Балон няма, имотите скъпи. За 3 години отчитат скок с над 50%

Най-скъпо е около Докторски паметник, най-тънко – в Модерно-то
Обновена: 5 дек 2018 05:14 | 4 дек 2018 19:45, Красимир Ангелов
143
Балон няма, имотите скъпи. За 3 години отчитат скок с над 50%
Снимка: Булфото

Имотите в някои столични квартали са поскъпнали с над 50% само за последните три години, сочи проучване на "Труд". Заради фактори като метрото, обемът на излизащите на пазара апартаменти, както и развитието на инфраструктурата в кварталите, скокът в някои квартали е повече, в сравнение с други.

Още по темата
Данни от компании за недвижими имоти показват, че "отличниците" в скока на цените са 5 района, където поскъпването е с над 50% за трите години от средата на 2015 г. до края на второто тримесечие на 2018 г. Иначе средното поскъпване на жилищата в столицата за този 3-годишен период е с 36%.

Трябва да отбележим обаче, че най-сериозен ръст в цените на жилищата в столицата се отчита в кварталите, които преди три години са били с едни от най-ниските цени. Така през 2015 г. в общо 4 от 5-те квартала, отличаващи се с поскъпване на имотите с над 50%, цените са били сравнително ниски – между 550 и 660 евро/кв. м. Именно затова имотите в Левски В са скочили с 59,58%, а във Фондови жилища и Гевгелийски – с по 55 и 53 на сто. В челните места на класацията са и жилищата в Овча Купел 1, където се отчита нарастване от средните цени с 50,55%. В топ 5 по поскъпване влизат и имотите в Яворов, където сега цените са с 56% над нивата от 2015 г.

В топ 10 по поскъпване попадат още четири от крайните столични квартали – Обеля 2, Люлин 4, 5 и 7, както и централния Иван Вазов. В последният квартал скокът на цените се дължи на голямото търсене и ограниченото предлагане на ново строителство.

Най-слабо повишение на цените на жилищата през последните три години се отчита в Симеоново (17,93%), Зона Б-5 (20,47%), Горна баня (20,92%), Драгалевци (21,08%), Витоша (22,19%), Студентски град (24,92%), Подуяне (26,12%), Оборище (26,15%) и Павлово (27,33%).

Според статистиката средната цена на жилищата в София е над 1080 евро/кв. м. Въпреки това на този етап интересът към покупка на жилище остава висок. Това се дължи на подобрението на инфраструктурата в града, на увеличението на жителите му, както и на ниските лихви по банковите кредити и повишените доходи на населението.

В София най-скъпи са имотите в районите Докторски паметник, Иван Вазов, Яворов, Медицинска академия, Изток и Лозенец. В топ 10 попадат още Център, Изгрев, Оборище и Стрелбище. Най-евтини са жилищата в Модерно предградие, Орландовци, Обеля, Люлин 2, Свобода, Люлин 5 и 9, както и в Красна поляна и Люлин 1.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
24
 
9
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
До 10И като вдигнат лихвите и спрат да дават заеми, мислиш ли, че цените ще станат по 300 евро квадрата? За един прия
14
3
 
38
 
! Отговори
СтандардЕндПуурс преди 5 години
2008-2009 също нямаше балон. Питайте Лемън Брадърс... опаааа
13
3
 
34
 
! Отговори
Балона преди 5 години
Балона ми го надуууват надуууват надууууват,надувайте брокерчеееета ...
12
36
 
8
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Здравейте, как е компанията? Току що си запалих камината, чакам дървата да станат на жар и да сложа в скаричката 2 вратни пържоли в апартамента си на центъра, който си купих на 100%, без изплащане. Не ми излезе евтино, към 1400 еврака на метър, но пък ми е страхотен. Разбира се, вие като по-хитри от мен изчакайте да се спука имотния балон и да си купите по-евтино от моето жилище, понеже аз съм балък, а вие сте хитри пичаги, дето знаят как седят нещата :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
11
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък напук си държа едни 100 000 в банката въпреки нулевити лихви . Няма да ги дам да ми ги папат спекулантите на имоти
10
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще си говорим пак, след като банките вдигнат лихвите и спрат да дават заеми.
9
12
 
30
 
! Отговори
хаха преди 5 години
Вчера си купих 5 апартамента,дори в бързината да не свършат единия съм го платил два пъти,ама нищо.важното е,че не свършиха за мен.
8
7
 
17
 
! Отговори
малоумен преди 5 години
аз ши чакам да са спука балона имотити да станат по 7000 лв. като при бай тоше и тогава ши купувам
7
5
 
39
 
! Отговори
Ха,ха--егати Лукса-- преди 5 години
Масово селяните надойдоха у София, като си мислят , че тука се живее в Лукс.И как да не е :--скъпо отопление и парно....--скъп ток...--разходи по жилището --мръсен въздух...--навалица по улиците...--пълно с бандюги...--нема къде да си гарираш колата ..--цените високи...--задръствания по пътищата ..--наемите и цените на жилищата високи...--нема работа , каквато искаш...--заплатите мижави... Отдавна съм продал , панелката , взел съм си къща около София , и си бачкам в чужбина!
6
5
 
28
 
! Отговори
аз преди 5 години
Хората вместо да си държат парите в банка където вече няма лихва, инвестират в жилища и дават под наем.
5
2
 
36
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 5 години
Юруш , днеска има утре няма .Децата ви със сигуност , дори и да ги имате няма да ги има в тази страна.Голямото плюскане нека започне сега : до нова година всички +15 % .
4
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека продават скоро Жълтите жилетки ще съборяг капиталистическата система, еврото ще стигне 0 лева каквато е реалната му стойност ние сме вързани за еврото и ще стане весело.
3
37
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Осъзнайте се че няма как да има балон за нещо което се търси масово - както жилищата в София!Това че цените са високи е друг въпрос, но никой не е казал че всеки който поиска трябва да живее в София! Да живееш в столицата има много предимства, но по принцип е лукс, който не всеки може да си го позволи
2
1
 
46
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Балон има, печатницата на Евра работеше ударно колко години. Лихвоте бяха отрицателни. Това доведе до тотална инфлация за хората, до които печатните Евра не идват. Тепърва започват вълните на протести в Европа. Като вдигнат нова година лихвите ще стане страшно. Онези пък които получават Евра за нищо помпат цените на имотите. Колкото повече сукалчета, толкова по-голям балон.
1
0
 
41
 
! Отговори
Балон на квадрати преди 5 години
Щом няма балон значи жилищата са евтини, обаче има балон при кредитите и хората не могат да си купят етини жилища пък да плащат скъпи балонени кредити.