ОмбудсМая в битка за кмет - фатална грешка или обмислен ход?

ГЕРБ пак ще е водеща след вота през октомври, БСП ще подобри резултата си
Обновена: 2 сеп 2019 15:52 | 2 сеп 2019 11:07, Камелия Цветанова
157
ОмбудсМая в битка за кмет - фатална грешка или обмислен ход?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Въпреки че Мая Манолова още не е обявила категорично дали ще се кандидатира за кмет на София, социолозите вече коментират слуховете, че тя ще се бори за поста.

Още по темата

Според политолога Антоний Гълъбов, ако тя се впусне в битка за градоначалник, това ще сложи край на политическата й кариера, а социологът Кънчо Стойчев смята, че ще е добре премислено политическо решение.

"Евентуална кандидатура на Мая Манолова за кмет на София ще бъде тежка политическа грешка, която вероятно ще й коства цялата политическа кариера", коментира Гълъбов пред "Фокус".

Той отсече, че Манолова няма властови опит, докато управлението на настоящия кмет Йорданка Фандъкова от ГЕРБ е следено много близо от гражданите.

Според него е ясно, че кандидатурата на Манолова няма да постигне резултат, но пък  ще компрометира работата й като омбудсман.

Така че Гълъбов е убеден, че тя само би допуснала грешка, ако се съгласи да участва в кметската надпревара.

"И независимо от резултатите на изборите тя повече няма да може да разчита на такава обществена подкрепа, каквато има към момента. Очаквах, че тя се подготвя за следващите президентски избори и смятах, че може би това е момента да имаме първата жена президент. Ако г-жа Манолова се кандидатира за кмет на София, това ще бъде тежка политическа грешка за нея самата", обясни той.

Според Антоний Гълъбов ГЕРБ ще има по-слаби резултати спрямо предходните местни избори, но ще запази доминиращата си роля в местната власт.

"Слабият резултат на БСП на последните местни избори и мобилизацията през последните две години показва, че те ще имат по-добър резултат, но заради вътрешнополитическия климат няма да увеличат двойно кметовете си", каза още политологът.

На противоположно мнение е Кънчо Стойчев, според когото евентуална кандидатура на Мая Манолова за кмет на София е добре премислен политически ход. 

Той е убеден, че вотът през октомври ще бъде решщен от стотина хиляди софиянци, които обикновено не гласуват.

"Ако те излязат да гласуват, за което има вероятност да се случи, ще решат вота в София", обясни социологът.

Според него изборите през октомври ще покажат основната тенденция, която се наблюдава в последните години – началото на края на партия ГЕРБ.

Кънчо Стойчев смята, че ГЕРБ се опитва да промени политиката си след европейските избори, но неуспешно.

"След европейските избори стана ясно, че правила в изборния процес в България вече няма. Системата на купуване на гласове този път беше приложена без срам и прикритие, гласове се купуваха на открито, по светло и това повлия на резултата от изборите. Можем да очакваме още по-грозни сцени тази есен, когато вотът е местен и знаем, че дори 50, 100 гласа са от голямо значение. Ще наблюдаваме наистина едни много мръсни избори", убеден е той.

Социологът смята, че ГЕРБ няма да удържи позициите си в мащаба от последните местни избори, докато БСП ще подобри резултата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че защо да излезе от политиката? Я колко министри на оня бaнкянски пеcoглавец подаваха фиктивни оставки след скандали и к'во??? НИЩУ!!! А мат'ряла е толкова пpoзд и TЪП, че ще се замисли само, ако Бoко застреля бременна жена в корема на митинг!
149
1
 
6
 
! Отговори
Иван преди 4 години
До БастаГрадът е мръсен, защото българинът е мръсен, без никаква култура!
148
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Забелязвате ли как вече ни подхлъзват? Защо трябва да избираме между лошо и по-лошо?Има и други кандидати, мамка му!
147
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредица от грешки.Фандъкова не трябваше отново да се кандидатира, а Манолова не трябваше да напуска поста на омбудсман, където вършеше чудесна работа.А кой е достоен за кандидат за кмет на София, само Господ знае (аз лично не знам)!Всички вкупом съгрешиха, и всички вкупом непотребни станаха!
146
5
 
5
 
! Отговори
НЕСОФИЯНЕЦ преди 4 години
До Анонименбих гласувал за кмета на СПАСИ СОФИЯ но нямам право на глас, иначе за първи път виждам читава алтернатива на български избори, но ми се струва че масата хора отново ги мързи да проучат за малките формации и си блеят по екраните на големите медии където малките нямат пари да се покажат. Уважаеми граждани, докато не се поинтересувате лично поне за избори все ще избирате бивши комунисти и родината ще затъва!
145
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
София винаги е мечтаела да е демократична и Герб и тяхната вождишка и тоталитарна партия трябва да поеме вината си за наглостта и лакомията си ! Този път няма да гласувам за бай Тошо /т.е. Бойко /
144
5
 
3
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
Комунистите от БСП издигат комунистка която да влезе в пряка битка с комунистката от ГЕРБ за почетното място вожд на София от БКП! Дали ще спечели червеното БКП или синьото БКП, важното е, че накрая винаги печели БКП! Цирка ще си продължи, червеното и синьо БКП ще си подмятат народната любов като горещ картоф докато си въртят дружно далаверите! Важното е корупцията да върви и това винаги е крепяло БКП-ците единни срещу българския народ!Парите са господарите на БКП и в тяхно име всичко ще затрият
143
5
 
7
 
! Отговори
Citizen преди 4 години
Ако имате проскубана кокошка, която много кудкудяка, но не снася яйца какво ще направите?-Ще я настаните в луксозен курник?-Ще я изпратите в тенджерата под налягаме?
142
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щем не щем ние десните колкото и да не искаме комунистки на балотаж и двете ще са такива и явно нашият избор ще е да гласуваме против Герб ВСИЧКИ ! Ако Герб бяха десни нямаше да ни се налага да избираме но е факт и неизбежно че всички трябва да застанем против мафията Герб !
141
5
 
16
 
! Отговори
Костинброд преди 4 години
Веднъж употребена - за цял живот опозорена!
140
5
 
17
 
! Отговори
Обмислен ход, но преди 4 години
Фатална грешка :))
139
9
 
34
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
Корнелия гледа да се отърве от Мая, като конкурент за председател на БСП. А Майчето от два стола на земята.Ама така е като не слуша Найден.
138
23
 
28
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
До Анонимен 134 Аз съмна на 69г. и ще гласувам за Фандъка.Няма да излагаме София. Това не е Бузлуджа.
137
14
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фандъкова декларира , че и за напред ремонтите ще са ала Графа и данък сгради такса смет , вода парно и ток ще растат . Поне така разбирам аз както е било до сега .
136
12
 
18
 
! Отговори
Минерална вода преди 4 години
Тази дори не е от Град София, както аз не съм от населеното място Кюстендил. Няма шанс. Утре ако я видя колабирала на улицата до Юрданка, ще ги подмина. Смърт на руският окупатор.
135
19
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ако цецко не напечаата бюлетинки в чували, фънда няма шанс
134
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колежке Манолова ,не разбра ли че докато Суджука е на властФандъкова ще е вечнта кметица.
133
25
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Погнусата ми към Герб заради лакомията им ще ме накара за пръв път да гласувам за комунист ,но ако има балотаж между двете комунистки ще избера Мая ! Аз съм на 73 г. но толкова наглост не мога да приема , децата ни избягаха заради тяхната некадърност и алчност ,народа се разпиля ,съсипаха всички отрасли под ред !
132
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
харесвам Фандъкова като кмет, но съм толкова погнусен от герб, че няма да дам гласа си за нея, нито пък за Мая, която си е на перфектното място!
131
5
 
6
 
! Отговори
дедо преди 4 години
мая ще стане посланик.въобще не им е до кмет.