Топлиш се, но не плащаш: 1/3 от столичани са длъжници на ТЕЦ-а

Делата, които завежда дружеството, основно са за суми над минималната заплата
115
Топлиш се, но не плащаш: 1/3 от столичани са длъжници на ТЕЦ-а
Снимка: Булфото, архив

Около една трета от столичани не си плащат редовно сметките за парно и топла вода. Това каза пред БНР изпълнителният директор на "Топлофикация София" Кремен Георгиев.

"Приоритетно ще бъдат завеждани дела за суми над минимална работна заплата. Това не означава тотално изключване на малките суми по една проста причина. Ако длъжниците с малки суми са много на брой, това сумарно прави едно солидно задължение и ако ние не го потърсим по никакъв начин, това означава безстопанственост. Повечето дела, които вече се завеждат са за по-сериозните суми", заяви той.

Още по темата

Кремен Георгиев допълни, че приоритет ще е да намали дълга на дружеството към "Булгаргаз", който в момента се движи между 100 и 120 милиона лева, както и да се опита да купува навреме емисиите с парникови газове.

Преди два дни от ТЕЦ - София съобщиха, че започва спирането на парното в столицата и дружеството преминава към летен режим на топлоснабдяване.

Така отоплителният сезон 2018-2019 г. приключва.

От компанията напомнят на абонатите, че започва кампанията за отчитане на уредите за дялово разпределение и изготвянето на изравнителните сметки за периода 1 май 2018 г. - 30 април 2019 г.

За целта вкички столичани трябва да осигурят достъп до  жилищата си, включително и до апартаментите, в които отоплителните тела не се използват или са свалени.

Проверката и отчетът на всички уреди и на водомерите за топла вода ще даде възможност на топлинните счетоводители да изготвят бързо и коректно изравнителните сметки и да не се налага те да бъдат преработвани поради по-късни отчети в отделни жилища, обясняват от ТЕЦ-а.

Клиентите имат право на две дати за безплатен отчет на уредите от топлинните счетоводители. Посещението на едната от тези дати задължително трябва да бъде в извънработно време.

Ако нямат възможност да осигурят достъп до жилището на тези дати, потребителите могат да се свържат с топлинния си счетоводител и да заявят дата за индивидуален отчет, която, обаче, се заплаща според ценоразписа на съответната фирма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
6
 
! Отговори
До 13 преди 4 години
Викаш комунизмът е хубаво нещо.Пробвай в Германия да усвоиш общи части.Няма междусъседски спорове има неспазвене на Закона и Контролни функции - другарю каскет.Аз не съм длъжен да изпълнявам контролните функциите на законотвореца, затова бавите паспортите на сградите, всички далавери ще ви излязат наяве.Както и електронното правителство.
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното е да се плаща,няма значение какво.Само в бг го има това..
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Драга Камелия , няма Безплатен отчет - и първия се плаща ,но ако пропуснеш и двете дати после плащаш Двойно !
11
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 4 месеца не плащам, нека да им е шахово, не желая да плащам такса Рекет под формата на дялово разпределение, откачени са ми радиаторите, ползвам климатик, който топли тръбите през апартамента ми, за които топлофикация не ми плаща наем! Ше играе скоро флекса!
10
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе топлофикация си иска парите за подадената енергия към абонатната, кой ползва и кой не не я интересува! За синдромът "Андрешко" законотворците са измислили понятието сградна инсталация и подобни щуротии...
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отсъствах три месеца от гарсониерката и получавам сметка от 30 лв. 3 месеца по 10 кинта. Парното не ползвам от 15 години, топла вода не съм потребявал до като отсъствам. От А1 пускат не пожелана услуга, прибирам се и хоп 3 месеца по 6 лв. 48 лева на минус, не че са много, но не съм ги намерил на улицата.
8
1
 
10
 
! Отговори
Усвояване преди 4 години
Каква е гаранцията, че усвоените от стълбищни тръби в апартаментите на общите части - не се прикрепят отоплителни тела, които лятото се махат?Защо смятат терасите са отопляем обем, 2 тераси десет крадрата и те ли ползват сградна, включват и външните стени.Тук са кражбите от Топлофикация, веднъж крадливи съседи, втори път нереална кубатура.
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1/3 от столичани са длъжници на ТЕЦ-а---айде сега да видим ще ви стигнат ли чси-тата, колектори - молектори и други търсачи "на изчезналия кивот"!голем го вадиш, "теца" , ама да не ти заседне в гърлеца ...т.н. "топлофикация" - това е партийната каса на всички разбойници "зад коня"
6
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има и други начини на които наистина може да отоплява човек, а не да плащаме измислени суми. Топлофикация трябва да се закрие.
5
2
 
10
 
! Отговори
dmx преди 4 години
Да, плаща се и при загасени радиатори. Или предлагате да отменим явлението топлообмен? Крадат политиците, не законите на физиката. Това е отместване на дебата за парното в напълно грешна посока.
4
2
 
8
 
! Отговори
Център преди 4 години
В моята сграда 50% от съседите са усвоили коридорите със тръбите от общите части.Слепи ли са отчитащите и да сменят те, а не живущите размера на сградна инсталация.Разбира се, че тарикатите ще искат поравно да се плаща сградна и не се отказват от парното.Балъците да плащат.Друго - честито ББ открито заговори, от януари 2020 ще внасяме американски шистов газ през Гърция.Което значи непосилни цени на всички стоки и услуги.Честито!
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При тези цени как да си плащат сметките?! В случая говорим за забавени плащания а не за пълен отказ за покриване на задълженията.
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде разбирам сградна десет, двадесет лева, ама да ти е 50-70 лв, при наличие, че не ползваш е кражба.Топлофикация няма уреди с които справедливо да установи сградна.Много съседи са усвоили стълбищни тръби, трябва ли останалите да плащат на тарикатите, особено при апартаменти купувани на шпакловка и замазка, завзели от общите части -коридора тръби и всички да плащат.Подобни факти предизвикват гнева на хората.В сградна ни смятат и терасите - отново грабеж!Думата е КРЕЩЯЩА НЕСПРАВЕДЛИВОСТ
1
1
 
23
 
! Отговори
Други заглавия преди 4 години
Плащаш, а не се топлиш.Не се топлиш, а плащаш.