Още 1 милион жители за София? 3/4 от хората: Не, благодаря!

Едва 24% подкрепят идеята столицата да приеме още много жители
Обновена: 20 юни 2019 14:15 | 17 юни 2019 16:37, Красимир Ангелов
127
Още 1 милион жители за София? 3/4 от хората: Не, благодаря!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Може ли София да поеме още един милион души население?

Според плана на София, приет преди 10 години, столицата може да поеме още 1 милион души население. Данни от ново изследване, при съществуващия жилищен фонд показва, че столицата може да поеме нови 1,4 млн. жители при полезна площ от 30 кв. м на човек и малко над 1 млн. души при 40 кв. м на човек. Според арх. Любо Георгиев, ръководител на екипа "Визия за София" обаче, столицата реално не може да си позволи толкова много нови жители. Според него хората трябва да си зададат въпроса каква ще е ползата на града и живеещите в него, ако тези цифри бъдат достигнати.

По данни на НСИ от 2017 г. населението на Столична община е 1 325 429. Общият брой жилищни сгради на територията на Столична община пък е 131 247.

Може ли София да приеме още 1 милион души население? С този въпрос екипът на Dnes.bg се обърна към своите читатели в своята традиционна анкета, в която участие взеха 3694 души.

Резултатите показват, че хората не са особено сигурни в твърдението, че столицата може да нарасне още и едва един от четирима запитани подкрепят подобно твърдение. Едва 10% са напълно съгласни с твърдението, че София може да приеме още 1 милион души, а други 14% също го одобряват, но само ако се построят много нови квартали и градът се разшири значително.

Младост, Овча Купел... София можела да поеме още 1 милион жители!

На фона на това 22% от анкетираните смятат, че столицата е прекалено населена и реално няма повече място за нови хора.

Близо всеки втори пък е привърженик на крайни действия по отношение на свръхпопулацията в София. 31% смятат, че не само главния град не може да приема нови хора, но и е наложително населението да намалее. 23% пък посочват къде сериозно, къде шеговито, че е най-добре столицата да бъде преместена в друг град, за да се разтовари София.
 


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Това е пълно безумие. Но колкото и да пишем че това е безумие безумците са на власт. Как да обясниш на човека без ум за не презастроява едно населено място. Огромната концентрация на хора ще роди редица неудобства: престъпност, агресия, замърсяване, разпространение на болести, отчуждение, изтощаване на природата, обезлюдяване на други райони, депресивни състояния у хората, невероятен електромагнитен смог. Защото ни управляват хора с малко мозък. Това е нашето проклятие
115
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тоест София да стане още по - голяма дупка от колкото е в момента? А що не вземат тези хорица да отидат някъде другаде и да развият града там - например Видин?
114
1
 
6
 
! Отговори
Слатина преди 11 месеца
Може и повече. Между два панелни блока ще направят три нови згради. Между бл2 и 2а..това е борбата срещу презастрояването. Естествено кмета е от терб и всичко е законно.
113
0
 
14
 
! Отговори
179 преди 11 месеца
София намалява , смъртността е по-висока. Поне ,че са студентите и младежите ,които напират от другите места та още се крепи града . Скоро и това ще спре, защото раждаемостта навсякъде е много ниска. Последните жители на България ще са във София. По официални данни, населението ще се свие до 3 милиона. 2030 година, етническите българи ще бъдат 30-40 процента от цялото население. Отдавна ни е предначертана националната съдба. България ще смени своя етнически облик до края на века.
112
7
 
6
 
! Отговори
Taliban преди 11 месеца
СОФИЙСКИТЕ ИЗМАМНИЦИ СА ДЛЬЖНИЦИ НА ОСТАТЬЦИТЕ ОТ БЬЛГАРИ
111
0
 
19
 
! Отговори
стара софиянка преди 11 месеца
Фамилията ни е в София от 1903г, когато градът е бил кално и гнусно селище. До края на 60 години се живееше добре. Нямаше коли не заключвахме външните врати . След Кремиковци, градът започна да расте. Сега е мръсен въздух, изтърбушени тротоари, шум
Бих живяла в тихо село и пенсията ще ми стига. Но няма къде . Хората търсят препитание . Никой не обича да остави родна къща и близки. Не се делете на софиянци и провинциалисти. Бъдете ХОРА!
110
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Какви 2 милиона в София сънувате? София стана притегателен център за българите в България, но българите сме около 2 милиона в България и още над 2 милиона българи са в чужбина. Още около 2 милиона турци и други етноси живеят в България. В София живее около 1/7 от населението на България. Това сами сметнете колко е.
109
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Претоплена манджа. Миналата седмица пак същата статия. Вече омръзна едно и също градът -държава София срещу провинцията
108
1
 
15
 
! Отговори
Селянка преди 11 месеца
Бе аз не живея в София, но съм имала шанса да поживея в или да посетя доста по-големи европейски и американски градове и уви нашата столица е пълна ***. Няма инфраструктура за да побере толкова хора, а и хората нямат достатъчно акъл за да живеят нормално и в хармония.
107
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
балонът се надува, надувайте момчета да стане на парчета
106
2
 
10
 
! Отговори
Наблюдател до 91 преди 11 месеца
Лозунга "Всички роми - столичани " звучи много добре!
105
0
 
3
 
! Отговори
Глас от тоалетната преди 11 месеца
Тъпчите се още и още и още в София, за да мога спокойно да пър-дя във външната тоалетна, без да се притеснявам, че някой ще ме чуе.
104
0
 
20
 
! Отговори
Дзъ преди 11 месеца
Ще трябва да свикваме с пренаселеността. Все по-зле ще става. Докато няма реална икономика в страната, така ще е.
103
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Абе една съученичка, проста тиквуна, без образование, сервитьорка, от малък град, работи в областен град като сервитьорка, малък й е, та с тогавашния си приятел се установили в София на квартира, да работят, пардон, паразитират, била му шута, на всичкото отгоре и софиянец я н а п л ю л, та и дете му родила. Сега, колко е самоуважаващ се софиянец, и колко родителите му я долюбват, е отделен въпрос. Но е факт, че й е пораснала работата, за софиянка се има.
102
1
 
4
 
! Отговори
не софе преди 11 месеца
До Eли- поглеждай м/у кракат , че туко виж и покрай кърлежете и мигранти ще видиш
101
4
 
13
 
! Отговори
Край преди 11 месеца
Идеята да се направи ново градче-столица хич не смешна. Това ще даде цел на нацията, ще осигури работни места, ще направи управлението на страната по-ефикасно и по-малко корумпирано.
Няма да струва кой знае колко да се построи градче около Търново и да се изнесат всички централни ведомства и министерства там. Барабар с парламента и президента.
100
0
 
4
 
! Отговори
тоти преди 11 месеца
Ама много се кахърите бе драги...тоя кратък живот безсмъртни няма където и да сте,,,,,
99
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Независимо дали може или не, сигурно е че ще се случи.

Политиката на обезкървяване на България за сметка на софия ще доведе до там. Бананова република сме. Бантустан.
98
2
 
8
 
! Отговори
Йордан преди 11 месеца
Тази фандъкова съвсем е изперкала .да ходи да си обучава учениците
97
1
 
12
 
! Отговори
888 преди 11 месеца
В София спокойно могат да живеят 10-15 милиона.
-----

Е, че 15 милиона са повече от ДВЕ Българии!!!

Реално населението на Бг днес е около 6,5 милиона заедно с етносите!!!!

пс
Абе, я да превърнем София в един Люксенбург на Балканите!!!
-))))))))