Всички социални помощи - срещу ходене на училище!

Само така ромчетата щели да се върнат в класните стаи
84
Всички социални помощи - срещу ходене на училище!
Снимка: архив "Булфото"

Социалните помощи да бъдат давани само за семействата, чийто деца ходят редовно на задължителната предучилищна група и училище. Изключение да се прави само в случаи на здравословни причини. Тази поправка са внесли депутатите от БСП начело с лидерката си Корнелия Нинова в Кодекса за социално подпомагане.

Още по темата

Като основа бъдеща полза от поправките в кодекса от левицата посочват, че ще има намаляване на средствата за социално подпомагане заради подобрената образователна и икономическа интегрираност на ромите.

В мотивите си социалистите отбелязват, че целта е да се върнат всички малчугани в класните стаи независимо от етноса им.

Имало неразбиране на сериозността на проблема и неспособност от стана на управляващите да решат въпроса с интеграцията на ромите.

„Няма особен успех в тази интеграция и тя продължава да е обект на горещи спорове в българското общество, напредъкът е проблематичен, състоянието на интегрираността е повече от драматично, даже трагично“, посочват от БСП.

Според червените депутатите провалът на стратегията за интеграцията на ромите е факт, като една от причините за това е и обобщеността традиция на етноса.

„ В същото време по-голяма част от тях продължават да живеят в изолирани гета с мизерни условия, не желаят да се образоват, живеят на съпружески начала от ранна възраст дори под 16-годишни. В тези затворени общности се наблюдава социално изключване, шири се масова бедност, висока безработица и престъпност“, посочват още от БСП.

Социалистите предупреждават, че България има огромен проблем, който назрява от много години и ако не бъде решен сега, утре ще бъде не само късно, ами дори невъзможно.

Според тях нежеланието на ромите да се образоват е в основата на всички останали проблеми.

Освен това просветната система не успявала да обхване общността напълно, а още по-малко да им даде нужното ниво на образованост, знания и умения. Дори напредъкът в усилията за изучаване на български език от децата, за които той не е майчин, бил никакъв.

Така че социалистите настояват да се сложи край на принципа за делегираните бюджети и „парите следват ученика“, защото сега по този начин директорите на училища водят по списък деца, които реално не стъпват в класните стаи, за да могат да осигурят по-високи заплати на персонала, а в някои случаи да спасят училищата от закриване.

Нужно било да се промени и политиката за отпускането на социалните и семейни помощи, защото пък начинът по който се дават сега стимулирал неангажираността на родителите към образованието на децата им.

Според действащия Закон за семейните помощи, ако малчуганът не ходи редовно на училище, семейството му не получава детски надбавки, но от БСП настояват да се обвържат всички социални помощи с този критерий.

Социалистите искат и по-строги мерки за съжителството с малолетни, защото то пък било в основата на проблема „деца раждат деца“, което водило от своя страна до ранното отпадане от училище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Които е имал желание се е интегрирал. Българите сме дискриминирани в собствената си държава. Не сме длъжни на ромовете точка.
11
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рашко, ти не четеш, Нинова предлага и отпадане на делегираните бюджети, т.е. принципа "парите следват ученика" вече да ги няма. Така няма да има и фиктивно присъствие в клас.
10
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
само да попитам : през всичките години на власт, бсп_то що не я свърши тая работа?
9
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спрете всякакви социални помощи.Какъв е смисълът да им давате социал след като на 12 години почват да раждат?Наивно е да се смята че като ходели на училище нямало да правят деца.Могат да правят деца в тоалетните..Нали им дават още пари ако имат деца ?Вместо да харчите милиарди за безмислени социални програма обречени на неуспех защото просто няма нито една държава на планетата Земя където тази тактика работи по-добре ги дайте за нови затвори.Вкарайте там мъжките роми.Момичетата ше се оправят.
8
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каквото и да предприемат, когато няма нормални съд и държава ще бъде без резултат вратички много в територията.
7
3
 
25
 
! Отговори
Рашко преди 5 години
Насила хубост не става! И какво като ги вкарат в класните стаи, където ще стоят проформа и ще пречат на останалите да учат?!! Какъв ефект точно целим с това?!! Освен това, докато бюджета на училищата се определя само и единствено на база записаните ученици в него, нали се сещате колко "мъртви души" ще има във всяко училище и как директорите ще толерират и прикриват отсъствията на ромските ученици от класните стаи?! Не е като да не живеем в България цял живот и да не знаем как стават нещата!
6
1
 
41
 
! Отговори
Въпрос преди 5 години
кам БСП - а като давате помощи на ромите само ако децата им ходят на училище, какво ще давате на БЪЛГАРИТЕ. Защо за едни ходенето на училище трябва да е доход и награда, а за тругите разход и наказание.
5
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До даКакви помощи получават бе мишок как ще интегрираш някой с 300 лв помощи ? Hие нямаме средствата необходими за интеграция и да искаме не можем по финансови причини, само богатите държави могат да успеят!
4
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Учителите ще бъдат инструктирани да не пишат отсъствия ходи доказвай, че не са били на училище. Прекратете помощите за малолетни майки, а бащите в затвора.
3
2
 
25
 
! Отговори
да преди 5 години
Това е мярката !!!!или живее по правилата и получава социални помощи или не и не получава нищо !!!!като не разбират от дума и не става с добро....ще стане с "по-добро" !!!!
2
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно така, не само спиране на детските, както е сега, ами и на абсолютно всякакви помощи. Браво на БСП, дано се приеме това.
1
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма такива филми, най-бедната държава в ЕС не е длъжна на никакви роми с нищо. Германия и Франция да ги вземат и да ги интегрират и да си ги учат кaкто могат вместо да мъкнат бежанци от Африка. Ромите са европейски граждани първо да интегрират европейските граждани после африканците.