"Студентски град" става кампус с алеи, зелени площи, паркинги…

Променят го, защото вече бил станал просто квартал на София
Обновена: 4 юни 2019 20:15 | 4 юни 2019 18:12, Камелия Цветанова
29

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Разработва се технически проект за Подробен устройствен план на първия кампус на територията на "Студентски град".

Той бе представен от кмета на София Йорданка Фандъкова и кмета на район "Студентски" Димитър Дилчев, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

Още по темата
Планът се изготвя на базата на приетия през 2008 г. нов Подробен устройствен план, с който се спасяват над 220 дка зелени площи, включително и в двора на Националната спортна академия, както и се обособяват над 10 кампуса за общежитията.

"Години наред в кв. "Студентски град“ имахме и продължаваме да имаме проблеми със строителството - с това, че "Студентски град“ отдавна не е студентски град, а просто един квартал на София“, коментира по-рано Фандъкова, цитирана от „Фокус“.

Първият проект за кампус е направен с участието на Министерството на образованието и науката и университетите.

Планът включва 27 дка площ, където са четири общежития на Минно-геоложкия и Техническия университет.
Целта вече не е да се изграждат още общежития, а да се построят обществени сгради, които да станат център за срещи и събития на учащите се.

Обособяват се алеи, площадки с озеленяване и места за паркиране.

"Защитата на териториите от застрояване и обособяване на зелени площи се гарантира от плановете", е посочила Фандъкова.

По отношение на плана на Борисовата градина тя е казала, че предстои да се обсъжда публично.

Архитектурният конкурс бе обявен с оглед изпълнение на предвижданията за обособяване на "мини кампуси" около студентските общежития на територията на ж.к. "Студентски град" и инициатива на Столична община, район "Студентски", МОН, ТУ и МГУ за обособяване като затворен комплекс с общежития, в който да се осигури необходимият комфорт и спокойствие на студентите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Считайте предизборната кампания за местните избори за открита.
27
0
 
7
 
! Отговори
sss преди 4 години
Даже не съм чел статията след това гръмко заглавие
26
3
 
20
 
! Отговори
... преди 4 години
Значи нека го кажем така студенски град отдавна не е студентски понеже там има почти безплатни проституки и във секи бар и дскотека можеш да си купиш евтина дрога! Та от там требе да се почне за да се оправат нещата! След това са строежите ми при толкова *** защо да няма и публични домеве където да могат да се таковат тия жени!? Та така драги ми зрители!
25
1
 
31
 
! Отговори
Рмн преди 4 години
...е не е ли късно? То остана ли място едно дърво да се забоде някъде? А и съгласувано ли е с Бароко ...
24
1
 
34
 
! Отговори
Munchen_DE преди 4 години
Браво, направо повярвах, още малко и ще се върне във вида си от времето на социализма. Вие самите вярвате ли си или просто започва предизборната кампания на Фандъкова?Какво? Сега ще събаряте сгради ли или след като минат изборите ще се строи от подбрани фирми, вързани с властта. Все пак локацията е "апетитна", както е модерно да се изразяват някои...
23
1
 
28
 
! Отговори
кольо преди 4 години
Скоро очаквайте блокчета и пред зала Бонсист. Има една фирма там, която застроява целия квартал . Всико там е мазало- Апотеоз на управлението на Данчето,Има врътка- обявяват, че ще строят общежитие и строят блок без гаражи в някоя зелена площ. Както скоро се случи пред ТУ
22
8
 
14
 
! Отговори
оБщежития за Софиянц преди 4 години
А щом ще стане кампус от западен тип ,ще се премахне ли комунистическата забрана студент от София да не може да живее на общежитие в родния си град!По цял свят студенти от съответния град са с ПРЕДИМСТВО за настаняване на общежитие в родния си град, а придошли се настаняват ако остане място. В общежитията на Сорбоната предимство е за парижани и чужденци, а провинциалистите-обикновено не стигат местата и отиват под наем.В Лъндън скуул ъф икономикс общежитията са с предимство за лондончани и тн.
21
1
 
13
 
! Отговори
t преди 4 години
То това е Дианабад, не е Студентски град....
20
1
 
22
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Ужас! Пак има едни пари за усвояване, е ще има за наште ора, нЕма как! Ше се крадне!
19
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На книга всичко е ток, само гледай цирк като започнат да строят ..., хахахаДържавата цирк!
18
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредното крадене! Поръчковият закон Лучников не остави незастроен терен...30 години се ползваха лъжесвидетели, с чиято помощ се построиха блокове и блокчета върху земя, която никога не е била частна собственост. В Студентски град няма библиотека и книжарница, но може да кандидатсва в Гинес за най-голям брой денонощно работещи заведения и павилиони за алкохол и цигари!
17
0
 
29
 
! Отговори
Лакърдиева преди 4 години
Как ще стане тази промяна? Те изпозастроиха всички зелени площи, вече стана общежитие, кооперация, общежитие, кооперация. Добра беше идеята да има квартал само за студенти, но вече отдавна не е така и няма и как да се върне.
16
1
 
40
 
! Отговори
Kuala преди 4 години
Студ. град е пример за хаоса в държавата ни. Всяка педя земя е застроена с високи блокове. Повечето празни. Пълно с чалготеки. Паркинги никакви, улици тесни, криви. Тротоарите са от соц-време, с ронещи се плочки. Тревясали и храстясали зелени площи, локви навсякъде. Чувството е ужасно. Сега явно искат да усвоят някой нови проекти, за да увеличат хаоса.
15
1
 
26
 
! Отговори
ГОСТ преди 4 години
Поредната градоустройствена трагедия в София.
14
2
 
29
 
! Отговори
Данчо преди 4 години
И едно влакче на ужасите да сложат с мобилни жрици предлагащи фелацио.
13
1
 
29
 
! Отговори
vlady преди 4 години
Браво на покойния голям пианист Лучников - неговият закон помогна Студентски Град да се напълни с центрове за подготовка на футболисти. Заслужи паметник, само трябваше да е с бутилка в ръка.
12
1
 
32
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Да направят и алея на червените фенери и без това се пердашат на поразия за жълти стотинки.
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кога ще има*
10
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А студенти коге има
9
2
 
41
 
! Отговори
Смехурко преди 4 години
Сетиха се. След като дадоха на правилните хора да застроят с небостъргачи всяко свободно място. За какъв план и кампуси говорят тук? Там вече две коли не могат да се разминат. Ще е пак нещо на парче, като цялата държава.