По-топъл февруари, а сметките за парно - по-високи

Проф. Никола Калоянов с коментар пред Bulgaria ON AIR
13 мар 2019 10:32, Анисия Иванова
48

Колко пари харчим за парно и отговарят ли те на реалното ни потребление? Проф. Никола Калоянов, който е ръководител на ''Центъра за енергийни анализи'' към Техническия университет в София, се съгласи, че има съмнения за далавери и наслояване на чувство за безнаказаност.

Той обаче подчерта пред Bulgaria ON AIR, че Законът за регулиране на топлоотпускането се спазва перфектно. И отчете, че тази година сме потребили по-малко топлина, но ще заплатим повече заради повишената цена.

Още по темата

"Трябва да очакваме повишение, защото има реални основания за това. Има топломери. Няма как да се допусне грешка, защото има уреди на изходите на "Топлофикация" и на входа на всяка сграда", обясни проф. Калоянов в "България сутрин".

"Тазгодишният февруари е с около градус по-топъл от миналогодишния. Имаме цели 9 дни, които са били по-топли от обичайното", подчерта синоптикът на Bulgaria ON AIR Симеон Матев.

"Едно е "Младост", друго е центърът на града. На този градус разлика съответства намаление на потреблението с около 8-8,5%", коментира още проф. Калоянов.

По думите му имаме право да потърси доказателства и да оспорим сметката си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
2
 
! Отговори
До 46 Въпрос преди 5 години
На радиаторите нямаш топломери.Иначе на радиаторите имаш измерители, по чиито показания се изчисляват сумите за изравнителните сметки по методика прилагана от фирмата избрана от вас за дялово разпределение. Методиката също трябва да е одобрена от вас. Най-грубо по тези показания се определя относителния дял на твоето потребление в общото потребление измерено с такива уреди, но това не е цялото потребление в сградата.
44
0
 
0
 
! Отговори
Въпрос преди 5 години
Някой разбирач, може ли да напише как се определя сметката за парно на базата на топломерите на радиаторите?
43
0
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Плаща се според цената одобрен от КЕВР и потреблението измерено в абонатната, а не според заплатите на работещите в Топлофикация, както си въобразяват някои. Второ, във сграда, в която има работещо парно, в помещения с неработещи радиаотори, температурите рядко падат под 19 градуса, а под 17 градуса на практика никога не падат, освен ако дограмата не духа отвсякъде. Все пак в помещение с температура под 19 градуса, не се вирее съвсем нормално.
42
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
заплатите на топлофикация са константа, когато потреблението намалее, за да получат същите заплати разпределят по-големи суми по потребителите. такова нещо с отопление на климатик няма да се случи, за 10 години изисква само почистване от прах, плащам си 20лв на месец за 15 градуса стайна на която си се вирее съвсем нормално, 40лв ако искам 18 градуса и да спя без чорапи. всичко друго са глупости на търкалета. *** та доказвай на разни чиновници колко е топъл месеца и кой квартал е по-студен.
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само се чудя защо радиаторът ми при 2.5 веднъж (когато навън е студено и най-често през нощта) е горещ, а друг път (когато навън е топло и най-често през деня) е студен и еднакво ли отчита в този случай топломера? Интересно ми е на какво се дължат тези разлики. Сигурно има някакво елементарно инженерско обяснение.
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как може да му вярваме на тоя експерт, когато цитира закон "за регулиране на топлоотпускане", като такъв закон в България няма. Явно Топлофикация София си има някакви тайни закони, по които работят подобни нещастни експерти. И колко еднофамилни къщи се топлят с парно.
39
2
 
1
 
! Отговори
Питащ преди 5 години
От всеки апартамент да речем 20 средно да взимат по 50 лв. това са Хиляда лева, при изключени стълбищни радиатори, това е само от един вход.Което значи че в общите части трябва да е жега, да ама не.Отделно през деня парното на 3 и половина е студено.Само вечер увеличават мощността, те определят еднолично подаваната енергия в сградата.След като не идват всеки месец да отчитат. След като не решили проблемът със съседските усвоявания. След като температурата е затворен цикъл, вече подгряна вода
38
4
 
3
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Истината е в плащането според кубатурата и радиатори с големина според схемата на отоплителната инсталация. Хем по-топло, хем по-евтино.
37
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всяка година преди и след отчитането на парното, започва едно дрънчене в блока, сваляне и качване на радиатори, разни хватки с водомерите и накрая ние дето не лъжем, плащаме и за тези мошеници.
36
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пробвал съм всички видове отопление и мога да кажа, е от парното по-добро няма.Мека топлина и няма вируси и настинки.
35
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Масово се манипулират водомери за топла вода и измерителите за парното и това ни надува сметките. Плащаме повече и заради тези уреди, за отчитането им и за определяне на сумите за плащане. Много по-евтино е да плащаме според кубатурата - така поне за парното няма да има кражби и ще - плащаме поне два пъти по-малко, т.е. тези дето и сега си плащаме, ще плащаме два пъти по-малко, а тези дето сега крадат за наша сметка, ще трябва да иси плащат каквото ползват.
34
1
 
6
 
! Отговори
Обективен преди 5 години
Когато преди 1989 година ни прокарваха парното, сключихме договори за друга услуга - поддържане на определена температура в помещенията, като се плащаше според кубатурата на жилището и общата сметка за плащаен на изразходаната енергия измерена в абонатната станция. Ако тази услуга се върне, общата сметка ще намалее, ще е по-топло, сметките ни ще намалеят няколко пъти, но тези, които сега крадат за наша сметка, ще трябва да плащат много повече, тъй като сега плащат само така наречените общи части
33
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Високите сметки идват от кражби и "откачени" радиатори, разберето го най накрая. Топлофикация ви доставя определено количество топлина до абонатната и иска да го платите. Не я интересува кой ползва в блока и кой не ползва, това си ваша работа. Ако не желаете да плащатате се съберет и на общо събрание се откажете от услугата! Просто е!
32
4
 
1
 
! Отговори
Мен преди 5 години
До РеалистТака е, при нас всяка година сметката скачаше докато не достигна 350лв за две стаи. Е писна ми и го махнах това парно. На климатик и конвектори максималната смекта е 200 + около 70 за общи части за парно. Почти е същото, ноооо комфорта в преходните сезони когато няма парно е несравним.
31
3
 
2
 
! Отговори
До заплатите преди 5 години
До заплатите от три хиляди, мисля че един прогресивен данък ще ви дойде добре, все пак може да си го позволите.
30
3
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Големият проблем са съседите, които крадат, а не че Топлофиация начислява повече от изразходваното, както си мислят някои. В един вход от примерно 32 апартамента, обикновено в между 8 и 16 апартамента уредите за отчитане се манипулират, съответно ползват много повече, а плащат малко. Това надува между 2 и 6 пъти сметките на останалите в блока. така и не намериха начин да спрат тези кражби. Хоризонталната инсталация също не ги спира. Според мен варианта е да се върнем към плащане според кубатура
29
1
 
2
 
! Отговори
До 19 преди 5 години
В нашата сграда от 15 апартамента, двама са с 300 кв. и 3 със 150 кв. нали се сещата, че никога няма да искат да се плаща по квадратура, което е най-справедливото.Като същите тези 5 човека са си усвоили стълбищни тръби в апартаментите.
28
1
 
6
 
! Отговори
Таргарет Мачър преди 5 години
Безплатно е само сиренето в капана за мишки.Като ползвате - ще плащате.КомунизЪмът свърши.
27
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе Бай *** такива вечно мрънкащи.Токът ви бил скъп, парното ви било скъпо ...Ами тогава ми се грейте ... знаете на какво.То е без пари, ама е доста дебело и боли.
26
2
 
1
 
! Отговори
Маргин преди 5 години
Ще режа тръбите на топлофикация, затапвам и който иска да влиза да монтира пак!