София на война с климатиците: Вдигали шум, дразнят хората

Нова наредба цели да "подреди града"
16 май 2019 18:25,
42
София на война с климатиците: Вдигали шум, дразнят хората
Снимка: BulFoto
Главният архитект на община София Здравко Здравков представи днес новата наредба за градската среда в София и даде отчет за свършеното през изминалата 2018 година, съобщава Нова. 
 
Според едно от предложенията, вписани в документа, столичани ще трябва да подредят външните тела на климатиците си в определена линия по фасадите на сградите. Според общината, капещите по тротоарите климатични системи и вдиганият от тях шум водят до безсъние и раздразнителност у хората, като често се стигало и до саморазправа. Техните собственици ще имат срок от три години, за да ги приведат във вид, в който шумът и вибрациите от работата им да не бъдат доловими за живущите в съседните домове.
Още по темата
 
 
Новият документ предвижда и възможност за софиянци да кандидатстват в общината за изготвяне на проекти за реставрация на ценни сгради и за своя сметка да извършват ремонтите. Вече са избрани 6 цветови палитри, които да унифицират външния вид на сградите.
 
Емблематичните и централни улици на града пък трябва да придобият унифициран вид, а проектите за "Граф Игантиев","6 септември" и "Цар Шишман" са вече готови. 
 
"Тази наредба има огромна претенция да подреди нещата в града и затова при създаването й търсихме примери по цял свят как се правят нещата. Крайната цел е подреждането на града с даване на ясни цветови решения – оформянето на партерите, оформянето на фасадното осветление. Всяка една от тези сгради ще получи своето досие”, обясни архитект Здравков.
 
Той бе категоричен, че "подреждането на къщичката" ще продължи и в крайните квартали. За там вече има решения как трябва да изглеждат настилките на улиците и тротоарите, както и за градското обзавеждане.
 
Очаква се наредбата да бъде гласувана до края на тази година и да влезе в сила от началото на следващата. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
4
 
20
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Кюлотите по балконите какъв цвят да са или решението ще го оставят да тежи на съвестта на софиянци, ако не са с подходящо подбрани цветове.
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Срок от 3 години, за нещо което може да стане и за 6 месеца. Сериозно ли ?
14
4
 
17
 
! Отговори
глоби да има преди 4 години
Измислиха нови глоби - климатици, проекти от общината за цвят ,реклами - Кинти,Кинти да падат в партийната касичка ! Въведоха Такса смет за Ниви и Ливади ! Пак гласувайте за фандъкова/борисов и си плащайте данъци и глоби ,че чрез Чси /мутрите ще ви вземат апартаментите.
13
1
 
4
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 4 години
До Я па я..!Откритията и изобретенията на Никола Тесла капиталистически ли са?
12
20
 
6
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
чували ли сте за ЛЪЧИСТИ ПАНЕЛИ.1. По-икономични от климатик2. Абсолютно безшумни3. По-евтини4. Лесен монтаж и инсталация5. Тънки и леки са6. Гаранцията - 5 год. 7. ПО-ТОПЛО Е!!!
11
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да видим как ще унифицират градската среда в гетата Младост и Люлин.Вече застроиха където имаше свободни места, автомобилите са по тротоарите, всеки са Ира как му харесва, а те климатиците ще подреждат.
10
3
 
20
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
До Анонимен 10 А западняците къде си пльоскат климатиците ? И техните са по стените , не по коридорите. А и нали оправихме всички фасади , та само климатиците пречат.Шумно им било , а да ти е студено или много топло по добре ли е ?
9
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Писалите по-долу е ясно че са ТЕЖКИ провинциалисти които не разбират за какво им говорят.Никой не ви забранява климатиците бе !!!Просто не може да ги пльоскате където ви падне !!!
8
2
 
33
 
! Отговори
мак преди 4 години
В дупките по тротоарите можеш да се пребиеш, или пък си принуден да вървиш по платното, защото по тротоарите има паркирани коли, защото не достигат паркоместа. Осветлението често липсва, презастрояване е навсякъде, дърветата се изсичат, те се занимават с климатици. Кой и как ще принуди хората да преместят климатиците? Ако е в ново строителство, нека има редичка, но за заварени е глупост. Някои измислят глупости и се перчат, че превръщат градовете в " приятни за живеене места". Луда работа.
7
2
 
18
 
! Отговори
??? преди 4 години
Арх.Здравков плачите за един здрав бой всичките!
6
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Видиш ли климатици по фасадите на сградите, сателитнни антени по балконите, простори по терасите и т.н. ЗАНЙ че там живеят аборигени.И това не важи само за Бг а за всяка държава включително и Западна Европа.
5
4
 
13
 
! Отговори
Кратун преди 4 години
Правилно! За софиянци само Топлофикация София!
4
2
 
6
 
! Отговори
Сорос преди 4 години
До Я па я..!Най-вече лятото
3
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крайно време беше!Дано архитектът удържи на адското реване и вайкане, което ще настане сега и наистина промени към по-добро ***, в която живеем.
2
5
 
26
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 години
Правилно. Да изхвърлим това капиталистическо изобретение. На дърва и въглища е по добре.
1
7
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мда, опитват се да забранят отоплението с дърва, сега и климатиците им пречели, значи само Фандънджовата Топлофикация няма грешка!Управляват ни престъпници!