32 хил. нови столичани на година – и жилищата не ни достигат!

Бумът на строителството от 2007 г. е наполовина строителството през социализма
18 юни 2019 07:00,
162
32 хил. нови столичани на година – и жилищата не ни достигат!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Нови 320 хил. души са се заселили в София за последните 10 години по неофициални данни, каза  Георги Шопов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП).

„Това прави 32 хил. души на година. Ако приемем, че това са млади семейства, които имат нужда от дом и все още нямат деца, разделяме ги на две и се оказва, че реалната потребност от нови жилища в момента е 16 хил. на година. По времето на социализма нормата на жилищно строителство беше 30 хил. апартамента на година. Говорим за бум през 2007 г., а той е наполовина на жилищното строителство, което е било извършвано планово през социализма”, отбелязва Шопов пред "Труд".

Според него увеличаването на предлагането ще доведе до по-високо качество и нормализиране на цените. „Заради усложнените административни процедури издаването на едно строително разрешително се бави повече от три години, търсенето става по-голямо от предлагането, а цените растат. Отиваме към модела в Лондон и Париж, където населението няма шанс да се сдобие със собствено жилище, тъй като те се изкупуват спекулативно и се предлагат под наем на гражданите”, казва Шопов.

Той подкрепя френския модел на задължително застраховане, когато се продава „на зелено”. „Това означава, че ако предприемачът иска да строи сграда за 3 млн. лв., трябва да има застраховка за 3,5 млн. лв., така че ако се провали, гражданинът да бъде защитен и да си получи парите обратно. Това ще помогне за изчистването на бизнеса от недобросъвестни участници и спекулативен капитал”, смята Шопов. Той настоява и за вписване на предварителните договори, така че да се предотврати възможността за сключване на няколко предварителни договора за един имот.

Едва 14,5% от жилищата в България са застраховани, като този процент до голяма степен се дължи на задължителната застраховка, която банките налагат при отпускане на ипотечни кредити, коментира Маню Моравенов, преподавател във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). Застраховките на жилища са на второ място по дял у нас след автомобилните застраховки. Според експерти в сектора застраховките на жилища не трябва да бъдат задължителни, а делът им следва да расте вследствие на повишаването на информираността на хората. За много българи е по-важно да нямат драскотини по автомобила, отколкото да застраховат дома си, въпреки че застраховките „каско” са по-скъпи от тези за жилищата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
14
 
18
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 4 години
Нормално,шопскu ценностu. Шопа е териториално животно и брани територията си от натрапници
9
4
 
46
 
! Отговори
[p преди 4 години
то това "новото" строителство ли бе да го опишеш - насред грозните панелки нацвъкани паметниците на мутробарока. В соца поне мислиха за пространства и инфраструктура, а новите варвари само за бтрзи пари
8
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ами като не достигат жилища - има още няколко м/у блокови пространства. застройте и тях ! само новите жители да не си купуват коли - вече няма място по тротоарите и градинките за нито една кола. а за децата си - да си вземат баби под наем, че детските градини и сега не достигат. и ако може - новите сгради да са "златен век", "златно хилядолетие" или още по- високи, за може да се събере цяла България тук !
7
3
 
30
 
! Отговори
Грую преди 4 години
Идвайте! Имам още 2 панелки за продан. Само 1500 евро/кв.
6
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Целта е отново да се избере Кметка-марионетка, която да пълни гушата на Дебелия от Банкя.Все пак бюджета на София е 1.850 млрд, колкото на цялата останала България.Това е пладнешки обир на милиарди чрез подставени лица и фирми.
5
4
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълни глупости.За миналата година населението на София е нараснало с 2500 човека.За 2017г също с толкова.То ако имаше толкова много заселили се в София щеше да има повишена раждаемост,защото в София мигрират млади хора.А вече години наред смъртността е по-висока от раждаемостта в София.Поредните брокерски лъжи.
4
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докарайте още селяни в София, че да има кой да избира за кмет селската дакаличка.Напоследък губи позиции.
3
7
 
26
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Нз в Европа има ли по голяма дупка от София
2
13
 
42
 
! Отговори
Бате Гойко преди 4 години
Идвайте селяни. Аз скоро се махам, че не мога да ви понасям. За 30 години съсипахте града ни
1
5
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шъ ми сравняват София с Париж. Имате ли си малка представа колко им е уреден градския транспорт?В Испания 70км с влак се взимат за 32 мин, в България 2 часа и 40 мин.