Огън на Паметника на Съветската армия. Не от почит, вандализъм!

Дали с умисъл или не, но пак се изгавриха с монумента
Обновена: 8 яну 2019 08:28 | 8 яну 2019 07:10, Камелия Цветанова
240
Огън на Паметника на Съветската армия. Не от почит, вандализъм!
Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Рязкото падане на температурите, особено през отишлата си нощ, най-вероятно е станала причината Паметникът на Съветската армия в центъра на София отново да стане обект на вандализъм.

За разлика от много други случаи, при които монументът е ставал обект на заливане с боя, на драсканици и какво ли още не артистични прояви, този път неизвестни са си наклали огън върху него.

Още по темата

Паметникът отдавна разделя обществото. Според едни той трябва да бъде премахнат, други пък настояват да си остане на мястото, дори му поднасят цветя на празници.

От Москва не един и два пъти са реагирали гневно при посегателствата над паметника, а дали и този път ще има протест на руското външно министерство предстои да видим.

За последно монументът стана обект на вандало-артистична проява на 4 октомври миналата година. Непознат беше изписал върху стълбите на паметника призив към Столичната община да премахне монумента.

На 9 септември 2018 г., една от най-спорните дати в историята ни, пък напръскаха монумента с бяла боя. Освен това заляха и стълбите към него с моторно масло.

През юли миналата година осъмна с надпис: "БКП са терористи", а през февруари 2014 г.  -  "Слава на Украйна" и "Капутин".

През август 2013 г. паметникът беше с боядисани в розово войници, а под тях имаше надписи на чешки и български език: "България се извинява !!!" и "Прага '68" по повод 45 г. от потушаването на Пражката пролет, когато войски на Варшавския договор нахлуват на чешка територия.

През лятото на 2011 г. войниците бяха преобразени в известни комикс герои като Супермен и Батман, а под тях авторите оставиха мото: "В крак с времето".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
0
 
6
 
! Отговори
Никола преди 5 години
До Shark: А защо не на загиналите под съветско командване над 30 000 гългарски войници и офицери в края на ВСВ?
159
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Демонтирай! Цяла София не може да го гледа това отвратително и обидно "нещо" наречено паметник! Паметник на хората, които избиха цвета на българският народ, превърна остатъка в текезесарски тарикати, лиши го от избор. 45 години учиха българина че за да си намери тухли, трябва да даде алкохол, пари и цимент на някой заводски тарикат.Стига вече! Демонтирай! Ще дойде кмет на София с топки и ще премахне този червен, прогнил позор!
158
9
 
1
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Ами сложете на негово място паметника на американските летци, които затрупаха София с бомби и избиха сума ти народ, вкл. малки деца. И пак биха го направили, само да имат повод. За справка - Белград!!!
157
1
 
9
 
! Отговори
... преди 5 години
Сега видях какъв покъртителен надпис има върху тоя камънак. Нито е нужен , нито там му е мястото, нито е ПРАВДИВ.
156
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредните бесно-десни тъпоъгълници...До сега не са построили нищо, но се опитват да рушат. То и това не им се отдава много, ама напират!
155
1
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Паметникът се е смалил. Онзи ден минах оттам - дали от студа или от друго, но ми изглеждаше некак си по-нисък и доста невзрачен.
154
10
 
36
 
! Отговори
7 преди 5 години
ЖАЛКО, ЧЕ НЕ Е ВЗРИВ!!!
153
13
 
38
 
! Отговори
123 преди 5 години
Другия път не огън, а един динамит, клечката и да го махат. Никакви освободители не са ни тези изверги!
152
32
 
13
 
! Отговори
Az da vi преди 5 години
А сега *** оти такива няма ли да дигнете един джендърски паметник на новите господари. Да благодарите за благоденствието което ни залива от 30 години насам.....
151
10
 
36
 
! Отговори
Винаги го препикавам преди 5 години
Като мина от там вечер след кръчма Докато не го разрушим и построим на негово място обществена тоалетна ще сме си една колония на блядистан
150
7
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България освен Комунизъм друг Фашизъм не е имало !
149
8
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
абе още ли не са я изринали тая купчина камъни , символ на окупационната руска имперска армия от касапи
148
6
 
50
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До Oleee1. Какви фашисти те гонят и теб бе? ВЪВ БЪЛГАРИЯ ФАШИСТИ НИКОГА НЕ Е ИМАЛО!!! ФАШИСТИ ИМА САМО И ЕДИНСТВЕНО В ИТАЛИЯ!!!2. Наследниците на затворниците, престъпниците, националните предатели и тн. са събрани в БКП и след това в БСП и ГЕРБ!!!3. СССР обявява война на Царство България и армията му ОКУПИРА Царство България, след което ни държи 45г в робство през което източва ресурси и златния ни резерв с любезното съдействие на националните предатели от БКП!!!
147
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Две килца Зрив му е мамата
146
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Опушили са ми любимата тоалетна
145
9
 
49
 
! Отговори
Въпрос преди 5 години
За какво дължим почит на съветската армия, че не се сещам ...
144
3
 
10
 
! Отговори
Свободен българин преди 5 години
До Шопо148 - Дали осъзнаваш, че с приказките си ставаш национален предател? Или това за тебе е без значение?
143
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До TroyВерно ли, 45 - 50 година единствените съветски войници тия пред посолството?! Ама наистина ли?!
142
41
 
15
 
! Отговори
Troy преди 5 години
Имаш паметник, на американски летци бомбардирали София, имаш паметник на Роналд Рейгън. Във България действа трети украински фронт. При съветската окупация, единствените съветски войски, бяха гвардейчета пред посолството.
141
9
 
35
 
! Отговори
Тракиец преди 5 години
До СибирякТе като са се трепали, ти още не си бил замислен. Приписваш си чужди заслуги, типично по руски! Какви заслуги имаш ти за освобождението на България, а?!!