Е-тротинетките завладяват столицата. Ще има ли и регламент за тях?

Институтът по пътна безопасност внесе идеите си в Столичната община
28 авг 2019 07:08, Красимир Ангелов
192

Електрическите тротинетки превзеха и столицата София. Подобно на почти цяла Европа обаче липсва ясна нормативна уредба за тях, а това би създало и предпоставки за хаос и инциденти, обясняват експертите.

Още по темата
Някои европейски държави вече започнаха продецура по ограничаване на движението им, а на места дори тяхната забрана.

От Института по пътна безопасност предлагат определен регламент, който вече са внесли и в Столичната община. A именно - в населени места движението да се случва по велоалеите и троатоарите. На места, където това липсва, да се случва най-вдясно на пътя.

И докато се чака нормативната уредба за електрическите тротинетки, в рамките на няколко дни от пускането им под наем в столицата, се появи информация, че има няколко изчезнали машини.

От фирмата уточниха, че всъщност опитите за кражби са били два, но извършителите вече били открити. От компанията също така подчертаха, че тротинетките не могат да се използват без да бъдат отключени, затова откраднати са на практика напълно безполезни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
30000 общинари паркират с пропуски безплатно в целия град и си карат колите, а на вас на ви тротинетки да карате, повече не заслужавате, че ги храните и им плащате паркинга и колите, и бензина, чак се радвате хахаха! Хахахаха! :)
129
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Бай ИванМи га си . беден мноо ясно че ша ги сметаш 800 лева за пари ... пари били .. джоообни бе момкоооо
128
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вярвам, че с тротинетки и колела трафикът може да се обклечи значително -поне през летните месеци. Въпросът е общината да намери начин и да се опита да регламентира предвижването, така че те да не бъдат опасни за околните, защото в момента цари лек хаус.А и пешеходци, колоездачи, шофьори, тротинеткаджии трябва да бъдат малко по-толерантни един спрямо друг. Псуването не помага по никакъв начин.
127
1
 
2
 
! Отговори
Край преди 4 години
Регламент в България? Ко - НЕ! Тука никой нищо не спазва без значение кой какво е написал. Тука е радикалната анархо-демокрация.Жунгла. Властта тук не иска да налага ред - интересуват я само парите ви.
126
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблемът е, че тротинетките ги карат по тротоарите и то с висока скорост. Ако си ги карат по улиците, няма проблем. Същото правят и велосипедистите. Затова забрана на велосипеди и тротинетки в София.
125
2
 
1
 
! Отговори
още е рано преди 4 години
Много е рано - скоро ще се случат и първите инциденти с изпотрошени крака и ръце,травми по тялото ...е неминуемо това с тези тротонетки дано няма само фатални инциденти. Но историята се повтаря - потъсете не толкова назад когато се появили първите автомобили - воят срещу тях е бил много по голям ... имало е и дори закон пред автомобила да върви човек за да не гази хората и плаши конете с каретите и каруците..
124
1
 
12
 
! Отговори
Недомислена работа преди 4 години
По тротоарите няма как да ги карат защото две плочки равни няма в София, примерно в квартали като Изток, Изгрев, Лозенец, не по махалите. Повечето плочки и хлабчат. Ж. Кюри е целия с разбит тротоар. Ако ги карат по пътното платно стават участници в движението без да имат шофьорска книжка и без да са държали изпит, че знаят въобще закона. Голяма глупост са тези тротинетки и като станат няколко инцидента ще ги махнат
123
2
 
1
 
! Отговори
Гилберт Стефанов преди 4 години
Ииииих!Здравейте милички! Аз съм Гилберт Стефанов може да ме намерите вав фейсбуук.трся си мажко гадже че съм самотенМного са секси тези тротинетки ша зема и язе едно да си джиткам си Велоко Трново...
122
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За София решението е пълна забрана на велсосипеди и тротинетки. Който кара пътноо превозно средтсво, да го кара на улицата, където му е мястото, а щом ги карат по тротоарите, змачи трябва пълна забрана, а за нарушителите конфискация на място и побе 10000 лева глоба, а ако са ударили пешеходец и затвор поне 1 година.
121
0
 
0
 
! Отговори
Максим Максимов преди 4 години
До АнонименА ти защо задаваш сериозни въпроси 164? Първо започни да пишеш гУрмотно, за да не се излагаш!
120
1
 
10
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
Луди хора колкото искаш.... Един велосипед втора ръка е 100лв със скорости и амортисьори, може да го караш с години и да си правиш кардио. А тези електрички са по 800лв и след 2 години сменяш батерия а да не го говорим че по нашите тротоари ще се разглоби за нула време.
119
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мажете им гумичките с масло ;)
118
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До дедо виМи тай де! Тогази беше по хубууу чедоооо ...
117
2
 
0
 
! Отговори
164 до 165 преди 4 години
Да но аз говоря за ел. колело което също се сгъва както и е леко също така гумите са по големи и се возиш на седалка всмисъл като цяло за мен поне е по удобно от скутера въпроса ми беше защо скутера стана хит помня че ел. колела имаше по центъра преди година 2 но някак позачезнаха за сметка на скутер т.е това което си ми написал е различно според това което съм видял всмисъл за ел. колело говорим сигурно пропускам нещо пак казвам не искам да започвам спорове
116
3
 
6
 
! Отговори
дедо ви преди 4 години
Стига сте ривали срещу всичко ново,бе костеняци то си идва и без вас. Айде да върнем волските каруци по улиците,да спрем тока и да палнем газените ламби!
115
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мноо се кефат момичетата, га со с тяло на моделче и караш скутери и без тениска и има махаш ...
114
1
 
0
 
! Отговори
Гадно мекере преди 4 години
Ле мина с една ножичка и щрааак бичката, щеаааак ... йехехехех
113
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 163Ням летяща кола, защото технологията ни не е на нивото, в което ще може бързо, лесно и евтино, да създава летящи коли. Колито до регилацията, то ще е несравнимо по-лесна, защото ше е доста по-лесно да се автоматизира.
112
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ами защото колелото трудно ще го сгънеш и вземеш на ръце нагоре по стълбите към офиса? а и заема повече място, освен че тежи
111
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
О.К наскоро си закупих тротинетка карал съм и ел. колело е то колелото е със малко по-големи гуми по-удобно е по бързо и по лесно за управление защо точно тротинетката стана хит при положение че в сравнение с ел. колело поросто не е толква добре разбирасе това може да варира от модел на модел но това е моя личен опит P.С нямам намерение да започвам спор просто въпроса ми е сериозен