Гетото и (не)възможното бъдеще на ромите от кв. "Филиповци"

Животът е труден, но въпреки това ромите ходят на църква, училище...
Обновена: 26 дек 2018 14:40 | 26 дек 2018 09:50,
234
Гетото и (не)възможното бъдеще на ромите от кв. "Филиповци"
Снимка: Кадър "Дойче веле"

Квартал "Филиповци" се намира в София, западно от "Люлин". Кварталът е построен за около 400 души, но в момента там живеят над 5000. Единствената водопроводна тръба е прокарана в квартала преди 60 години. На места е пробита, а питейната вода се смесва с канализационната!?

"Повечето хора искат водомери, искаме да си плащаме водата, да живеем нормално в тази държава. Ние сме неделима част от българския народ", разказва пред "Дойче веле" жител на "Филиповци".

Жителите на столичния квартал, който сякаш е далеч от идеята за столица, живеят в мир и разбирателство. Сплотява ги религията. Над 80% от жителите на "Филиповци" са протестанти.

Освен това, ромите в квартала ходят и на училище, включително и възрастните. Много от тях имат една обща съдба – сключват брак твърде рано, стават родители още преди да са навършили пълнолетие.

Това е причината и много от тях да не завършват своето образование. Някои, обаче, се връщат в училище.

"Никога не съм учила. На 17 години и половина имах дете на 2 годинки и половина. От самото начало много исках да уча, но нямах такава възможност. Когато започнах да работя в банка, помолих служителките да ме поправят, ако бъркам българския език, без да им се сърдя. А и имам българска кръв в себе си. Аз съм и българка, и ромка", споделя Траянка Шишманова.

Завършилите 4-ти клас имат възможност да преминат курсове, които покриват материала от 5-ти до 7-ми клас. Сред учениците има дори и много възрастни хора.

Ромите, които ходят на училище, са подпомагани и от Министерство на образованието – учащите получават по 4 лв. дневно.

Животът във "Филиповци" е труден. Хората от общността, за която образованието трудно може да се нарече ценност, понякога се превръщат в жертви на обстоятелствата. Някои се връщат в училище. Мотивите им често са различни – парите преди празниците понякога действат като добра мотивация, други пък виждат в бъдещата си диплома за средно образование възможност за по-добра работа.

Но има и трети – хора, които искрено се надяват, че ще се откъснат от стандартния начин на живот в ромския квартал. Хора, които ще държат общността в сърцето си, защото са част от нея, но ще излязат от гетото, защото знаят, че бъдеще за тях не би могло да има иначе.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
27
 
! Отговори
Модерното преди 5 години
Г-жо Вълчева, а защо не напишете на Дойче веле, че в Модерно предградие българи плащат и данъци и вода от 70 години, а живеят в същите условия? Освен това всеки данъкоплатец е ограбван, а полицията (държавата) не е разкрила нито едно престъпление? Защо вие като журналистка, ако сте такава не пишете за това как българи от квартала напускат жилищата си заради бездействието на столична община и в техните жилища влизат ощетени роми, които след това никой не може да изгони и им се дават общ. жилища?
59
1
 
14
 
! Отговори
Роми има от 10 века преди 5 години
Как българка и ромка , то няма такава Нация , време е да се говори открито за различните Ромски общества в България , с тва криене на Ромите няма да мине номера на Държавата , а в случая с тава въпрос за Дасикане Рома - българизирани/българеещи се роми , да напомня само за тези които не знаят , първите Роми идват по Византия по тези Земи , та Роми има от 1200 г тука , с криене и Манипулация и Дезинформация не се живее
58
0
 
14
 
! Отговори
Коце кмета преди 5 години
Ясно, малко съветска пропаганда от Дойче зеле. А вие, продaжници, защо ги преписвате? Толкова ли няма новини??
57
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как ще е невъзможно бъдещето, ето припомням предна статия:"Те са роми, от Видин, но живеят в Германия и: Имаме достатъчно!"Значи е възможно бъдещето. нали дойче веле? Като си вземете всички роми у вас заедно с Джесито, България ще се очисти от безполезните елементи.
56
0
 
33
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Плюейки по българските традиции ни навирате тези ***. Пет статии против трапезите на българина написахте. Засрамете се!
55
1
 
17
 
! Отговори
Божият син преди 5 години
(Не)възможно бъдеще за (не)възможни (не)хора мисия (не)възможна, нормално.
54
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДО Г-жа (Г-н) Джесика ВълчеваВашата статия е платена реклама или в БГ няма други проблеми?Защо не попитахте медията "Дойче Веле" за:- Как да им плащаме водата, електроенергията, социалните и т.н.?- Как да им платим да не крадът?- Как да направим така, че да не бият лекарите, които ги лекуват?- ...- КАК ДА ГИ "ДРЕСИРАМЕ"?- И ДО КОГА???
53
0
 
16
 
! Отговори
НЕЩАСТЕН СКОТ преди 5 години
Искам и аз климатик....!
52
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съжалявам те, но това е твоята природа и произход ! И ние не сме виновни, че си си ганин !.Неграмотна гаванке, ако ще казваш нещо интересно което би било от полза за четящите тук, го кажи. Това не е място на което трябва да си избиваш комплексите. Опитвайки се да обиждаш не можеш да прикриеш тъмният цвят на кожата си и маслиновите си очи.
51
2
 
21
 
! Отговори
ист преди 5 години
Може да избягаш от държавата, от родителите, от жена си, но от ГЕНИТЕ си не можеш да избягаш.
50
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само да спомена че ако сегашното положение с тези индивиди ,ако държавата продължава да ги стимулира,само след десет години положението ще бъде неуправляемо!
49
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами то и в Щатите всеки има страх от полицията.Защо не въведем щатски закони?
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 56Протестантство е религия бе, умнико.
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За 11 век вече са плъзнали в границите на империята. Първите сведения са за 5-6 век.
46
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ромите били номади. Местели са се от едно място на друго. А къде се изместиха 3 млн.българи? Приликите са случайни.
45
1
 
19
 
! Отговори
Василев преди 5 години
По време на Тодор Живков всички *** работеха по заводите и на полето , не крадяха , всеки имаше страх от милицията!!!Агент Джон Милтън!ЦРУ!!!
44
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Германия интегрирахте ли ги?Франция ги нарече "криминален контингент" и им плати самолетните билети до България.В Берлин имате ли каруци?В Лондон имате ли каруци?
43
0
 
30
 
! Отговори
Митев преди 5 години
Разплаках се. Аман от *** статии в стил ред сълзи, ред сополи! Никой не ги е наблъскал там и никой не им пречи да се махнат. Не може никой да ме убеди, че някой с мисъл за своето и за бъдещето на децата си ще почне да ражда на 15-16 г. и то .. без да има образование , специалност, бъдеще. Няма отговорен родител, който би родил 4-5 деца през година, мислещ за тяхното отглеждане и образоване. САМИ са се набряли в блатото и НЯМАТ НИКАКВО НАМЕРЕНИЕ да се махат от там. Другото е празни приказни
42
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това,че са номади и не се задържат на едно място,а обикалят света както и с каквото могат и се заселват там,където са им свършили силите и храната,не ги прави местни жители..Ами доста прилики с аспаруховите българи. А и византийските хронисти за първи път споменават за асинганите в 5-6 век, горе долу по времето когато се появяват и българите в хрониките им. В 11 вече са плъзнали по Европа, а султан Сюлейман изненадан от голямата им численост в румелийският вилает издава специален закон за тях
41
0
 
21
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
Страхотен виц ....(малко дългичък).Сключват брак твърде рано -че то е невъзможно .Искат водомери-ми да си купят и занесът копие на нот.акт+6лв.и готово (но нямат ,те от ВиК на каручки водомери не слагат)Учели и големите -и аз искам за 12лв.на ден да ходя за закуска до училището ...Решение-бездомните роми да се настанят в депутатските жилища ,те и без това имат замъци...