Евангелисти пред НС: Не ни пречете, не искаме и пари от хазната!

Според тях държавата не трябва да се меси в църквите
145

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Не на протест, а за молитва се събраха десетки евангелисти пред сградата на парламента. Целта им е да призоват Бог да ръководи дебата на депутатите, които обсъждат днес на второ четене промените в Закона за вероизповеданията.

За разлика от католическата и протестантската църкви, които се обявиха против идеята да отпадне държавното финансиране за вероизповеданията, към които се числят по-малко от 1% от българите, евангелистите не искат пари от хазната.

"Финансирането не е проблемът, ние не искаме пари, според нас държавата не би трябвало да се меси в църквите, всяка една би трябвало да се издържа сама", обясни пред Dnes.bg зам.-председателят на Обединени евангелски църкви Владимир Райчинов.

Според него обаче депутатите не трябва да приемат забраната всички вероизповедания с под 1% поддръжници да откриват духовни училища.

Евангелските църкви са и против забраната да се признават дипломи на свещенослужители завършили в чужбина, както и филтрирането на всички дарения от чужбина чрез Дирекцията по вероизповеданията.

"Чисто като философия разделянето под 1% и над е дискриминационно, няма обосновка защо е точно този процент, а и се използват данни от преброяването от 2011 г., което е било доброволно и хората не се знаели, че то ще се използва за такава цел", обясни Райчинов.

Освен това по презумция се вменявало, че всички вероизповедания с под 1% поддръжници представлявали терористична заплаха.

"Дирекцията за вероизповеданията се натоварва да следи за терористична заплаха без да има капацитет, правомощия и да има насоки как се прави това", поясни Райчинов.

Евангелските църкви недоволстват и срещу ограничението свещеници от чужбина да извършват свещенослужения без да имат разрешение от дирекцията и да си придружени от български свещенослужител.

Забраната за извършване на богослужения, извън местата предназначени за това също, е абсурдна, смятат те.

Това би означавало да се ограничи и православната църква и свещените да не могат да отслужват опело на гробища, освещаване на дом и офис.

"Налагането на минималната бройка от 3000 души, за да се регистрира ново вероизповедние също е нелепо, защото по Конституция сдружаването е свободно право на всеки и хората. За партия искат 500 души, а за вероизповедание искат 3000", каза още Райчинов.

Въпреки всичко той увери, че евангелистите не искат оставки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
5
 
2
 
! Отговори
Крис преди 5 години
Сега и последователите на зарасустра трябва да протестират!
21
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАми, защо тогава протестантските мисонери са плъзнали да сменят Православната ни Вяра? Т.е., те я отричат!? Кой те кара да си сменяш православната вяра? Вярвай си, кой ти пречи. Или православната вяра е слаба?
20
9
 
7
 
! Отговори
ноби преди 5 години
като накарат някоя изкуфяла бабичка да си прехвърли имотите на църквата, нямат нужда от финансиране. сами се финансират. тия са по-опасни от ало измамниците
19
2
 
2
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Бойковизмът стана комунизъм. Отнема се правото на свода на словото. Ред е да се възстанови Белене и неудобните на Бойковизма да се пращат там. Оставка на Мутрите облечени с власт!!!
18
11
 
6
 
! Отговори
Защо? преди 5 години
***,точно ЕВАНГЕЛСКИТЕ ЦЪРКВИ НАДИГНАХА ВОЙ ПРОТИВ джендърите и гейовете! Вие да видяхте и чухте някой православен свещеник или католик да се изказа против джендърите? Няма и да видите.Точно протестантските църкви направиха митинги против *** идеологията.Точно протестантските вярващи защитават семейните ценности! ПОКАЖЕТЕ МИ ЕДИН ПОП ,който да застане ясно против гейовете! Баба Гуци може би!
17
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мъката на евангелистите е, че няма да могат да си получават милиончетата от чужбина!
16
3
 
3
 
! Отговори
Дидо преди 5 години
Аз по темите с религиите (особено някоя от 156898 християнски църкви) винаги давам следните примери: Моля цитирайте ми "Псалм 137:9" и "Езекил 23:20". И След това нека да се обясняваме дали през 21-и век изобщо има нужда от религии, сякаш живеем в средновековието.
15
5
 
2
 
! Отговори
Събирач на минуси преди 5 години
През Османската империя е имало ред! Религията е била една и които не дават приемали, са били някакви аутсайдери.А днеска стана слободия - всеки си вярва в каквото си иска!
14
5
 
12
 
! Отговори
Защо? преди 5 години
Баба Гуци,Ники ролекса, Киро лимозината и прочие ли ще са духовните учители ? А пропо-другаря Каракачанов защо не внесе законопроект за забрана на финансиране на НПО и по-точно НПО-ота джеднъри? Това ли е проблема на държавата ни- християните-евангелисти? А не знаете ли,че евангелисти са били и първите апостоли-Петър,Йоан,Матей? Не знаете ли,че евангелие е гръцка дума,която означава-блага вест? Защо ви е толкова страх от Благата вест и от тези,които я разпостраняват,особено сега-преди Рождество
13
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата и църквата са различни вселени. Не трябва да имат никакви допирни точки!
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 23А бе,момиченце,ти правиш ли разлика между ЕС и една секта с претенции,м?
11
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един мюсюлмански философ, поет и мистик от Андалусия е казал: "Бог е във всички религии. Този който ограничава Бога само с едно вероизповедание, той го отрича в другите, той става неверник"
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако държавата не държи нещата под контрол,значи това не е държава!Утре ако решат да приемат от "братята мигранти",държавата не трябва да се меси,така ли!Мигрантите ги налага ЕС и Брюкселм а не тези. Държавата защо не се намеси и не започне процедураза излизане на България от Европейския съюз?
9
3
 
7
 
! Отговори
да бе преди 5 години
Ако държавата не държи нещата под контрол,значи това не е държава!Утре ако решат да приемат от "братята мигранти",държавата не трябва да се меси,така ли!?Или да се приемат разни педофилски извратеняшки конвенции и разни други щуротии!?Тия изобщо къде са тръгнали?
8
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А кои бяха тези които влизат в опушени помещения и палят свещи и да се кръстят, а поповете им се возят в луксозни лимузини и носят златни часовници?
7
11
 
5
 
! Отговори
Поп Захари преди 5 години
Еретици.
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименТи защо мразиш Исляма?
5
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Една и съща религия на ибрахим/авраам възникнала в пустинята специално създадена за контрол робите. Разликите са пренебрежими.
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Нямате нужда от пари на вас ви плащат съмнителни организации от чужбина."А на хомосексуалистите кой плаща стотици милиони за постери, билбордове и гей-паради? Брюксел - с парите от данъците които плащат всички, за едно малцинство от 3%.
3
13
 
4
 
! Отговори
Ленин беше прав! преди 5 години
Религията - опиум за народа! Тъкмо я бяха поизкоренили и пак простотията надделя! А религията и простотията са като родни сестри - винаги са ръка за ръка....