ОмбудсМая в битка за кмет - фатална грешка или обмислен ход?

ГЕРБ пак ще е водеща след вота през октомври, БСП ще подобри резултата си
Обновена: 2 сеп 2019 15:52 | 2 сеп 2019 11:07, Камелия Цветанова
157
ОмбудсМая в битка за кмет - фатална грешка или обмислен ход?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Въпреки че Мая Манолова още не е обявила категорично дали ще се кандидатира за кмет на София, социолозите вече коментират слуховете, че тя ще се бори за поста.

Още по темата

Според политолога Антоний Гълъбов, ако тя се впусне в битка за градоначалник, това ще сложи край на политическата й кариера, а социологът Кънчо Стойчев смята, че ще е добре премислено политическо решение.

"Евентуална кандидатура на Мая Манолова за кмет на София ще бъде тежка политическа грешка, която вероятно ще й коства цялата политическа кариера", коментира Гълъбов пред "Фокус".

Той отсече, че Манолова няма властови опит, докато управлението на настоящия кмет Йорданка Фандъкова от ГЕРБ е следено много близо от гражданите.

Според него е ясно, че кандидатурата на Манолова няма да постигне резултат, но пък  ще компрометира работата й като омбудсман.

Така че Гълъбов е убеден, че тя само би допуснала грешка, ако се съгласи да участва в кметската надпревара.

"И независимо от резултатите на изборите тя повече няма да може да разчита на такава обществена подкрепа, каквато има към момента. Очаквах, че тя се подготвя за следващите президентски избори и смятах, че може би това е момента да имаме първата жена президент. Ако г-жа Манолова се кандидатира за кмет на София, това ще бъде тежка политическа грешка за нея самата", обясни той.

Според Антоний Гълъбов ГЕРБ ще има по-слаби резултати спрямо предходните местни избори, но ще запази доминиращата си роля в местната власт.

"Слабият резултат на БСП на последните местни избори и мобилизацията през последните две години показва, че те ще имат по-добър резултат, но заради вътрешнополитическия климат няма да увеличат двойно кметовете си", каза още политологът.

На противоположно мнение е Кънчо Стойчев, според когото евентуална кандидатура на Мая Манолова за кмет на София е добре премислен политически ход. 

Той е убеден, че вотът през октомври ще бъде решщен от стотина хиляди софиянци, които обикновено не гласуват.

"Ако те излязат да гласуват, за което има вероятност да се случи, ще решат вота в София", обясни социологът.

Според него изборите през октомври ще покажат основната тенденция, която се наблюдава в последните години – началото на края на партия ГЕРБ.

Кънчо Стойчев смята, че ГЕРБ се опитва да промени политиката си след европейските избори, но неуспешно.

"След европейските избори стана ясно, че правила в изборния процес в България вече няма. Системата на купуване на гласове този път беше приложена без срам и прикритие, гласове се купуваха на открито, по светло и това повлия на резултата от изборите. Можем да очакваме още по-грозни сцени тази есен, когато вотът е местен и знаем, че дори 50, 100 гласа са от голямо значение. Ще наблюдаваме наистина едни много мръсни избори", убеден е той.

Социологът смята, че ГЕРБ няма да удържи позициите си в мащаба от последните местни избори, докато БСП ще подобри резултата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В момента през последният мандат на Фандъкова София се върна ТОЛКОВА назад, заради гигантската корупция, че вече и Албания е по-напред от нас. като в СТроителството има 9-10 фирми на Герб, те печелят винаги вършат адски калпава работа, туткат се с месеци, оставят си пръстите, глобиет са смешни, предвид че взимат милиони и накрая не влизат в "черен списък" и пак кандидатстват.
89
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се казва че Фандъкова е направила нещо за метрото е смешно, жалко, абсудрно.Та то се развива ВЪПРЕКИ Фандъкова.Метрото е проект започнат още 70-те години. Спирката на НДК е била готова, спирката на Орлов мост - проектирана, но руснаците не са я позволили.Софиянски направи 7 спирки и проектира още 2, но тогава не бяхме в ЕС и затова с държавно финансиране бавно ставаха нещата.Днес Фандъкова получава парите направо от ЕС, а бюджета на София надмина В ПЪТИ този от времето на Софиянски.
88
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тука трябва да спечели парламентарните избори БСП,за да може тяхната Манолова да стане кмет на София! Който разбира от икономика и знае как се разпределят парите за общините, знае че при Манолова евентуално,кранчето за София спира и се насочва към Пловдив например! Точно за една година София ще се върне с десет години назад!
87
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фандъкова трябва да е в затвора. Манолова не е най-подходящият кандидат, но аз ще гласувам за всеки кандидат, който може да изгони веднъж завинаги Герб от София.
86
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
германците строятмост, той изтрайва 70 години, минава световна война, комунизъм, но те си знаят, че в едно забутано село в българия са строили нещо и то има гаранция! А на "Витошка" правим ремонт на плочките и след 1 седмица плочките са нацепени.На НДК правим ремонта на плочките за евпроседателство и след 1 седмица те са нацепени.Ами по -добре да бяхме със старите плочки. Поне пари нямаше да даваме.
85
6
 
2
 
! Отговори
Sicht Punkt преди 4 години
Мая Манолова, да си стои на сладката работа и да не си вре гагата там където не и е работа. Омбудсмана е диаметрално противоположна на кмет на София. Ако иска да не я изгонят с камъни... Нищо не може да стане с магическа пръчка, все ще има недоволни!
84
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
80 - тя София в момента защото е много напред. Всяка година се прави ремонт, на ремонта, на ремонта на ремонта.Като направят ремонт той изтрайва точно 3 месеца. като направят ремонти в Германия той изтрайва 10 години - в най-лошия случай. наскоро четох за писмо, което едно наше село получилоот немска фирма. Германциет строили мост в селото през втората световна война и пратили писмо, че 70 годишният срок на моста е изтекъл и не носят отговорност за него повече!!!!Уникум!
83
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фандъкова преведе София в следващия век и в Европа. Особено със строителството на метрото , което революционизира транспорта .Дотогава градът бе кошмарен.
82
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А бе как си представяте кмет на София без поддръжката на правителството и общинарите! За какви инициативни Трифоновци и амбициозни Маноловици пишете?
81
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Строеж на втория лъч на метрото - Само по Хемус пропада ДВА пъти. Във всяка от двеет дупки можеше да влезе кола. Интересно как първия лъч, строен от Софиянски и фирмата "Тайсей" не пропадаше. Но Софиянски всеки ден обикаляше и проверяваше качеството на строежите. фандъкова само плюе Софиянски но само административна работа върши, тя е чиновничка.Минете в предградията, идете в Красно Село, в Овча Купел...има цели квартали на София без канализация. в кой век сме!
80
0
 
2
 
! Отговори
до 68 преди 4 години
До АнонименП.Стоянов загуби заради предателството си към СДС и заиграването с мадридската ДСкукла на конци .Но Бонев бе пинчер на БСП -не участваше да спечели , а да провали кандидата на десницата.За благодарност го взе на работа другаря Гергов за шеп на ПМП.
79
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако зъблата стане кмет,ще върне София с години назад!
78
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фандъкова си върши работата съвестно и след себе си не оставя проблеми! Не търсете под вола теле! Погледнете транспорта, метрото,детските градини,училищата,центъра на София,Борисовата градина,Южния парк,строи се Аква парк,погледнете Бизнес парка и т. н.!
77
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предишните избори бяха последните на Цв.Цв. за ГАРГ. Резултатът - 8%.На изпроводяк същият каза, че сега ще гледа отстрани. И няма да има 8-10 % преброени +Ще видим...
76
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гарибалди - слагат "надгробна плоча" която загрозява всичко три пъти по-голяма е от паметника на Гарибалди и въобще не е в унисон с мястото. А за цвета - да не говорим.Александър невски - слагат "плочки тип тоалетна чиния"фирми издънили се на определени места печелят пак поръчки.
75
2
 
3
 
! Отговори
Татко преди 4 години
До Анонимен 67. Подрепям колегата от 69. И ще ви попитам : Какво направи Фандъкова с презастрояването на София ? Какво направи с липсата на достатъчно детски заведения ? С мръсния въздух, който дишаме ? Със стотиците неасфалтирани и неремонтирани улици ? Вие въобще в София разходжал ли сте се ? Или само по Витошка и Графа ? Искате ли да ви връча детската количка, с която возя детето всеки ден, за да видите през какви безумия трябва да премина, за да стигна до детска площадка ?
74
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Граф игнатиев - ремонтът е удължен безкрайно. Фирмата почти не работи. Като е топло - не работи защото е топло. Като е дъжд - не работи защото е дъжд. Накрая слагат перки от акули в които да се препъват пенсионерите. Фирмата взима 20 милиона, наказана е със сто хиляди и не влиза в никакъв черен списък.Витошка - правят нови плочки цепят се след седмица. Фирмата пак печели конкурси на общината.
73
0
 
2
 
! Отговори
да ама не преди 4 години
Мая може да спечели САМО ако Бойко Борисов поиска ,както стана за Радев.Но не вярвам да поиска за Мая ,въпреки че стана омбудсман с негова благословия.
72
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ларгото - според ЮНЕСКО културни забележителности, не можеш да ги реставрираш /надстрояваш без да сложиш желязо дотам където е автеничното. Което не бе спазено. 2. Снимат филм. Рушат жълтите павета. КОЙ е дал разрешение да се снима. това е работа на общината. Ама не знаели какво ще се снима. Ами да знаят. Това е тяхна работа. А продуцентите на филма сигурно са им дали пари. Освен това плочките не могат вече да се възстановят.
71
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Учин дол и Кюстендил в битка за Софийското корито!