Топлофикация: Декемврийските сметки по-високи, студено е!

Тази година е с 3 градуса по-студено през зимния месец
27 дек 2018 22:50,
60
Топлофикация: Декемврийските сметки по-високи, студено е!
Снимка: архив "Булфото"

Средната температура в София, отчетена до 26 декември от НИМХ, е -0,3 градуса, което е доста по-ниско в сравнение със същия период на миналата година. Тогава средната температура е била 2,7 градуса. Затова енегрийни експерти предвиждат по-високи сметки за декември, независимо от начина на отопление, съобщиха от "Топлофикация София".

Още по темата

За да проследят консумацията на топлинна енергия и с грижа за потребителите, експертите на "Топлофикация София" са направили междинен отчет на общите топломери в абонатните станции преди празниците. Резултатите от него показват с 13.9% повече консумация на топлинна енергия в сравнение с предходния декември.

Студеното време е и причината за отчетеното към момента с 14% по-високо производство на топлинна енергия. Данните са съпоставени с тези от същия период на предходната година, както и с данните от месец ноември 2018 г. Така потребителите могат да се ориентират какви ще са декемврийските сметки.

От "Топлофикация София" напомнят, че за този отоплителен сезон КЕВР определи с 16% по-високата тарифа на топлинната енергия.

"При натрупването на тези фактори е изключително важно потребителите да знаят как да управляват разумно консумацията на топлинна енергия, за да се радват на максимален комфорт в жилищата си, без това да натоварва месечните сметки", коментира инж. Боян Паунов, директор на дирекция "Експлоатационна дейност" в "Топлофикация София".

Той посъветва потребителите да не оставят вентилите на радиаторите си максимално отворени. Паунов напомни, че жилището не бива да се претопля. Понижението на температурата в дома с 1 градус ще доведе до 6% икономия на енергия.

В помощ на потребителите от дружеството предлагат и услугата енергийно обследване с термовизионна камера. С него експертите могат да поставят "диагноза" на дома и да посъветват как да се увеличи енергийната ефективност и да се намалят разходите за отопление.

"Топлофикация София" предлага и някои съвети за намаляване на сметките:

Не се стремете да поддържате през целия сезон еднаква температура в цялото жилище, защото тогава не пестите енергия.

Ако оставяте включен само един радиатор и отворени широко вратите, за да отоплявате останалите помещения, няма да намалите сметката си. Работещият радиатор постоянно ще консумира големи количества енергия, за да поддържа зададената чрез термостатичния вентил температура в широкото пространство.

Температурата в спалните през нощта може да бъде по-ниска, без да се наруши комфорта на спящите.

Ако сутрин всички излизат от дома, най-добре е вентилите да се оставят на 2.

Когато се налага по-дълго време да отсъствате от жилището, не затваряйте вентила докрай. Оставете го на делението звездичка (*). Така в помещението ще се поддържа минимална температура, без да се стигне до замръзване.

Ако искате да се проветри помещението, вентилът се завърта на знак звездичка (*) и прозорците се отварят широко за 5 минути. Термостатичният вентил не трябва да се оставя дълго време под прякото действие на студения въздух, защото тогава той се отваря автоматично на максимална степен и консумацията на енергия от радиатора е много голяма.

Препоръчително е пред радиаторите да няма завеси, декоративни решетки и масивни мебели. Те пречат на топлообмена в помещението и част от топлината отива към стената и навън. Това води до увеличение на консумацията на топлинна енергия.

За да се постигнат значителни икономии е препоръчително цялата сграда да се топлоизолира.
Още съвети за разумно управление на енергията и допълнителна информация може да намерите на www.facebook.com/www.toplo.bg и на телефон 0700 11 111.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
3
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Всички, които твърдят, че са роби на Топлофикация, държат непременно да са в блок с парно. Почти всички такива ползват парно, но си манипулират уредите за отчитане и съседите им плащат и за тях. Безспорен факт!
36
1
 
2
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Не са съседите, ако правителството има отговорна политика, плащаш на квадратура.Но да вземем за пример световни практики - в не "Грейт - Британ" - субективно мнение, 13%от Средна работна заплата са за консумативи.Бай дъ уей най-скъпата държава от ЕС, тя все още е в ЕС.Или... от 1200 СРБ в БГ, чисто Хиляда - само за топло БГ ще плати средно в С-я 170 лв, прогнозирах го миналата г. с мартенските сметки.Или ток парно, вода, такса смет, 30% от средна работна заплата плаща БГ, В А-я 13%.La Fin
35
1
 
6
 
! Отговори
Безспорен факт преди 5 години
Безспорен факт е, че в България съществува топлофикационно робство.Абонатите са третирани като роби. Всеки от тях е роб до гроб! Измъкване няма!
34
7
 
2
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Парното е най-евтиният и удобен начин за отопление и топла вода. Отоплявал със се в какво ли не, но от парното по-хубаво няма. И разбира се парното е евтино - цената му се определя така, че да бъде най-евтиният начин за отопление. По-евтино е само с дърва, но това не е за София и другите големи градове, а и си е хамалогия.
33
0
 
5
 
! Отговори
До 31 преди 5 години
Искаш и ти да крадеш от топлото ли? Е, няма да ти кажа. Много станахте крадците и съседите ви изнемогват да плащат и ващите сметки за парно.
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Парното е технология от ХХ век. Затова е скъпо.
31
1
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
това не се отчита наи важното е за де-билите да плюят по елхата подаренаот русия
30
3
 
1
 
! Отговори
до 29 преди 5 години
". Всъщност парното е доста евтино, но доходите ни са мизерни. Към това като прибавим доста големият брой съседи, които крадат от топлото и съседите им го плащат, работата става дебела. "------------Обясни как "съседи крадат от топлото"?
29
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Надувам всички радиатори на макс и не ми пука. С парното е 24-26 градуса в апартамента ми, а с климатиците преди да пуснат парното при значително по-високи външни температури не можах да вдигна повече от 22 градуса.
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всъщност парното е доста евтино, но доходите ни са мизерни. Към това като прибавим доста големият брой съседи, които крадат от топлото и съседите им го плащат, работата става дебела.
27
5
 
1
 
! Отговори
До 22 и 23 преди 5 години
Такса мощност няма от много години.
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не е топлофикация,това е мафия,облечена във власт.Нито можеш да разбереш колко си похарчил,нито ти дават ясна сметка за потребеното.Но за 2 лева ще те осъдят да платиш 1000 лева,защото всеки по веригата ще си получи своя пай и няма на кого да се оплачеш.
25
0
 
19
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Тези тотално изкукуригаха, газ - 2015 г. на същата цена, както 2018 - но плащаме с 200 лв. по-скъп мегават топлина. Ако цените се определят от петрола - 42$ за барел, най-ниска цена.Крадат като за световно.Увеличават по пет пъти в годината цени на ток, парно, вода, газ.При наличие, че в С-я водата идва под наклон и трйбва да е най-евтина - СТОТИНКИ.Сградна Инсталация е незаконно формирана решение на ЕС и ВАС - 2016 - 2018.Бандитска държава!Време е за жилетки.
24
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каквото и да е времето, както и да се променя цената на газа на световните борси, у нас промяната е все нагоре! Няма такава държава!
23
0
 
6
 
! Отговори
Смирен депутат преди 5 години
Е няма как, ще търсите Валю топлото да се върне .
22
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кога ще бъде премахната такса мощност? Има постановление, че е незаконна!
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въртя крановете на щранговете и спирам топлото на всички под мен, няма да плащам такса мощност за оня, дето ддуха!
20
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Маш'алла, от сега ви подготв1ят за дебелите декемврийски сметки, нищо че всъщност месеца изобщо не беше по-студен от нормалното, а и по празниците много хора със седмици не са си в тях! Нищо, сметката върви...Ама нищо, нищо, стискайте гербавата бюлетина на изборите...Днес като ви вдигнат и цените на водата, хептен хубаво ще ви стане...
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я
18
0
 
22
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
Депутат, софра, запой. Преход, пасмина, застой. Болни, доктори, рушвет. Кмет, корупция, разцвет. Безпорядък, рев, искри. Алкохол, жени, псувни. Цици, интернет, Айфони. Бизнес, спонсор, милиони. Обир, банка, далавера. Ред, полиция, химера. Път, поръчка, магистрала. Катастрофа, вой, раздяла. Улици, ремонт, павета. Кражби, сеч, екодървета. Фирми, призраци, офшорки. Евро, сметки, уговорки. Избори, елит, управа. Шок, пародия, държава. Изход, бягство, терминал. Народ, история, финал..=