32 хил. нови столичани на година – и жилищата не ни достигат!

Бумът на строителството от 2007 г. е наполовина строителството през социализма
18 юни 2019 07:00,
162
32 хил. нови столичани на година – и жилищата не ни достигат!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Нови 320 хил. души са се заселили в София за последните 10 години по неофициални данни, каза  Георги Шопов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП).

„Това прави 32 хил. души на година. Ако приемем, че това са млади семейства, които имат нужда от дом и все още нямат деца, разделяме ги на две и се оказва, че реалната потребност от нови жилища в момента е 16 хил. на година. По времето на социализма нормата на жилищно строителство беше 30 хил. апартамента на година. Говорим за бум през 2007 г., а той е наполовина на жилищното строителство, което е било извършвано планово през социализма”, отбелязва Шопов пред "Труд".

Според него увеличаването на предлагането ще доведе до по-високо качество и нормализиране на цените. „Заради усложнените административни процедури издаването на едно строително разрешително се бави повече от три години, търсенето става по-голямо от предлагането, а цените растат. Отиваме към модела в Лондон и Париж, където населението няма шанс да се сдобие със собствено жилище, тъй като те се изкупуват спекулативно и се предлагат под наем на гражданите”, казва Шопов.

Той подкрепя френския модел на задължително застраховане, когато се продава „на зелено”. „Това означава, че ако предприемачът иска да строи сграда за 3 млн. лв., трябва да има застраховка за 3,5 млн. лв., така че ако се провали, гражданинът да бъде защитен и да си получи парите обратно. Това ще помогне за изчистването на бизнеса от недобросъвестни участници и спекулативен капитал”, смята Шопов. Той настоява и за вписване на предварителните договори, така че да се предотврати възможността за сключване на няколко предварителни договора за един имот.

Едва 14,5% от жилищата в България са застраховани, като този процент до голяма степен се дължи на задължителната застраховка, която банките налагат при отпускане на ипотечни кредити, коментира Маню Моравенов, преподавател във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). Застраховките на жилища са на второ място по дял у нас след автомобилните застраховки. Според експерти в сектора застраховките на жилища не трябва да бъдат задължителни, а делът им следва да расте вследствие на повишаването на информираността на хората. За много българи е по-важно да нямат драскотини по автомобила, отколкото да застраховат дома си, въпреки че застраховките „каско” са по-скъпи от тези за жилищата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
3
 
12
 
! Отговори
Софиянец преди 4 години
Харесва ми как всичките провинциалисти хранят града ми и дори не се замислят, че за манталитета, благоустройството и състоянието на града именно те имат огромни заслуги. Всеки здравомислещ човек знае, че когато нещо не ти харесва не трябва да го оставяш на съдбата. Когато имаш проблем с нещо или някой е хубаво да се реши възможно най-бързо преди да си се разболял от нерви и да си натрупал агресия, отрицание и негативизъм. Така че, съвета ми е на който не му харесва да се изнесе ASAP.
69
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не мога да разбера защо всички се бутат в София?Крайно време е отново да се въведе жителството !
68
3
 
3
 
! Отговори
до 67 преди 4 години
Да Перник е добър хотел на София , всъщност най големия хотел на София.
67
1
 
3
 
! Отговори
до 65 преди 4 години
Напротив, казва си се точно Орфинио, а Офринио го викат селяците за които е едно и също. Има и Офринио, но то е доста по на юг. В Агия Напа. Аз ти говоря за Аспровалта-Ставрос.
66
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дистанционната работа е най-малкия проблем.Детска градина, училище, гимназия, недай си Боже болница - тези работи липсват.
65
0
 
6
 
! Отговори
до 58 преди 4 години
Материала е че не е хубаво да имате деца в София ,защото инфраструктурата не може да ги поеме а за дете трябва доста повече условия отколкото за пришелец, трябва детски градини, училище и още много условия. Това не е реклама а антиреклама на София.
64
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много от колегите ми софиянци продадоха апартаментите си в София и си купиха такива тук при нас в Перник. Първо цените са почти два пъти по-ниски.Второ живеят на тихо и спокойно място. В последните години градът дори стана красив след като затвориха заводите. Има много приятни и уютни заведения и паркове.По АМ Люлин се стига до София за 17 минути (поне до Люлин)
63
5
 
12
 
! Отговори
сф преди 4 години
Мъчно им е на каскетите за комунисЪма ! Тогава имаше софиско жителство. За да го получиш задължително трябва да си мързелив, неграмотен, завислив, от възможно най-затънтено село в което няма дори църква и читалище. Но за сметка на това да си фанатично предан на партията интригант и доносник.Сега в столицата изват млади образовани и кадърни хора. А техните приплоди на по 40 г. безработни пият бира от ПВЦ от на майките си пенсийте и евентуално от някое "шано" наемче.
62
1
 
12
 
! Отговори
Коки преди 4 години
Цифрите ми се струват малко напомпани.Демографията показва трайно намаляване на населението поради старост и емиграция.
61
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен61Ако беше истина това, което казваш, щеше да знаеш, че се казва оФРинио, а не оРФинио.А там последните 10 години стана доста по-нагъчкано от София през лятото.Новопостроените къщи за българи са на 4 метра една от друга.
60
2
 
3
 
! Отговори
До 61 преди 4 години
Браво, ама много кофти избор си направил /Нови хан и Орфинио/. В нови хан е голяма селяния, а в Орфинио е отвратителен плажа - каменяк и бързо става дълбоко! Да си беше стоял в София
59
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тиха, спокойна, зелена и красиваИ аз си мислех, че градът е такъв, докато не падна Желязната завеса. Тогава видях що е то хубав град и в каква заблуда съм бил да си мисля, че със София е направено нещо смислено през соца.
58
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въобще не ме интересува дали и колко голяма става ежегодно ***.Детето ми замина директно да учи и работи в чужбина. Скоро - и другото. Пък *** ако ще и петорна да стане - не ме интересува вече.
57
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още преди 5 години си продадох и двата апартамента в София, като видях накъде отиват нещата. Купих си къща в Нови хан, близо до София и малък апартамент в Орфинио, Гърция, където живея през лятото.В София наистина вече не се издържа. Идвам основно по административни дела и гледам да стоя колкото се може по-малко.Имам чувството че всички глу паци и про стаци са се преселили в София.
56
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Интересно столичаните в повече защо слагат минуси на коментарите на софиянци, които се опитват да им кажат, че София не винаги е била ко чината, която е в момента."На такива никой не поставя минуси.Минуси се пишат само на откровените глупости на разни недоучили шопета,които смятат,че като са се пръкнали случайно някъде са станали собственици на градО. Иначе то и останалата част на България не беше преди това,което е сега-беше китна и спокойна,и работа за хората имаше. Сега всичко е ***.
55
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде пак платена реклама - Купувайте имоти, да не свършат!
54
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ммииеееее,мииееек!,овце-провинциални !
53
6
 
9
 
! Отговори
53 комплекса, преди 4 години
"Аз затова почти не излизам. Не понасям мякането..."Още по-добре. Тъкмо освобождаваш улиците от пореднотонедоносено и необразовано някакво такова нещо, дето живее само със собствения си диалект.
52
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно столичаните в повече защо слагат минуси на коментарите на софиянци, които се опитват да им кажат, че София не винаги е била ко чината, която е в момента.
51
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
София се пренасели с мръсотия и простития.Това е, колкото и да не им харесва на новите софиянци.Те няма как и да знаят какво беше градът ни преди години.Тогава още са си били по селата.