БСП и ГЕРБ в спор: Кой ще плаща глобата на БЕХ от ЕК?

Гражданите или дружествата? 77 млн. евро чакат
19 дек 2018 14:30,
75
БСП и ГЕРБ в спор: Кой ще плаща глобата на БЕХ от ЕК?
Снимка: Reuters

Заради глобата от 77 млн. евро, която ЕК наложи на БЕХ, червената шефка Корнелия Нинова обвини премиера Бойко Борисов в лъжа и настоя, че той е вкарал България в европейски скандал. Управляващите и опозицията влязоха в спор и кой ще плати парите.

Още по темата

Соцлидерката заяви, че ЕК не е искала приватизацията на Булгартрансгаз, а министър-председателят твърди обратното.

"Г-н Борисов заема позата на един патриот, отговорен държавник, който брани националния интерес. Да, ама не. Вчера попитахме ЕК, вярно ли е, че са си позволили да поставят условия на България: "Или приватизирате, или ви глобяваме“. Отговорът дойде светкавично, в рамките на деня. Изрази го еврокомисарят по конкуренция Маргрете Вестагер. Тя опроверга твърдението на българския премиер Бойко Борисов и каза: "ЕК не е искала приватизацията на Булгартрансгаз", прочете в декларация от името на БСП Корнелия Нинова.

Тя уточни, че ЕК е настоявала за преструктуриране чрез изваждане на шапката, на доставчика на газ и оператора на газовата мрежа.

"Какви са изводите от тази ситуация? БЕХ е извършил незаконни действия, ЕК е реагирала, българското правителство - не. В резултат на това на България е наложена глоба от близо 150 млн. лв. За да оправдае бездействието, премиерът на държавата Бойко Борисов си позволи да излъже, че му е поставено условие за приватизация", отсече Нинова.

По думите й премиерът е казал и друга лъжа, че за това няма да платят гражданите, а БЕХ.

"За това плащаме ние, всеки български гражданин, от джоба си, през цената на газ, ток и парно, при цялата бедност и неравенство, които има в страната", отсече червената шефка.

Шефът на енергийната комисия Делян Добрев контрира, че глобата няма да бъде платена от гражданите. По думите му парите ще дойдат от неразпределени печалби на дружествата, от приходи от транзит, от износ на електроенергия, а не през цената на тока и газа.

Той настоя и че ЕК твърди, че България е направила нарушение в периода 2007-2015, когато са управлявали различни правителства.

"Много е жалко да се използват такива важни за държавата теми, за да се трупат политически дивиденти", заключи Добрев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
16
 
11
 
! Отговори
оксиморон преди 5 години
До къде я докарахме , г-жа Лъжа - приватизаторката да вее байрака в борбата за истина и справедливост.....
46
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да ви *** в политическите драскачи!По цял ден пишете глупости в този руски сайт, герберасти, комунисти- всички сте една и съща ***!И на едните и на другите началникът им е в кoчината Москва!Всички тези са абсолютно безсмислени!Дали ще плати БЕХ или държавата-парите ще са от вашият джоб.Вместо да излезем като румънци и унгарци, да потърсим сметка за престъпленията на мафията-парламент, вие се обвинявате един друг с безсмислени аргументи!Всичките проблеми са заложени преди 30 г. и на
45
4
 
18
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Оставка на енергойният министър Теменужка Петкова! Първата отстрелна без пушка, бе виолетовата Теменужка, прекършен стрък в прахта на уличната жар, но Борисов се наведе ия гушна, доказа се - пожарникар!
44
3
 
27
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Глобата ще я платят 7 000 000 мишлета ! По 10 ? на мишле...
43
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Па то вече ни вдигнаха цените на газ, ток, парно ..и водата за всеки случай и за замазване, за да не се усетим, че ще плащаме милиони евро глобинналобени от ЕК. Ако и сега народа не се вдигне и не ги измете тия долнопробни мошеници и крадци, значи просто трябва да търим кръста на тая територия и да се спасяваме кой както може!!
42
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕК твърди, че България е направила нарушение в периода 2007-2015, когато са управлявали различни правителстваалоу камунетата почвайте да събирате дарения да си плащате простотиите 2007-2009 и 2013-2014. Вашите некадърници са управлявали 4 години, а ГЕРБ 3 години!
41
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мачкай червена позитанска измеет!
40
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БСП е длъжно да плати глобите. То насади България с тоя Руски модел. След това започна бавничко, бавничко да прави прехода та 30 години.
39
1
 
14
 
! Отговори
бб преди 5 години
Дали ще плати народа чрез цената на ток и газ,или дружествата ще платят от приходите от продажбата на ток и транзита на газ,пак плащаме ние,защото при втория случай дружествата ще си намалят печалбата,а държавата/бюджета ще получи по-малко данъци и дивиденти.Или пак за сметка на всички нас.Има и още един въпрос за изясняване-какво следва ако продължаваме след глобата да не изпълняваме.Пак ще следват ли глоби докато влезем в правия път?
38
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Масрафа ще бъде платен от онези, които платиха и масрафа на агент Гоце, за по благозвучно наречен "Голям шлем", и онези, които платиха масрафа на партията майка след фалита 1997 година.
37
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименДано Радев излезе мъжкаркъф мъжкар е тоя *** бе? Трите кифли + поп Кирчо го пляскат по клепналите уши всеки ден.
36
7
 
20
 
! Отговори
политически дивидент преди 5 години
Ами това си е политика бе г-н Добрев. Точно за политика е спора, за вашата не само некадърна, но и престъпна политика.Вашата, на ГЕРБ политиката ликвидира най-важните проекти на България - АЕЦ, Южен поток и нефтопровода.Това бяха пари за България и още по-важно - национална сигурност.Никой не бомбандира акива обекти, такава дъжава, защоо това е риск за бомбандиращия.СЪседитесъщо бихни пазили защото така пазят себе си.
35
0
 
18
 
! Отговори
Bob преди 5 години
"Той настоя и че ЕК твърди, че България е направила нарушение в периода 2007-2015, когато са управлявали различни правителства."Това означава ли, че няма виновни и трябва да се замете. Исикаме някой в ареста кръвен данък, се ми е тая от коя партия е...
34
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Брюксел няма ли да ни глоби и задето гръмна търговският регистър, тия от ЕС колко тона зато изнесоха вече от БГ във вид на глоби ? ТИЯ ИШИАСНИЦИ НАДМИНАХА И СССР ПО ГРАБЕЖИ И БЕЗЧИНСТВА.
33
19
 
9
 
! Отговори
Да го духате червени преди 5 години
Герб, победа. Винаги! Долу скапаните русофили!
32
8
 
6
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
До ЗороДе го видя тоя глад бе ?
31
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дано Радев излезе мъжкар и да отсвири Брюкселските ***, Радев трябва да стане българският Орбан дорде тиквите не са ни набутали с тръби, глоби и други далавери.
30
3
 
17
 
! Отговори
Зоро преди 5 години
ТАЗИ ГЛОБА Е ЕДНА ЧАСТ ОТ ВСИЧКИ ГЛОБИ НАЛАГАНИ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА. СЪБЕРЕТЕ ВСИЧКИ ГЛОБИ ОТ СЪДЕБНИ РЕШЕНИЯ СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ И ЩЕ ВИДИТЕ ЧЕ НАРОДА ГЛАДУВА , ЗА ДА МОЖЕ ДА ПЛАЩА ГЛОБИТЕ НА НЕВЕЖИТЕ И ПРОТЕЖ В ПОЛИТИКАТА. НЕЗАВИСИМО ПАРТИЙНАТА ИМ ПРИНАДЛЕЖНОСТ, КОЕТО ТРЯБВА ДА Е НАКАЗУЕМО ПО ЗАКОН. ПРИМЕР: АТЕНТ. НА ЛЕТИЩЕТО, КОЙ КОМАНДВА ТАМ? И ЗАЩО НЕ Е СМЕНЕН? ИЗГОРЯЛ АРХИВ В ОПРЕДЕЛЕНО ТП на НОИ в страната? И т.н. ТЕ ГИ ОСТАВИЛИ ДА БЕЗЧИНСТВАТ В УПРАВЛЕНИЕТО И ПОСЛЕ ХОРАТА ВИНОВНИ И ГЛАД.
29
2
 
7
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Каскетите да не са мераклии да платят глобата :)
28
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Президента Певнелиев щеше да ни вкара във война с Русия и Путин да ни превземе и освободи , ама *** народ иска пак да го тъпчат еврохомосексуалистите ще плащате като попчета ще плащате, гнииииди.