Евангелисти пред НС: Не ни пречете, не искаме и пари от хазната!

Според тях държавата не трябва да се меси в църквите
145

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Не на протест, а за молитва се събраха десетки евангелисти пред сградата на парламента. Целта им е да призоват Бог да ръководи дебата на депутатите, които обсъждат днес на второ четене промените в Закона за вероизповеданията.

За разлика от католическата и протестантската църкви, които се обявиха против идеята да отпадне държавното финансиране за вероизповеданията, към които се числят по-малко от 1% от българите, евангелистите не искат пари от хазната.

"Финансирането не е проблемът, ние не искаме пари, според нас държавата не би трябвало да се меси в църквите, всяка една би трябвало да се издържа сама", обясни пред Dnes.bg зам.-председателят на Обединени евангелски църкви Владимир Райчинов.

Според него обаче депутатите не трябва да приемат забраната всички вероизповедания с под 1% поддръжници да откриват духовни училища.

Евангелските църкви са и против забраната да се признават дипломи на свещенослужители завършили в чужбина, както и филтрирането на всички дарения от чужбина чрез Дирекцията по вероизповеданията.

"Чисто като философия разделянето под 1% и над е дискриминационно, няма обосновка защо е точно този процент, а и се използват данни от преброяването от 2011 г., което е било доброволно и хората не се знаели, че то ще се използва за такава цел", обясни Райчинов.

Освен това по презумция се вменявало, че всички вероизповедания с под 1% поддръжници представлявали терористична заплаха.

"Дирекцията за вероизповеданията се натоварва да следи за терористична заплаха без да има капацитет, правомощия и да има насоки как се прави това", поясни Райчинов.

Евангелските църкви недоволстват и срещу ограничението свещеници от чужбина да извършват свещенослужения без да имат разрешение от дирекцията и да си придружени от български свещенослужител.

Забраната за извършване на богослужения, извън местата предназначени за това също, е абсурдна, смятат те.

Това би означавало да се ограничи и православната църква и свещените да не могат да отслужват опело на гробища, освещаване на дом и офис.

"Налагането на минималната бройка от 3000 души, за да се регистрира ново вероизповедние също е нелепо, защото по Конституция сдружаването е свободно право на всеки и хората. За партия искат 500 души, а за вероизповедание искат 3000", каза още Райчинов.

Въпреки всичко той увери, че евангелистите не искат оставки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямате нужда от пари на вас ви плащат съмнителни организации от чужбина. Такива не трябва да се месят в България.
1
1
 
14
 
! Отговори
Държавата преди 5 години
- Вярвайте си.