Засега ще е така: Винетки по Тангентата за 14 села около София!

Решението важи от 1 януари, но все още не е окончателно
Обновена: 28 дек 2018 18:31 | 28 дек 2018 14:00,
227
Засега ще е така: Винетки по Тангентата за 14 села около София!
Снимка: pixabay

Столичнана  община и АПИ решиха хората, които живеят в селата, в близост до София, да купуват винетни стикери, ако решат да преминат по Северната скоростна тангента.

"През 2019 г. продължаваме разговорите за винетките, да търсим законово решение, за да се освободи, ако е възможно", заяви Антон Антонов от Агенция "Пътна инфраструктура".

"Конкретно за срокове – надявам се до края на януари да имаме някакво решение", обясни той.

На въпрос ще успеят ли до края на януари да приемат законова промяна за републиканските пътища, според която чертите на общините да излязат от винетната система, Антонов коментира, че такова решение трябва да се обсъди като цяло.

"Този проблем не е само на Столична община, може да има и други".

Още по темата

Относно това трябва ли хората от 14 софийски села да си купят винетка за 1 януари 2019 г., за да могат да минават по Северната скоростна тангента, Антонов отговори: "За момента трябва".

Ако водачите нямат стикери ще бъдат глобявани, поясни той.

На въпрос дали може да се направи толеранс в месеца, в който ще се търси решение на казуса, да не се проверяват водачите, Антонов заяви: "Днес водихме този разговор и продължаваме в първите работни дни на 2019 г. Обмисляме този вариант с толеранса. От 2-ри януари започваме срещите отново".

По думите му от такса трябва да се освободят всички автомобили, тъй като от АПИ няма как технически да проверяват само колите от София.

По думите на кмета на район "Нови Искър" Даниела Райчева към момента всички граждани, живеещи в рамките на Столична община, имат достъп до София без да трябва да плащат винетка.

"Положителното на работната среща между общината и АПИ е добрият диалог, който постигнахме. И ще можем на следващата среща, която ще се проведе след Нова година, заедно да търсим законово решение, за да се реши по най-правилния начин проблемът, който възниква, за да могат столичани да използват Северната скоростна тангента без да заплащат такса. Така че на този етап съм удовлетворена и вярвам, че заедно ще решим проблема", заяви тя.

Попитана дали до 2 януари, когато ще се проведе следващата работна среща, хората, които тръгват от Нови Искър за София, трябва да си купуват винетка, Райчева отговори: "Има пътища, които осигуряват достъп до София без да се минава през Северна скоростна тангента. Има директни трасета, които са освободени от винетна такса".

На свой ред зам.-кметът на София Дончо Барбалов обясни, че винетки за северната дъга на "Околовръстен път" няма да се изискват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Софиянци-провинциалисти, камиони-коли, стари-нови коли, добри шофьори-джигити, шофьори-пешеходци. Това е прах в очите- става въпрос за ПАРИ. Разделяй и владей
192
3
 
13
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
Никакво умуване повече ! Всичкото селянин да си плаща удобството! Изведнъж всички селяни се почувстваха граждани (столичани) ,затова няма български домати и краставици на пазара - всичкото селянин се напъха в столицата.
191
1
 
8
 
! Отговори
Shark преди 5 години
До 200. Да де, ама това е така не само в Пловдив и селата наоколо. Така е навсякъде, живеещите в селата в близост до големите градове си плащат за винетка. Така че в случая само вие се привилегировани някак си, което нали се сещаш че дразни. Чете ли по-долу едни коментар, в който човека казва че ще заведат дело срещу АПИ ако ви отпаднат винетките. И има право. Добре де, нека за вас да няма, ама тогава да отпаднат за всички. Така е редно, нали?
190
6
 
4
 
! Отговори
До Shark преди 5 години
Майна, га ви въведоха винетките вие мухите ли зяпахте ! Защо не излязохте с тоягите ? Сега шопите ви били виновни. Вместо да хулите другите, хванете Тотевия за гушата и да ви оправи положението !
189
1
 
19
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Жителите на селата около Пловдив си плащат винетка, за да идват в Пловдив. По същия начин трябва и жителите на селата около София да плащат. С какво са по-различни от останалите, че да бъдат освободени от винетки? Това са села на повече от 10-15 км от София, разбира се че трябва да имат винетки. И не ми разправяйте, че били квартали на София, това са си живи села, изкуствено приобщени към София, за да се отчита голямо население.
188
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименКазаха ти,че тираджиите са на ТОЛ такса.Поне се образовай преди да пишеш!Винетка=леки ватомобили=за време(уикенд,седмица,месец,година).Ако имаш винетка,няма значение колко километра си изминал за това време и през къде си минал.ТОЛ-такса=товарни автомобили=изминати километри.(няма значение за колко време)Обяснение,като за ***
187
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименКогато правеха тангентата същите селяни протестираха против нея.И не е вярно,че пътя им до София минава през нея.Имаме Гугъл Мапс все пак!
186
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ОКОЛО ВСДЕКИ ОБЩИНСКИ ЦЕНТЪР ИМА МАЛКИ НАСЕЛЕНИ МЕСТА ПО НА 4-5 КМ И ХОРАТА СИ ПЛАЩАТ ВИНЕТКИ, ДОРИ КОГАТО НЯМАТ АЛТЕРНАТИВЕН ПЪТ.ЗАТОВА ВСИЧКИ СА ИЗУМЕНИ ОТ НАГЛОСТТА НА СОФИЯНЦИ!РЕШИЛИ СМЕ, АКО БЪДАТ ОСВОБОДЕНИ ОТ ВИНЕТНА ТАКСА, ДА ЗАВЕДЕМ ДЕЛО СРЕЩУ АПИ ЗА ДИСКРИМИНАЦИЯ НА ЖИТЕЛИТЕ НА НАСЕЛЕНИ МЕСТА ОТ СТРАНАТА В ПОДОБНО ПОЛОЖЕНИЕ.ЗАЩОТО ПО КОНСТИТУЦИЯ ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ СА РАВНИ ПРЕД ЗАКОНА.
185
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лицемерието на властта лъсва елементарно: тираджиите си купуват винетка на границата и си минават безпроблемно през тангентата. ЦЕЛТА НА ВЛАСТТА Е ДА НАТОВАРЯТ ДОПЪЛНИТЕЛНО МЕСТНИТЕ ХОРА ДА СИ КУПУВАТ ВИНЕТКА И ТАКА ДА НАПЪЛНЯТ ДОПЪЛНИТЕЛНО ХАЗНАТА. Това си е живо ограбване и пре*бване на местните хора. Оказва се, че АПИ правят пътищата не за преминаване, а за прибиране на пари. Правителството за пореден път доказва, че работи против собствения си народ.
184
5
 
14
 
! Отговори
за какво плащаме т преди 5 години
за какви глупости се разправяте тук най същественото е че таксуват второстепенни и третостепенни пътища без да са ремонтирани с дупки , без мантинели с по едно платно къде го има това в Тиквландия
183
6
 
9
 
! Отговори
До 191 преди 5 години
1986 година - 1113 убити на пътя. 1988 година - 1153 убити. 1989година - 1280. 2017 година - 682. Та какво за Тошо и неговата пътна мрежа викаш? Това е статистиката, срещу която не може да се спори. И това при положение, че през 80-те години броят на колите е бил в пъти по-малък от днес
182
16
 
8
 
! Отговори
До 191 преди 5 години
Какво по-добро състояние на пътната мрежа е имало при Тошо бе? Как може да пишете такива отявлени глупости? Не знам кой ще ви се върже на комунистичските брътвежи, освен някой объркан младеж, който не е живял по време на терора преди 1989. Не само при Тошо пътищата не бяха по-добри, пътища просто НЯМАШЕ. Сумати села бяха откъснати от света с кални неасфалтирани пътища, а през зимата и ндостъпни. Виж статистиката за жертви ня пътя преди и след '89. Два пъти повече убити при Тошо, отколкото днес
181
7
 
8
 
! Отговори
До 179 преди 5 години
Много умни глупости си написал.И какви точно услуги получаваме срещу винетки двойно по-скъпи от тези в Ромъния?Можеш ли да посочиш поне една "услуга", която някой им е искал и те са я предоставили и тя е била полезна, нужна и на място?И втори въпрос как според теб без платени услуги по времето на бай Тошо цялата пътна мрежа се поддържаше в състояние в пъти по-добро от сегашното?
180
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обмисляме този вариант с толеранса.Какъв е този "толеранс"?!?Кой учи тези *** на Български език, може би USA посолството?Така са говорели чорбаджиите преди освобождението - всяка втора дума на турски, а сега всяка втора на английски.
179
2
 
14
 
! Отговори
До има двоен арашин преди 5 години
Виж тук вече съм напълно съгласен с теб. Двоен аршин има и точно затова се ядосвам когато някой каже, че е по-специален от другите, както в случая. Винетка трябва да се плаща и за Южната дъга, и за Северната тангента и за пътя към Банкя. Алтернативата е тези пътища да минат към СО и да си ги поддържа тя. Всичко останало е ала бала.
178
2
 
7
 
! Отговори
има двоен арашин преди 5 години
няма да фалираме , всички по читави софиянци се изнесохме от софийската смрад , но се питам като симеоново, бояна и драгалевци са оттатък околовръсното иначе казано Рупубликански път II 18 би трябвало да плащат винетки и Банкя също или за нашите без винетка а за другите с винетка . Данъците на СО са в пъти по високи , както и такса отпадъци . Колко референдума осуетиха
177
2
 
10
 
! Отговори
До 186 преди 5 години
Ами като искате да сте отделна община от СО спокойно може да инициирате референдум и да се отделите. Законът го позволява и не е особено трудно. Ама не ви изнася май, защото като отделна община селата на север от София ще фалират за 1 година. Вие искате само привилегии без задължения. Не става така. Какво общо има това какви данъци плащате на имотите си с това, че пътят, който вие искате да използвате безплатно е държавен и се поддържа от АПИ с пари от винетки, които всички останали чинно плащат
176
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Банкя не плащат винетки , защото четат Винету .
175
2
 
13
 
! Отговори
алооо преди 5 години
тези села са квартали на София , плащат данък имот и *** на СО , значи тангентата минава през града ами тогава да си се отделят самостоятелно и парите от данъците да послужат за ремонт на алтернативен път , впрочем Банкя хем е отделна община-град хем имала договор със СО да не плаща винетки
174
10
 
8
 
! Отговори
преди 5 години
И този парадокс е наследство от бай тошо! Поради мегаломанията му, преди около 40 г селата около София бяха обявени за квартали на града. Глупакът искаше столица с 1 милион жители. Всъщност тази тангента няма нищо общо с града ни. Тя е изградена от АПИ и е близо до София. Всички трябва да я ползват с винетка!