Ерос с факла сред уникалните находки при разкопките на Сердика

Северната порта ще бъде експонирана изцяло в бъдещ хотел
10

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Уникални находки намериха археолозите при разкопките на Северната порта на антична Сердика - ерос с факла и патера, завършваща с глава на прасе. Това съобщи по време на проверка на обекта зам.-кметът на София доц. Тодор Чобанов, цитиран от БНР.

Добре запазената втора стена на античния град, ще бъде експонирана изцяло в бъдещия хотел, който ще бъде построен на мястото.

Разкопките, в непосредствена близост до Дома на киното на ул. “Екзарх Йосиф”, започнаха през 2017 г.

Оттогава на мястото са намерени много монети и предмети от бита на хората, живели през тази епоха.

"Изненадата за археолозите е находката на патерата, завършваща с глава на прасе", обясни доц. Тодор Чобанов.

"Това, което разкриваме е участък от самата крепостна стена - основната стена, която е ограждала града и на 20 м. втората крепостна стена (протехизмата) и ги виждаме във вида, в който са съществували през VI век", разказа Полина Стоянова - научен ръководител на проучването на ул. “Екзарх Йосиф”.

Някои от находките вече са експонирани в Музея за история на София.


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
postradal pasi преди 4 години
какво да кажем за пол гети и крадените артефакти по метър и нещо как са изнесени от България и Христо Маджаров разказва как ни пребъркват джобовите а големите статуи преминават свободно до музея пол гети в америка а аз мислех че само англичаните крадат
7
0
 
1
 
! Отговори
Хулио преди 4 години
Има едно противоречие. Кой е този "доцент" чобан0фф??! Какъв му е приноса за науката и културното наследство, след като по Болшевишки ще се бетонира всичко?! Аман от Калинки. Герберска мръсотия.
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Театъра Римска баня на С. Стратиев ще стане реалност :))))))
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Антични разкопки, а върху тях ще се строи бъдещ хетел - е няма такава държава в целия свят. Евала на Гърците, като изникне нещо в земята и веднага се очуждава в полза на държавата, а от там туристи, ресторанчета, хотели и пълни джобове с кинти, за всеки има по нещо, а бай *** мисли само за *** си...
4
2
 
6
 
! Отговори
Стратег преди 4 години
Ерос с факла;))) Навремето, гато някой щеше да прави любов и аверът му съ натискаше и той, тоя лаф вървеше: "И за какво си ми там, за да ми светиш, ли?";)))Тва патера с глава на глиган, пичове, да се открие в Годината на Прасчо, а именно древнобългарската година ДОКС, нима си мисли, археологчето от ПП ГЕРБ, че е случайност?! Това е знак от великият алп Дахус (Докс), една закачка към многознайкото Чобанов, на тема древни българи и Тенгриянство.
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мисля, че са отркили крадената стока на Валериева. Особено зелената играчка ...
2
1
 
5
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Баш си е Ерос С факла, Астароте!Аман от критики! Поне да са за нещо, което си заслужава!
1
11
 
5
 
! Отговори
Astarot преди 4 години
Ерос СЪС факла, Камелийо...