето на боклуци, пластмаса, гуми, дрехи и каквото друго се сетите. Има алтернативи на отоплението с твърдо гориво. При нас кога? Или предпочитаме хората да си имат по някое друго сърдечно заболяване, а защо не и рак?

Докога властите ще се правят, че този проблем не е сериозен и ще го неглижират с "призиви"?

Дами и господа политици - този въздух го дишате и вие, и родителите ви, и децата ви, и внуците ви. Осъзнайте го. Не сте защитени.

Време е всички хора да разберат, че това е много по-голям проблем от цената на горивата, за които едва ли не цялата страна искаше да вдига второ Априлско въстание. Не чакайте някой да ви оправи проблемите напълно - бъдете отговорни. Ясни са проблемите и са ясни как могат да бъдат поне малко смекчени. Всеки може да допринесе. София не е единственият проблем - високи стойности се виждат и във Варна, и в Бургас, и във Велико Търново, и в Стара Загора – никой не е защитен.

Ако ли не, държавата да отпусне субсидия за закупуването на противогази и да си живеем щастливо...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Освен естествената мъгла, газовете от твърдото гориво и олите,ми се струва,че ръсят нещо допълнително,за да въведат разни еко такси,и рестрикции. Винаги е имало мъгли,газове от коли и печки на твърдо гориво,а преди и заводи много имаше,а не е било така зле.
78
5
 
3
 
! Отговори
Real est преди 5 години
Ne sa blaskaite ....ima za vsichki vi paneleni apartamenti bez komini .....nasam nasam narode....dneska ima, utre nema....
77
3
 
5
 
! Отговори
Makdonals преди 5 години
Ooooooo, i kak voni na parjeni kartofki......
76
1
 
22
 
! Отговори
Докога властта ще не преди 5 години
Управляващите отдавна са достигнали нивото си на НЕКОМПЕТЕНТНОСТ. Даскалица станала кметица, счетоводителка - МИНИсЩерка на енергетиката,..... където и да се обърнеш само ламтеж за власт и пари.....
75
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като чуя за трафик ми излизат киселини в стомаха! А за печки,кюмбета да не говорим! А някой проверява ли какво се гори в сервизчета,вулканизатори, автомивки и тям подобни работилнички?
74
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дано дочакаме кмет който не го е страх от реакцията на части от обществото,а вземе и реши проблема с мръсния въздух,с контрола на возилата,с трафика! А не да се показва само на строежа на метрото и ремонта на Графа! Не съм я виждал например никога на посещение на гробищата или Факултета!
73
1
 
26
 
! Отговори
РУМЕО се завръща преди 5 години
Отидете в Красна поляна-бившите виетнамски опщежитея горят пластмаса и гуми
72
3
 
3
 
! Отговори
kv boyana преди 5 години
Mashaallaah....doide gaza i v sofia nai-posle ot ujen patok......
71
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По времето на бай Тошо имаше опит да се въведе ограничение на движението на принципа четни,нечетни номера! В Париж май също е въведен! Може би трябва и тук да се опита? То е ясно,че с контрола на газовете е проблем, със съзнанието също! А такава проба нищо не струва и си струва!
70
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Купувам чист въздух.
69
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Младост никой не се отоплява на дърва и ***! На Александър Малинов не се живее от мръсен въздух и шум! Ако няма задръствания има надбягвания! Модата е без ауспуси! Предимството е за леките коли и грохналите бусове и камиони! Ограничения почти няма,полиция също, кмета го виждаме само на метрото,омбудсманката е заета повече с фризурата си и така...общо взето!
68
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сутринта автомобилите по бул България бяха от ул. Гоце Делчев до Гешов, работят на място и 3 те-ленти пълни. Смрад и газове. Предлагам на кръстовището България с Гешов да се обособят две ленти на България за ляв завой в посока център , така ще се спестят много нерви! и леко ще се поотпуши!
67
1
 
25
 
! Отговори
от Русе преди 5 години
- Сега ни разбирате, нали?
66
1
 
10
 
! Отговори
МенСтруал преди 5 години
Да предполагам, че зелени билети ше има, но за събота или неделя, а?
65
4
 
36
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Доста време Фандъкова и бандата й лъжеха и обвиняваха колите, че замърсявали в София и доста балъци се хванаха на въдицата, но Европейската комисия така елементарно не може да я излъжат и около Нова година ЕК започват с жестоките глоби за замърсения с фини прахови частици въздух, което е резултат от пълната некадърност на Фандъкова да ограничи избирателите на ГЕРБ да горят какво ли не за отопление, най-вече стари гуми.
64
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Специално за Младост 2, точно откъдето е направено измерването днес в 7 часа и има огромни стойности мога да кажа,че всекидневно е така! Ако се измери и грохота от вековни изгнили ауспуси и смрадта от изгорели газове картината е пълна! Там живея! Няма полиция,няма кмет! Бог високо,цар далеко!
63
2
 
29
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Най-много фини прахови частици идват от квартал Факултета и квартал Христо Ботев Филиповци, но ГЕРБ не смее да спре електората си да гори гуми и какво ли не още. Много фини прахови частици идват и от селата около София, които ги направиха квартали на София, но се отопляват главно на дърва и въглища като Симеоново, Драгалевци, Бояна и други. Това е, докато се отопляват с гуми, въглища и дърва, замърсяването ще е в пъти над нормите.
62
2
 
15
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Ако пътувате за или в София носете си нож - да режете мъглата...
61
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 51В интерес на истината излизат малко повече неща от водата и газа, но си много прав, че по време на ГТП си трябват реални замервания със стандартизирани и сертифицирани прибори, а не да се минава с прегледи на документи. Тогава и статистиката ще е вярна и истината ще е такава, каквато е. Както и СО няма да може да бяга по тъча и да ни плакне с лакърдии за транспорта, щото за разлика от друг път най-после се каза, че пиковите стойности в замърсяването са такива далеч преди час пик.
60
1
 
17
 
! Отговори
Как ще ги стигнем US преди 5 години
"...а след мъглата, пак мъгла..."Тодор Колев (1939-2013)