Решено! Купуваме F-16. За колко, как ги плащаме, кога ще ги доставят?

С гласовете на ГЕРБ, ДПС и ВМРО кабинетът развързва кесията
Обновена: 16 яну 2019 14:41 | 16 яну 2019 13:45, Камелия Цветанова
853
Решено! Купуваме F-16. За колко, как ги плащаме, кога ще ги доставят?
Снимка: Reuters

Парламентът даде зелена светлина за купуването на нови изтребители на родните ВВС.

Още по темата

130 народни избраници от ГЕРБ, ДПС и ВМРО гласуваха "За" решението правителството да започване преговори със САЩ за купуването на нови изтребители F-16V Block 70.

Против бяха 84 депутати.

С решението си парламентът дава правото на кабинета да допусне ”отклонения” от заложените в конкурса изисквания.

На практика това може да е всеки един от спорните параметри - цена, срок на доставка, начин на плащане.

Възможно е да се стигне освен до увеличаване на цената и до варианта първите изтребители да бъдат доставени по-късно от 2 години след подписването на договора, каквото беше досегашното изискване.

Освен това при преговорите е възможно да се търси и нова схема за изплащането им. България настоява това да стане разсрочено през следващите 10 години, но е възможно при санкция от финансовото министерство те да бъдат изплатени за по-кратък период.

Първоначалната оферта на САЩ за нови изтребители F-16 надвишава тавана на бюджета от 1.8 млрд. лева с ДДС, но властта очаква да се стигне до компромисен вариант, каквито ангажименти поеха официални американски представители.

Основният конкурент на САЩ за поръчката - Швеция и SAAB - остана разочарован от българското решение и обяви, че американското предложение не отговоря на българските изисквания.

Според правителството обаче нито една от подадените оферти не отговаря изцяло на тези изисквания и ако не се приеме отклонението, проектът трябва да започне отново, но реално парламентът днес развърза ръцете на кабинета.

Военният министър Красимир Каракачанов нападна противниците на сключването на сделката като от своя страна ги обвини, че говорят неистини и спекулират.

"От 2004 г. се говори за модернизация на армията и все нещо се случва, сега се говори защо бил единият, защо бил другият, но това няма никакво значение, както се казваше едно време във филмите - дали бил шведски или съветски няма значение, важното е да е добър", коментира той.

Каракачанов отсече, че за него като министър е важно армията ни да е въоръжена с най – новото, качественото и добро оръжие

"Ако купим F-16 ние ще имаме най-модерното оръжие на Балканите", настоя военният министър.

По време на преговорите щели да се уточнят и цената, и начина на плащане, и срокът на доставката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


853
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
563
4
 
45
 
! Отговори
extremist преди 5 години
СДЕЛКАТА КОЯТО ДРУГАРЯ "ВОЕНЕН МИНИСТЪР" ПРОБУТА ЩЕ СТРУВА НА БЪЛГАРИЯ НАД 10 000 000 000 ЕВРА - ДРУГАРЮ КАЛПАККРАКОВ КАКВА ВИ Е КОМИСИОННАТА
562
3
 
43
 
! Отговори
extremist преди 5 години
другарче кароткачалов, СЪС КОИ РАКЕТИ НАЛИЧНИ В БЪЛГАРИЯ Е СЪВМЕСТИМ ФТЪК16
561
6
 
47
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ДРУГАРЮ ДЕМБИ, ЗАЩО ффффффф16 ИМА ПО СЛАБИ ТАКТИЧЕСКИ ПОКАЗАТЕЛИ ОТ НАСТОЯЩИТЕ МИГ29 В БЪЛГАРИЯ
560
4
 
40
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ДРУГАРЮ КРАПАЧАНОВ, ВЪВ ФИИИИИИИИ16 ЩЕ ИМА ЛИ КАТАПУЛТНА СЕДАЛКА ИЛИ ТАКИВА ЕКСТРИ НА НИКОЙ НЕ МУ ТРЯБВАТ
559
5
 
40
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ФЪЪЪЪК 16 СЕ ДОСТАВЯ БЕЗ РАДАР - НА КОЙ МУ ТРЯБВА РАДАР ВЪВ ВЪЗДУХА....
558
4
 
38
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ФРЪЪЪК 16 БЛОК 70 ПО БЪЛГАРСКИ ИЗИСКВАНИЯ ИМА СЛОЖЕНИ ПОД КРИЛАТА 2 РЕЛСИ В ПОВЕЧЕ - ЗА ДА НОСИ "ПРОТИВОКОРАБНИ" РАКЕТИ. РАКЕТИТЕ СА ДОСТАВКА ПО ДРУГ ДОГОВОР КОЙТО ОЩЕ ГО НЯМА
557
4
 
46
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ФИИУУУУ16 ИМА ЕДИН ДВИГАТЕЛ; В БЛОК 70 ПО БЪЛГАРСКИ ИЗСКВАНИЯ ЩЯЛИ ДА СЛАГАТ И МАЛКА ПЕРКА ОТПРЕД - ПРИ ОТКАЗ НА ДВИГАТЕЛЯ ПИЛОТА ЩЕ ВЪРТИ ЗДРАВО *** И ЩЕ РАЗЧИТА НА ТЯГАТА ОТ ПЕРКАТА
556
3
 
45
 
! Отговори
Forever преди 5 години
Харчат се милиарди левове ей така на вятъра,всичко що е държавно се руши,нищо не се поддържа,така ще е и със самолетите,накрая ще ги захвърлят в някое хале и без машинно масло ще останат.
555
15
 
32
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Гледайте да сте в играта, селяни прости!!!Който играе печели, който не играе не пИчели!!!Дръжте се за американците, защото Близкия изток може да гори, скоро време трябва Иран да бъде нападнат и режима свален, а тогава ще има пак пазари за вашите военни заводи и други стоки, а имате и една граница с Турция!Просто искате или не искате, великите и всемогъщи американски корпорации са велики и всемогъщи!!!Агент Арчи Бенинг!ЦРУ!!!
554
4
 
37
 
! Отговори
Аз преди 5 години
До СърбинИ къде е Сърбия днес? Свалила била самолет! Самолети аварират и при учения.
553
7
 
34
 
! Отговори
Темелко преди 5 години
Народ без собствена армия няма бъдеще!!! Само троцкистите са против силна армия! По-добре народа да гладува, но да има армия която да го пази!! Когато имаш силна армия си независим и можеш да отстояваш националните си интереси! Как ще си браниш интересите с два самолета? Кой ще те взима насериозно!? НАРОД КОЙТО НЯМА СВОЯ АРМИЯ ХРАНИ ЧУЖДАПРИМЕР - ГЕРМАНИЯИМАМЕ НУЖДА ОТ ОЩЕ САМОЛЕТИ, ТАНКОВЕ, КОРАБИ, ПОДВОДНИЦИ, РАКЕТИ, ЩИТОВЕ, БОМБИ.
552
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом ДПС подкрепят значи е лоша сделката
551
8
 
35
 
! Отговори
Темелко преди 5 години
Трябва да увеличим поне 10 пъти военния си бюджет до няколко милиарда и да засилим военното си партньорство с Гърция и Израел. Армията ни трябва да стане 100 000 (стохилядна) и редовна. 50 000 мъже и 50 000 жени. Ще копираме всичко от най-добрите - Израел и ще мачкаме. Птиче няма да посмее да прехвръкне. Ще пратим стажанти да се учат в МОСАД и да ни развият тайните служби. Да ловим агентите като мухи на мед. И да знаем предварително ходовете на враговете.СЛАВА НА БЪЛГАРИЯ
550
4
 
44
 
! Отговори
extremist преди 5 години
Решено! - БЪЛГАРИЯ ЩЕ ХВЪРЧИ ОТ ЕС , ЩОТО НЯМА МЯСТО ТАМ
549
6
 
52
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ТИКВАТА Е НАЙ-ГОЛЕМИЯ НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ ДАЖЕ И ПОП КРЪСТЮ НАДМИНА
548
2
 
40
 
! Отговори
extremist преди 5 години
По време на преговорите щели да се уточнят и цената, и начина на плащане, и срокът на доставката. - ЩИ ТИ ДАМ 3 ЛЕВА ...ПО-ДОБРЕ 5
547
2
 
35
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
ето вижте, как василев сега малце преувеличава! за една закуска във френското посолство, или в америка всеки може да продаде род и родина! да не говорим за майка и баща.. оставени на село, което е във властта на програмистите от индия... :-)))
546
1
 
37
 
! Отговори
extremist преди 5 години
С решението си парламентът дава правото на кабинета да допусне отклонения - "ПАРЛАМЕНТА" Е ДОПУСНАЛ ОТКЛОНЕНИЯ ОТ 75г - ОСНОВНО КРАДЛИВИ КОМУНИСТИ
545
2
 
36
 
! Отговори
ЖАН-ПИЕР ПАППЕН преди 5 години
По принцип САЩ ви разглежда като МАЛКА РУСИЯ, и умират от кеф че сте в НАТО.Руснаците са татари и някакви склавяни с незнаен корен .А САЩ не хааресва славяни и татари , меко казано .
544
7
 
34
 
! Отговори
extremist преди 5 години
Според правителството обаче нито една от подадените оферти не отговаря изцяло на тези изисквания - МОЖЕШ ЛИ ДА СИ ПРЕДСТАВИШ:ГРУПА Н Е Г Р А М ОТНИ КОМУНИСТИ СЕ ХВАНАЛИ ДА ПИШАТ ИЗИСКВАНИЯ ЗА БОЙНА АВИАЦИЯ И САМОЛЕТ....100% НА ТАЯ ПЛАНЕТА НИКОЙ САМОЛЕТ НЕ МОЖЕ ДА ИМ ОТГОВОРИ НА "ИЗИСКВАНИЯТА"; ДРАГИ *** ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ ПОЧТИ ВСИЧКО ДНЕС СЕ ПРАВИ В КИТАЙ И ТАЙВАН И СЛЕДОВАТЕЛНО ВИНАГИ ИМА ДОСТАВКА ОТ ТРЕТИ СТРАНИ