Топлиш се, но не плащаш: 1/3 от столичани са длъжници на ТЕЦ-а

Делата, които завежда дружеството, основно са за суми над минималната заплата
115
Топлиш се, но не плащаш: 1/3 от столичани са длъжници на ТЕЦ-а
Снимка: Булфото, архив

Около една трета от столичани не си плащат редовно сметките за парно и топла вода. Това каза пред БНР изпълнителният директор на "Топлофикация София" Кремен Георгиев.

"Приоритетно ще бъдат завеждани дела за суми над минимална работна заплата. Това не означава тотално изключване на малките суми по една проста причина. Ако длъжниците с малки суми са много на брой, това сумарно прави едно солидно задължение и ако ние не го потърсим по никакъв начин, това означава безстопанственост. Повечето дела, които вече се завеждат са за по-сериозните суми", заяви той.

Още по темата

Кремен Георгиев допълни, че приоритет ще е да намали дълга на дружеството към "Булгаргаз", който в момента се движи между 100 и 120 милиона лева, както и да се опита да купува навреме емисиите с парникови газове.

Преди два дни от ТЕЦ - София съобщиха, че започва спирането на парното в столицата и дружеството преминава към летен режим на топлоснабдяване.

Така отоплителният сезон 2018-2019 г. приключва.

От компанията напомнят на абонатите, че започва кампанията за отчитане на уредите за дялово разпределение и изготвянето на изравнителните сметки за периода 1 май 2018 г. - 30 април 2019 г.

За целта вкички столичани трябва да осигурят достъп до  жилищата си, включително и до апартаментите, в които отоплителните тела не се използват или са свалени.

Проверката и отчетът на всички уреди и на водомерите за топла вода ще даде възможност на топлинните счетоводители да изготвят бързо и коректно изравнителните сметки и да не се налага те да бъдат преработвани поради по-късни отчети в отделни жилища, обясняват от ТЕЦ-а.

Клиентите имат право на две дати за безплатен отчет на уредите от топлинните счетоводители. Посещението на едната от тези дати задължително трябва да бъде в извънработно време.

Ако нямат възможност да осигурят достъп до жилището на тези дати, потребителите могат да се свържат с топлинния си счетоводител и да заявят дата за индивидуален отчет, която, обаче, се заплаща според ценоразписа на съответната фирма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
5
 
8
 
! Отговори
Недоволен преди 4 години
Преди години си вкарахме централни топломери на входа на апартаментите.Топлофикация е длъжна да си изолира тръбите в общи части, защото чрез тази инфраструктура тя доставя услугата си.Никъде в изравнителните сметки не фигурира месечно % сградна, в месечните фигурира 5 лева, но в изравнителните не.Факт е, че в хола на включено на макс парно мръзна от студ.Как външните стени и терасите са отопляема кубатура?Как, бе, как?
33
1
 
5
 
! Отговори
как става това преди 4 години
Обяснете ми, моля ви, как се краде парно от съседите.
32
2
 
8
 
! Отговори
Лично преди 4 години
За мен на ток с климатик или печка, ми излиза по евтино. Нашия вход се отказа от Топлофикация.
31
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами сигурно България е единствената държава, в която се смята за нормално сметката ти за парно да е повече от повечето пенсии и колкото половин заплата! Да не говорим, че и да стоиш на студено, пак им дължиш пари, то за сградна инсталация, то за прогнозен дял, защото миналата зима си пускал парното, то не знам си още за какво... та и да мръзнеш и да не мръзнеш все плащаш!
30
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами сигурно България е единствената държава, в която се смята за нормално сметката ти за парно да е повече от повечето пенсии и колкото половин заплата! Да не говорим, че и да стоиш на студено, пак им дължиш пари, то за сградна инсталация, то за прогнозен дял, защото миналата зима си пускал парното, то не знам си още за какво... та и да мръзнеш и да не мръзнеш все плащаш!
29
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 36А какво да е обяснението за такива сметки, ако не крадат съседите?--стоял си "в сауна", имаш лоша дограма и в същото време съседите НЕ крадат, но просто НЕ ползват парно и с това свалят температурата на стените, което те кара да завъртиш "на 6", за да поддържаш "сауната" ... ами щге си плащаш - това е твое желание "за комфорт" и никой не е длъжен да ти плаща комфорта.
28
4
 
8
 
! Отговори
Mария преди 4 години
Оказва се, че ако си плащаш редовно сметката, тя ти се завишава нелогично високо, защото видиш ли ти, са преценили, че имаш пари да плащаш. За мен не е нормално при квадратура от реални 60 кв метра и ползване на парно само в кухнята, сметката да ми е 300лв на месец. За мен, да ми се начисляват чужди задължения е просто елементарна кражба!!! Крадци!!! След това същото задължение се изисква по съдебен път от длъжника!!! Крадци. Винаги съм била добре с математиката, но фактурата е неразбираема.
27
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 35много хора си мислят, че топлота идва от небето, без да са наясно колко суровина и труд са необходимост за да се произведе 1 гига калория---това НЕ ме интересува изобщо!простичката логика е ясна - имащ отчет "нула", значи НЕ искал да се топлиш! а след като НЕ си искал да се топлиш, защо по дволите подпомагаш желанието на другите да се топлят ?! това е толкова крещяща НЕсправедливост, просто не е честно, че даже не се нуждае от коментар ...м/у другото - цената на газа глобално ще пада
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А какво да е обяснението за такива сметки, ако не крадат съседите?
25
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 31Всички съседи крадат--това са удобни клишета , за оправданеие на НЕсправедливото разпрадалание на сметките!
24
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЖоТоплофикация си иска заплащане на влязлото общо количество на топлинна енергия в абонатната ни станция, а как ще се разпределя помежду ни, на нея не и пука.--"влизането" на "топлото" е по вина на тези, които са завъртели крана на радиатора,те са тези, които искат да се топлат, и респективно - те са тези, които са длъжни да си плащат ВСИЧКИ разходи, произтичащи от това тяхно желание "за комфорт"! и никой друг! ако не вкарват топлина, няма да има и "загуби към съседите"! просто и ясно!
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За двустаен 60 кв. са ми идвали сметки по 700 лв. на месец. И то преди няколко години. Всички съседи крадат.
22
2
 
13
 
! Отговори
Топлофикация преди 4 години
Това е мафиотска структура с неясно изчисление на изразходвана енергия. Мога да дам пример, че в Швеция се изчислява на единици изразходвана топлина и можеш сам да си изчислиш по бройката единици, колкото крони дължиш. Тези уреди в домовете ни, не са измислени в България и предназначението им е да се изчислява по брой единици, но Топлофикация, не ги използва за това, а ни смята квадратурата, като чели при по голяма площ, радиатора отдава повече топлина.
21
4
 
7
 
! Отговори
Митко преди 4 години
До Анонимен 21Не, не излиза - 190 квадрата 5 стаен апартамент на родителите ми, на месец плащат по има-няма 200 лева през зимата, а у тях е адска жега през зимата. ТЕЦ-а е средно статиатически най-ефтиното отопление
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя пък скот с усвоените общи части, това са ваши междусъседски спорове! Общите части са на всички собственици, никой няма право да ги усвоява за лично ползване. Проблема си е твой! Или сигурно топлофикация трябва да оправи и жена ти??
19
4
 
7
 
! Отговори
До Жо преди 4 години
Решил умника Жо да си резне радиаторите и сега не иска и 25% да плаща. Докога бе? Кой си ти че да решаваш сам и да се отказваш от Топлофикация? Защо не си купи жилище на Камбаните без парно и топла вода та да не мрънкаш днес. Селяндурска история.
18
4
 
11
 
! Отговори
Вили преди 4 години
Цените на парното се определят така, че да покриват сметките на неплащащите, иначе топлофикация та ще фалира. Така тези които не си плащат сметките се топлят на гърба на добросъвестните платци.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
аз се грея на ток и по 280 лв средно ми е зимата сметката за 48 м2-та при тецовете не знам дали излиза по-скъпо
16
1
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Проверката и отчетът на всички уреди и на водомерите за топла вода ще даде възможност на топлинните счетоводители да изготвят бързо и коректно изравнителните сметки и да не се налага те да бъдат преработвани поради по-късни отчети в отделни жилища, обясняват от ТЕЦ-а.От кой ТЕЦ, по-конкретно? В София са 4:1. ТЕЦ-София в кв. Орландовци.2. ТЕЦ-София Изток / Бивш "Трайчо Костов"/ в кв. Дружба.3. ТЕЦ "Земляне" зад Балкантон.4. ТЕЦ-Люлин зад кв. Люлин.
15
0
 
16
 
! Отговори
Жо преди 4 години
ПРЕДИ 20 ГОДИНИ си свалих радиаторите и ползвам само топла вода. Всеки месец плащам 25 % "сградна инсталация. Всички се възмущават, но колкото пъти поставям на Общото събрание на входа да се откажем от Топлофикация, мнозинството не иска.ЩОМ НЕ ИСКА, ДА НЕ РЕВАТ СЕГА!Топлофикация си иска заплащане на влязлото общо количество на топлинна енергия в абонатната ни станция, а как ще се разпределя помежду ни, на нея не и пука.Ако вие доставяте мляко в детска градине, не ви пука кой е пил мляко.