Огън на Паметника на Съветската армия. Не от почит, вандализъм!

Дали с умисъл или не, но пак се изгавриха с монумента
Обновена: 8 яну 2019 08:28 | 8 яну 2019 07:10, Камелия Цветанова
240
Огън на Паметника на Съветската армия. Не от почит, вандализъм!
Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Рязкото падане на температурите, особено през отишлата си нощ, най-вероятно е станала причината Паметникът на Съветската армия в центъра на София отново да стане обект на вандализъм.

За разлика от много други случаи, при които монументът е ставал обект на заливане с боя, на драсканици и какво ли още не артистични прояви, този път неизвестни са си наклали огън върху него.

Още по темата

Паметникът отдавна разделя обществото. Според едни той трябва да бъде премахнат, други пък настояват да си остане на мястото, дори му поднасят цветя на празници.

От Москва не един и два пъти са реагирали гневно при посегателствата над паметника, а дали и този път ще има протест на руското външно министерство предстои да видим.

За последно монументът стана обект на вандало-артистична проява на 4 октомври миналата година. Непознат беше изписал върху стълбите на паметника призив към Столичната община да премахне монумента.

На 9 септември 2018 г., една от най-спорните дати в историята ни, пък напръскаха монумента с бяла боя. Освен това заляха и стълбите към него с моторно масло.

През юли миналата година осъмна с надпис: "БКП са терористи", а през февруари 2014 г.  -  "Слава на Украйна" и "Капутин".

През август 2013 г. паметникът беше с боядисани в розово войници, а под тях имаше надписи на чешки и български език: "България се извинява !!!" и "Прага '68" по повод 45 г. от потушаването на Пражката пролет, когато войски на Варшавския договор нахлуват на чешка територия.

През лятото на 2011 г. войниците бяха преобразени в известни комикс герои като Супермен и Батман, а под тях авторите оставиха мото: "В крак с времето".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
35
 
10
 
! Отговори
рускиня до историк преди 5 години
като историк,трябва да спомняш за 11 хил евреи ,изпратени от западни покрайнини в концлагери от българското правителство. Надявам се че спомняш и за милиони хора изгорени в пещи на крематориуми в Аушвиц, Дахау, Бухенвалд, Освиенцим. Това ставало с мълчаливо съгласие на българи. Та да те кажа ,че съветския войник - украинци, руснаци, казахи, туркмени, беларуси - те са спряли този ужас. и паметник е именно за това. Да питам какво направи твоя баща или дядо за да се спре този ужас?
59
9
 
15
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
КОМУНИЗЪМ ПРОИЗЛИЗА ОТ ДУМАТА КОМУНА КОЕТО Е ВИД СЕКТА!!!ТОВА НЕДОРАЗУМЕНИЕ Е ПОСТРОЕНО В ЧЕСТ НА СМЪРТТА НА СТАЛИН
58
11
 
11
 
! Отговори
БЕЗДЕЛНИЦИТЕ преди 5 години
на КОЗЯК все пак трябва да си отработят милионите долари, раздавани на шепа продажници
57
23
 
18
 
! Отговори
българин преди 5 години
Що не си седнете.На малките ду пенца *** Бе малки пуделчета С промити от "демокрацията" Американизирани мозъчета? Кои сте вие.Та да разваляте и събаряте.Паметници Свързани с нашата история? Когато на някой нещо му "пречи" Просто го заобикаля! А не да се шляете вечер покрай паметника . И да се чуди каква глупост да измисли от скука! Ако от турско робство И фашизма.Ни бяха освободили Американците.Днес паметниците ни.Щяха да са Американски.Но не са! Америка е далече Но Русия е близо! -:)
56
15
 
11
 
! Отговори
КАК ИНАЧЕ преди 5 години
ще изкарат някой лев абсолютните некадърници, освен да цапат с боя нощем паметници и да палят огньове. Нали ще трябва да работят. Едно време това го правеха платените партийни секретари. Сега пак такива само цвета са сменили
55
13
 
25
 
! Отговори
Историк преди 5 години
Като човек посветил целия си живот на историята, смело мога да заявя, че мястото на този паметник не е тук. С ръка на сърцето заявявам, че този паметник е един от символите на лъжата, наречена "комунизъм". Нито съм русофоб, нито съм русофил. Нито някой някога ми е плащал. Живея скромно, но честно.
54
6
 
18
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ДА СЕ ПРОВЕДЕ НАЦИОНАЛЕН РЕФЕРЕН ДУМ ДУМ ЗА ВСИЧКИ ПАМЕТНИЦИ НА ЛЕНИН СТАЛИН ПЕТОЛЪЧКИ И СССР ПРОКОБИ И АКО НАСЕЛЕНИЕТО КАЖЕ ДА СЕ МАХАТ ДА СЕ МАХАТ!!!
53
15
 
12
 
! Отговори
ЗА НЯКОИ ХОРА преди 5 години
с платено от СОРОС съзнание даже ЛЕНИН е жив. Все още се борят с ПРИЗРАКА НА КОМУНИЗМА, дето броди из ЕВРОПА
52
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съветската армия освобождава България от българите. Айде нема нужда. Да го махат тоя позорен мономент и да се приключва с мъката.
51
14
 
13
 
! Отговори
РЕФЕРЕНДУМ преди 5 години
първо за НАТО. После за ЕС. и накрая РЕФЕРЕНДУМ за паметника на летците -убийци пред КОЗЯК
50
15
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До кога ще стои тази пошлост там другарко Фандъкова?
49
12
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Червената армия окупира България !!!Това е паметник на наще ПОРОБИТЕЛИ. Срам!!!!!
48
17
 
11
 
! Отговори
дърт преди 5 години
До 8===o НАТО е просто един параван и маша на САЩ, даима зад кой да се крият и кой да им вади горещите кестени!
47
1
 
4
 
! Отговори
не просто са слепи преди 5 години
До Анонимен 64Тъпи и досадни са!
46
19
 
8
 
! Отговори
ОНЯ ПРЕРОДЕНИЯ преди 5 години
вече не е президент. Слава Богу! И най-пещерните като И. Инджев, Пасито, и "поета" Спас-Гърнето и сие никой не ги слуша. Дотолкова са им омръзнали на хората , че като се появи даже крадлата на кремове за 600$ в Атлантическия клуб направо на хората им дожаля за Пасито. Ще им открадне Сомнанбулката всички кофи с боя , дето раздават на "умните и красивите" да цапат паметниците и ще си ги отнесе в къщи
45
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смешни сте и русофилите и русофобите, вашият общ неприятел са НПО тата, платени и от двете страни. Едните искат да ви вкарат в новия СССР, като не им е грижа за вас, а за коридор до любимата им Сърбия. Другите са ви поробили с НАТО, и искат да направят от децата ви ***, като същевременно подстрекават всички изстъпления на едно племе с по-тъмен цвят, което е много нагло и безсрамно Слепи сте.
44
5
 
10
 
! Отговори
Няма значение преди 5 години
"присъствието" дали е турско,руско или американско,*** винаги си е роб отвсякъде!
43
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
61 разделя разделя колкото и да сте малко руслямистите пак ви има
42
4
 
5
 
! Отговори
до АнонимеН преди 5 години
Ти що се изказваш без някой да те е питал? Млък!
41
23
 
14
 
! Отговори
АЛООУ преди 5 години
Че кой е казал, че този паметник разделя българите. Това го има само в разделеното съзнание на шепа кресльовци на хранилка на КОЗЯК